Ciasto:
- 250g mąki pszennej 550
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka miękkiego masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru pudru
- pół szklanki wody
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- cukier puder do posypania
Nadzienie:
- 1kg jabłek kwaśnych
- 100g rodzynek + 3 łyżki rumu
- 100g cukru
- 70g bułki tartej
- 100g masła
- 2 łyżki cynamonu
- skórka otarta z 2 pomarańczy
Sos waniliowy:
- 3 żółtka
- 250ml mleka
- 150ml kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 1-2 laski wanilii
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i cukier. Wbijamy jajko, dodajemy masło, olej, ocet, wodę i łączymy składniki. Zagniatamy ciasto do momentu aż przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy na godzinę do naolejowanej miski. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki lub duże kostki. Mieszamy je z cukrem, cynamonem, skórką ze sparzonych pomarańczy i rodzynkami wcześniej namoczonymi w rumie. Bułkę tartą mieszamy z rozpuszczonym masłem. Ciasto wałkujemy na kuchennej ściereczce. Bardzo cienko, tak aż będziemy w stanie przeczytać gazetę umieszczoną pod ciastem. Wałkujemy na prostokąt o długości mniej więcej 45cm. Wykładamy bułkę tartą oraz jabłka i zawijamy w roladę. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 190C przez 30-40minut.
W czasie pieczenia przygotowujemy sos waniliowy. Mleko, śmietankę oraz z ziarenkami z laski wanilii wlewamy do garnka i zagotowujemy. Żółtka, cukier puder ucieramy. Do żółtek stopniowo wlewamy mleko i śmietankę. Sos ponownie podgrzewamy do zgęstnienia i nabrania jednolitej konsystencji. Przelewamy przez sitko. Podajemy na ciepło lub na zimno.