Bake Off Junior - ciasto zebra

W pierwszym odcinku "Bake Off Junior" uczestnicy zmierzyli się z przepisem na ciasto zebra.

Fot. materiały prasowe

Każdy uczestników otrzymuje po 3 dzbanki po ok 600g ciasta podstawowego, które barwi i aromatyzuje wg. uznania. Proporcje na ciasto:

  • 360g cukru
  • 400g jaj
  • 200g mleka (3.2%)
  • 360g oleju z pestek winogron
  • 480g mąki typ 450
  • 15g proszku do pieczenia
  • 5g soli morskiej

Do barwienia naturalnie :

Zredukowany sok z buraka, spirulina, matcha , kakao w proszku, zredukowany sok z borówek lub ekstrakt z czarnego bzu, ekstrakt z hibiskusa,

Alternatywnie Do barwienia sztucznie: Barwniki różne

Do aromatyzowania:

Laski wanilii, cytrusy ( do starcia skórka) , cynamon, kawa mielona, imbir mielony, goździki ( + moździerz), kakao, kardamon, gałka muszkatołowa, kurkuma ( zapach i barwa) , olejki zapachowe ( ekstrakty naturalne np. migdałowy , miętowy)

Czynności:

1. Piekarnik nagrzać do 175C
2. Formę natłuścić i wyłożyć pergaminem
3. W mikserze na wolnych obrotach ubijać jaja z cukrem ( ok 2-3 minuty)
4. Powoli wlewać olej, mleko i dodać ziarenka wanilii
5. W osobnej misie połączyć mąkę, sól i proszek do pieczenia. Przesiać.
6. Dodać suche składniki do masy mieszając.

7. Podzielić ciasto na trzy porcje. Zabawrić i zaromatyzować wedle uznania

8. Wylwać ciasto porcjami do formy, aby powstał wzór zebry

9. Piec w temperaturze 180 stopni do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie zupełnie suchy.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 2985

60 min
11
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 623

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1