Składniki:
Filet śledziowy- 100 g
1 łyżka octu
1łyżeczka octu
sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
paryka chili 1/3
zielone jabłko 50 g
ogórek 50 g
3 pomidory koktajlowe
czerwona cebula 20 g
ginger 10 g
sos sojowy 1/2 łyżeczki
olej 1 łyżka
kolendra 10 g
Marynata:
Sok z cytryny wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem, posiekaną kolendrom, sosem sojowym i olejem.
Sposób przygotowania:
1.Pokroić śledzia na cienkie plasterki, posypać cukrem i skropić octem.
2.Ogórka, cebule, papryke chili i jabłko pokroić w drobną kostkę.
3.Pomidory koktajlowe przekroić na połówki.
4.śledzie wymieszać ze wszystkimi składnikami, polać marynatą i pozostawić na kilka chwil.
