Fot. materiały partnera
Scones
- 75 g sera koziego dojrzewającego
- 35 g suszonych pomidorów (bez zalewy)
- 70 g mieszanki pestek (dynia, orzeszki pinii, słonecznik)
- 1 pęczek bazylii
- 1 pęczek pietruszki
- 280 g mąki + trochę do posypania
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 85 ml zimnego mleka
- 2 jajka
- 125 g zimnego masła
- crème double lub kwaśna śmietana kremowa (do dekoracji)
- pęczek świeżego szczawiku zajęczego
Nagrzać piekarnik do 200°C (175°C z termoobiegiem) i przygotować blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Pestki uprażyć na patelni bez tłuszczu, a następnie schłodzić.
Ser rozdrobnić i wymieszać z pokrojonymi w paski pomidorami, pestkami oraz ziołami.
Wymieszać suche składniki. Zmiksować zimne mleko i jajka. Do mieszanki suchych składników dodać zimne masło i wymieszać szybko rękami na „klumpiaste" kawałki.
Powstałą masę wymieszać z mlekiem i jajkami, dodać mieszankę serową. Mieszać krótko, do momentu aż powstanie ciasto. Z ciasta na stolnicy uformować placek o grubości ok. 2 cm. Wyciąć krążki ok. 6 cm i położyć na blachę do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.
Wyjąć i ostudzić na kratce. Podać z crème double i szczawikiem zajęczym.
Babeczki
- 400 g mąki krupczatki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru + dodatkowo do posypania babeczek
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 100 g płatków migdałowych
- 4 łyżki miodu
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 400 g świeżego bądź mrożonego szpinaku
- crème double lub kwaśna śmietana kremowa (do dekoracji)
- 200 g poziomek
- 500 ml soku brzozowego
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wymieszać razem mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, tymianek i płatki migdałowe. Dodać miód, olej i mleko, a następnie zmiksować na gładką masę. Na koniec połączyć ze szpinakiem.
Włożyć babeczki do natłuszczonych foremek i posypać każdą odrobiną cukru. Włożyć do piekarnika i piec 20-25 minut. Wyjąc, ostudzić, udekorować kleksem z ubitej śmietany i poziomkami. Podawać w towarzystwie soku brzozowego.