Gniazdka z białej czekolady
- 175 g mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 175 g masła
- 150 g cukru drobnego
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- ekstrakt waniliowy wg uznania
- szczypta soli
Połączyć przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawać po jednym jajku oraz mleko. Do masy dodać ekstrakt waniliowy oraz suche składniki. Dokładnie wymieszać.
Krem cytrynowy
- sok z cytryny wg uznania
- 75 g cukru kryształ
- 2 jajka
- 25 g masła
- 50 g mascarpone
- 75 g śmietanki 36%
- 10 g cukru pudru
Zagotować sok z cukrem kryształ. Zahartować jaja, a następnie zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło. Schłodzić. W osobnym pojemniku ubić mascarpone, śmietankę i cukier puder. Połączyć oba miksy.
Masa żelatynowa
- 10 g żelatyny proszkowej
- 50 g wody
Zalać żelatynę zimną wodą. Gdy napęcznieje, upłynnić.
Krem pascha
- 1 żółtko
- 40 g cukru kryształ
- 40 g mleka 3,2%
- 10 g masy żelatynowej
- 300 g twarogu mielonego/mascarpone w dowolnej proporcji
- skórka pomarańczy wg uznania
- bakalie wg uznania
- rum wg uznania
Przygotować krem angielski. (Wymieszać żółtka z cukrem. Zagotować mleko i gorące dodawać do utartych żółtek, cały czas mieszając. Mieszać, podgrzewając, aż zgęstnieje. NIE DOPROWADZIĆ DO JAJECZNICY!. Dodać masę żelatynową. Gdy przestygnie, połączyć z twarogiem/mascarpone i skórką pomarańczy. Zaparzyć bakalie i odsączyć. Podgrzać rum, sflambirować, a następnie zalać nim bakalie.
Marcepanowe jajeczka
- połączyć marcepan z barwnikami i zrolować małe jajeczka do ozdoby.
- gniazdka z białej czekolady
- 300 g białej czekolady
Roztopić czekoladę. Na zmrożoną blachę wylać z worka cukierniczego cieniutkie nitki białej czekolady. Nożem cukierniczym oddzielić czekoladowe nitki od blachy. Natychmiast uformować okrągłe gniazdka. UWAGA: blacha musi być mocno zamrożona.
Montaż
Na ostudzone babeczki wyszprycować kremy. Cytrynowe ozdobić jajeczkami. Z kremem pascha ozdobić bakaliami i czekoladowymi gniazdami.
Wydać wszystkie 12 babeczek