Fot. materiały prasowe
Każdy uczestników otrzymuje po 3 dzbanki po ok 600g ciasta podstawowego, które barwi i aromatyzuje wg. uznania. Proporcje na ciasto:
- 360g cukru
- 400g jaj
- 200g mleka (3.2%)
- 360g oleju z pestek winogron
- 480g mąki typ 450
- 15g proszku do pieczenia
- 5g soli morskiej
Do barwienia naturalnie :
Zredukowany sok z buraka, spirulina, matcha , kakao w proszku, zredukowany sok z borówek lub ekstrakt z czarnego bzu, ekstrakt z hibiskusa,
Alternatywnie Do barwienia sztucznie: Barwniki różne
Do aromatyzowania:
Laski wanilii, cytrusy ( do starcia skórka) , cynamon, kawa mielona, imbir mielony, goździki ( + moździerz), kakao, kardamon, gałka muszkatołowa, kurkuma ( zapach i barwa) , olejki zapachowe ( ekstrakty naturalne np. migdałowy , miętowy)
Czynności:
1. Piekarnik nagrzać do 175C
2. Formę natłuścić i wyłożyć pergaminem
3. W mikserze na wolnych obrotach ubijać jaja z cukrem ( ok 2-3 minuty)
4. Powoli wlewać olej, mleko i dodać ziarenka wanilii
5. W osobnej misie połączyć mąkę, sól i proszek do pieczenia. Przesiać.
6. Dodać suche składniki do masy mieszając.
7. Podzielić ciasto na trzy porcje. Zabawrić i zaromatyzować wedle uznania
8. Wylwać ciasto porcjami do formy, aby powstał wzór zebry
9. Piec w temperaturze 180 stopni do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie zupełnie suchy.
Źródło: materiały prasowe