Fot. 123RF/Picsel
Bubble Tea to cieszący się popularnością na całym świecie napój pochodzący z Tajwanu. Głównym składnikiem Bubble Tea jest zielona lub czarna herbata z mlekiem i dodatkiem tapioki. Nazwa pochodzi od kształtu tapioki, która przypomina kuleczki. Podawana jest w różnych wariantach smakowych, pije się ją przez grubą słomkę.
Czego potrzebujesz do przygotowania Bubble Tea?

Do przygotowania potrzebna będzie herbata. Bubble Tea parzona w klasyczny sposób i przygotowana z dobrej jakości składników, jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa dzięki zawartej w niej herbacie. Możesz użyć czarnej lub zielonej herbaty.
Zielona herbata przyspiesza przemianę materii, wspomaga metabolizm, działa przeciwzapalnie i reguluje ciśnienie krwi.
Natomiast czarna herbata pomaga w walce z dolegliwościami żołądkowymi i trawiennymi, zmniejsza ryzyko zawału serc, obniża ciśnienie tętnicze.
Potrzebne będzie Ci również mleko, miód i tapioka. Tapioka to rodzaj kaszy, wytwarzanej ze skrobi pozyskiwanej z manioku. Tapioka jest produktem bezglutenowym, jest lekkostrawna. Jest źródłem skrobi opornej, która wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Tapiokę kupisz bez problemu w sklepach ze zdrową żywnością. W sklepie cosdlazdrowia.pl znajdziesz tapiokę w promocyjnej cenie.
Do przygotowania klasycznej Bubble Tea użyj:
- 1/4 szklanki kulek tapioki
- 2 szklanki wody
- 2 saszetki czarnej lub zielonej herbaty
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki miodu
Tapiokę wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 30 minut, aż kilki zrobią się przezroczyste. Zaparz herbatę, którą po ostudzeniu wymieszaj z mlekiem i dodaj miód. Do szklanek wrzuć kilka kostek lodu, dodaj ugotowane kulki tapioki i zalej przygotowaną mieszanką herbaty z mlekiem. Do napoju możesz dodawać swoje ulubione owoce lub syropy, które wzbogacą smak i wygląd Twojej Bubble Tea. Możesz podać ją swoim gościom i zaskoczyć ich tym niezwykłym kolorowym napojem. Podawaj ją w wysokich szklankach. Nie zapomnij o grubych słomkach, przez które zmieszczą się kulki tapioki.