Najlepsze przepisy na ogórki

Boże Narodzenie – kulinarne zwyczaje z całego świata

Dwanaście potraw, brak mięsa na stole czy dania charakterystyczne dla poszczególnych regionów kraju – wszyscy doskonale znamy polskie kulinarne tradycje związane z Bożym Narodzeniem. Sprawdźmy, jak wygląda świąteczna kuchnia w innych zakątkach świata.

Fot. 123RF/Picsel

Włochy - morskie specjały

Kuchnia śródziemnomorska słynie z owoców morza i tych właśnie nie może zabraknąć we Włoszech na świątecznym stole. Szczególną popularnością cieszą się małże, zarówno nadziewane, jak i w formie dodatku np. do spaghetti. W pierwszy dzień świąt główną rolę podczas obiadu gra pieczone mięso, np. jagnięcina lub indyk z warzywami. Gwiazdka nie może się obejść również bez słodyczy - wśród włoskich przysmaków królują pannetone, czyli ciasto z bakaliami, oraz pandoro, czyli drożdżowa babka o kształcie przypominającym gwiazdę.

Francja - foie gras i bûche de Noël

Choć francuskie stoły uginają się od owoców morza i ryb, najbardziej charakterystyczną świąteczną potrawą jest tu pasztet z gęsich lub kaczych wątróbek, czyli foie gras. Danie to uznawane jest za przysmak oraz jedną z najdroższych potraw francuskiej kuchni. Oprócz tego podaje się popularne bûche de Noël (dosłownie „świąteczne polano"), czyli biszkoptowe ciasto w kształcie polana drewna, serwowane z kremem i ozdobione figurkami z cukru.

Reklama

 

Japonia - świąteczny... fast food

Boże Narodzenie obchodzone jest nie tylko przez wyznawców chrześcijaństwa. Gwiazdka stała się na tyle popularna, że swoją formę przyjmuje również w zdominowanej przez religię shintō oraz buddyzm Japonii. Japończycy nie przywiązują jednak wagi do tradycji obecnych np. w krajach europejskich. Z tego względu nikogo nie dziwi jedzenie świątecznej kolacji... w KFC. To właśnie za sprawą amerykańskiej sieci fast food Japończycy uwierzyli, że święta na Zachodzie obchodzi się przy pieczonym kurczaku. Oprócz tak nietypowego z polskiego punktu widzenia dania na japońskich stołach pojawia się także kurisumasu keeki, czyli deser w postaci bogato dekorowanego ciasta.

Meksyk - bogactwo smaków Ameryki Łacińskiej

Boże Narodzenie w Meksyku zostało wprowadzone przez hiszpańskich konkwistadorów i z tego względu bardzo przypomina święta tradycyjnie obchodzone w Europie, choć jest wzbogacone o elementy charakterystyczne dla bogatej kultury rdzennych Amerykanów. Nieco inaczej jednak wygląda meksykańska kuchnia, w której popularne są ryby, różne gatunki mięsa, fasola oraz chili. Na świątecznym stole znajduje się nadziewany indyk, sałatki, a także tradycyjny poncz z trzciny cukrowej, cynamonu, suszonych śliwek i gujawy, czasem doprawiony tequilą lub rumem.

Stany Zjednoczone - kulinarna mieszanka kultur

Świąteczna kuchnia amerykańska, choć oparta na zwyczajach kulinarnych imigrantów z terenu niemal całej Europy, przez lata uległa wielu modyfikacjom. Nadal można jednak znaleźć w niej elementy typowe dla kultur Starego Kontynentu. Z tego względu najbardziej charakterystyczne świąteczne danie, czyli nadziewany indyk, coraz częściej ma konkurencję w postaci pieczonej kaczki lub gęsi. Serwuje się również szynkę - jednak nie w formie wędliny, lecz jako pieczeń, z dodatkiem sosu i warzyw. Nie może zabraknąć także ziemniaków, chleba kukurydzianego, świątecznego puddingu oraz tradycyjnego gwiazdkowego napoju, jakim jest egg nog - rodzaj ponczu przypominający nieco ajerkoniak.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1

Przepis dnia

Desery Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...

Odsłon: 982

>60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

8
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9