E-book Wielkanoc

Bigos tradycyjny ze śliwkami

Bigos to staropolska potrawa z kapusty z mięsem, która od lat gości na naszych stołach.

Fot. 123RF/Picsel

By tradycji stało się za dość musi być wzbogacony odpowiednimi dodatkami - suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony smak śliwek i aromat grzybów dodadzą mu iście wykwintnej nuty.

Składniki:

· 1 kg kapusty kiszonej

· 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej

· 200 g karkówki, antrykotu lub łopatki wołowej

· 150 g boczku wędzonego

· 100 g śliwek Kresto

· 2 łyżki oleju Rapso

· 50 g suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)

· 1 duża cebula

· 3 liście laurowe

· 4 ziela angielskie

· 4 kulki jałowca

 

Wykonanie:

1. Boczek kroimy w kostkę, usuwamy ewentualne chrząstki i skórę.

2. Do garnka o grubym dnie wlewamy olej, dodajemy boczek i podsmażamy go kilka minut do momentu lekkiego zbrązowienia. Dodajemy pokrojone mięso i nadal podsmażamy, mieszając co jakiś czas do zrumienia się mięsa.

3. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną kapustę. Jeżeli ma zbyt kwaśny smak, możemy ją wcześniej przepłukać. Całość mieszamy, dodajemy przyprawy, pokruszone grzyby, wlewamy litr wody i gotujemy całość na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. Przestawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia.

4. Następnego dnia bigos gotujemy kolejną godzinę, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Odstawiamy ponownie w chłodne miejsce.

5.Trzeciego dnia dodajemy do bigosu pokrojone śliwki i na niewielkim ogniu gotujemy bigos jeszcze przez kolejną godzinę. Kontrolujemy ilość płynu, aby bigos się nie przypalił.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Puszysta i szybka babka na oleju

Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...

Odsłon: 667

15 min
4
Desery Dietetyczny mazurek z płatków

Święta Wielkanocne coraz bliżej budzi się w nas nadzieja, radość i miłość. Pr...

Odsłon: 196

>60 min
2
Zupy Rosół z królika

Rosół z królika to zupka bardzo delikatna i smaczna. Polecam;)

Odsłon: 66

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Sina obwódka wokół jajka. Co oznacza?

Pewnie nieraz zastanawiałeś się, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Choć zaryzykowałeś i zjadłeś takie jajko, to warto dowiedzieć się, dlaczego...

3
Informacje Czerwona plamka w żółtku. Co oznacza i czy trzeba ją usuwać?

Z pewnością zdarzyło ci się znaleźć niewielką czerwoną plamkę w żółtku. Co oznacza? Wiele osób uważa, że jest to zarodek kurczaka, który nie zdążył...

34
Informacje Która mąka jest najzdrowsza?

Zdrowa żywność na dobre zagościła w wielu sklepach, co daje spore pole do kulinarnych popisów. Do wyboru mamy już nie tylko klasyczną mąkę pszenną...

2