Boże Narodzenie – kulinarne zwyczaje z całego świata

Dwanaście potraw, brak mięsa na stole czy dania charakterystyczne dla poszczególnych regionów kraju – wszyscy doskonale znamy polskie kulinarne tradycje związane z Bożym Narodzeniem. Sprawdźmy, jak wygląda świąteczna kuchnia w innych zakątkach świata.

Fot. 123RF/Picsel

Włochy - morskie specjały

Kuchnia śródziemnomorska słynie z owoców morza i tych właśnie nie może zabraknąć we Włoszech na świątecznym stole. Szczególną popularnością cieszą się małże, zarówno nadziewane, jak i w formie dodatku np. do spaghetti. W pierwszy dzień świąt główną rolę podczas obiadu gra pieczone mięso, np. jagnięcina lub indyk z warzywami. Gwiazdka nie może się obejść również bez słodyczy - wśród włoskich przysmaków królują pannetone, czyli ciasto z bakaliami, oraz pandoro, czyli drożdżowa babka o kształcie przypominającym gwiazdę.

Francja - foie gras i bûche de Noël

Choć francuskie stoły uginają się od owoców morza i ryb, najbardziej charakterystyczną świąteczną potrawą jest tu pasztet z gęsich lub kaczych wątróbek, czyli foie gras. Danie to uznawane jest za przysmak oraz jedną z najdroższych potraw francuskiej kuchni. Oprócz tego podaje się popularne bûche de Noël (dosłownie „świąteczne polano"), czyli biszkoptowe ciasto w kształcie polana drewna, serwowane z kremem i ozdobione figurkami z cukru.

Reklama

 

Japonia - świąteczny... fast food

Boże Narodzenie obchodzone jest nie tylko przez wyznawców chrześcijaństwa. Gwiazdka stała się na tyle popularna, że swoją formę przyjmuje również w zdominowanej przez religię shintō oraz buddyzm Japonii. Japończycy nie przywiązują jednak wagi do tradycji obecnych np. w krajach europejskich. Z tego względu nikogo nie dziwi jedzenie świątecznej kolacji... w KFC. To właśnie za sprawą amerykańskiej sieci fast food Japończycy uwierzyli, że święta na Zachodzie obchodzi się przy pieczonym kurczaku. Oprócz tak nietypowego z polskiego punktu widzenia dania na japońskich stołach pojawia się także kurisumasu keeki, czyli deser w postaci bogato dekorowanego ciasta.

Meksyk - bogactwo smaków Ameryki Łacińskiej

Boże Narodzenie w Meksyku zostało wprowadzone przez hiszpańskich konkwistadorów i z tego względu bardzo przypomina święta tradycyjnie obchodzone w Europie, choć jest wzbogacone o elementy charakterystyczne dla bogatej kultury rdzennych Amerykanów. Nieco inaczej jednak wygląda meksykańska kuchnia, w której popularne są ryby, różne gatunki mięsa, fasola oraz chili. Na świątecznym stole znajduje się nadziewany indyk, sałatki, a także tradycyjny poncz z trzciny cukrowej, cynamonu, suszonych śliwek i gujawy, czasem doprawiony tequilą lub rumem.

Stany Zjednoczone - kulinarna mieszanka kultur

Świąteczna kuchnia amerykańska, choć oparta na zwyczajach kulinarnych imigrantów z terenu niemal całej Europy, przez lata uległa wielu modyfikacjom. Nadal można jednak znaleźć w niej elementy typowe dla kultur Starego Kontynentu. Z tego względu najbardziej charakterystyczne świąteczne danie, czyli nadziewany indyk, coraz częściej ma konkurencję w postaci pieczonej kaczki lub gęsi. Serwuje się również szynkę - jednak nie w formie wędliny, lecz jako pieczeń, z dodatkiem sosu i warzyw. Nie może zabraknąć także ziemniaków, chleba kukurydzianego, świątecznego puddingu oraz tradycyjnego gwiazdkowego napoju, jakim jest egg nog - rodzaj ponczu przypominający nieco ajerkoniak.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2