Ewa_Gotuje

Chińskie pyszności

Nie wiedzą co to deser. W większości swoje zapotrzebowanie na cukier zaspokajają naturalnymi darami nieba. Słodkie niespodzianki i ciasteczka spożywają symbolicznie lub na specjalne okazje. Czego to Chińczycy nie wymyślą?!

Fot. 123RF/Picsel

"Czyścić stoły"- tak dosłownie brzmi tłumaczenie słowa deser z języka francuskiego (desservir). Dla Chińczyków jednak deser, nie ma nic wspólnego z degustacją słodkości lub serwowaniem smakołyków tuż po posiłku. Słodycze w Chinach podaje się jako przekąskę między daniami, by zachować równowagę smaku lub jako dodatek do herbaty. Wypieki, np. pyszne bułeczki bao (pao) nadziewane słodką masą ze zmielonych orzechów włoskich, migdałów i nasion sezamu, częściej kupić można u ulicznych sklepikarzy i w herbaciarniach, niż w restauracji.

Naturalne dary nieba

Jednym z ulubionych przysmaków Chińczyków jest miód, zwłaszcza biały z prowincji Xian oraz z pustynnej odmiany akacji. Według wierzeń, miód to słodka rosa opadająca na ziemię z nieba, jako dar Bogów. Bogowie również, hojnie zaopatrzyli Chiny w różne tropikalne owoce. Często serwuje się je na końcu poczęstunku (zamiast deserów), jest to sygnał, że niestety uczta pomału dobiega końca.

Popularnym, bardo zdrowym owocem, bogatym w cukier i witaminę C jest liczi. Posiada ono także właściwości kojące nerwy. Liczi pokryte jest chrupiącą łuską, skrywającą miąższ o delikatnym smaku, w którym tkwi duża pestka. Miąższ w suszonej postaci nazywany jest orzechem liczi i smakuje podobnie do suszonych moreli. Innym cenionym w Chinach owocem jest daktyl (Ziziphus jujuba). Jego substytut- jujuba nazywany chińskim daktylowcem, ma dużo białka i kwasów organicznych oraz działa znieczulająco. Stosuje się go do łagodzenia bólu przy schorzeniach reumatycznych ponadto, hamuje reakcje alergiczne.

Smaczne z pożytecznym

Naucz się mówić NIE- a będziesz szczęśliwy mówiąc TAK.
Świat jest rzeczą kruchą, nie jest, więc dobrze na niego liczyć.
Tragedia trwa chwilę, reszta Twojego cierpienia to Twoje dzieło.
Mimo, że sumienie nie ma zębów, nikt nie wytrzyma jego ukąszeń.


Te i wiele innych sentencji możemy odnaleźć w chińskich ciasteczkach szczęścia. Chińczycy połączyli "smaczne z pożytecznym", bowiem łakomczuchy nie tylko zaspokoją swoje zapotrzebowanie na słodycze, ale mogą również wzbogacić się duchowo. Fortune Cookies posiadają zarówno pierwiastek chiński jak i amerykański. Powstały one po I wojnie światowej w Stanach Zjednoczonych. Myśli w nich zawarte miały na celu emocjonalne wsparcie klientów chińskich restauracji, dotkniętych kryzysem finansowym. Ciasteczka przynosiły również ulgę chińskim emigrantom, którzy zagryzali nimi swoją tęsknotę do kraju.

Smakołyki na specjalne okazje.

Najważniejszą uroczystością w kulturze Chin jest Nowy Rok. Wówczas to, przygotowuje się tradycyjne, świąteczne przysmaki. Na noworocznej uczcie nie może zabraknąć kleistego ciasta z owocami, którym częstuje się "kuchennego boga". Lepka konsystencja skleja usta bożkowi, dzięki czemu, nie będzie mógł źle mówić o gościnnych rodzinach. Na stołach powinny pojawić się także jiaozi - faszerowane pierożki ze słodką niespodzianką. Znalezienie cukierka w środku pierożka świadczy o tym, że słodko minie przyszły rok, pieniążek zapewnia dobrobyt, a kasztan zwiastuje narodziny syna.

W Święto Latarni popularne jest spożywanie ryżowych kuleczek, wypełnionych słodkim nadzieniem. Symbolizują one szczęśliwe życie rodzinne. Natomiast w Święto Księżyca obowiązkowo należy spróbować księżycowych ciasteczek z mąki pszennej, które symbolizują jedność i ciepło "ogniska domowego".

Zebrała i opracowała: Monika Adamczyk

Źródła:
Kazik Ronhard, Chińskie smaki na polskim stole, Mada 2004
Barbara Stachnik, Chińskie słodkości

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krem z brokułu i cukinii

Polecam dzisiaj zupę krem z brokuła i cukinii. Zupka bardzo szybka w przygoto...

Odsłon: 10

30 min
2

Przepis dnia

Pieczywo Mini bułeczki

Mięciutkie, małe bułeczki. Idealne do grilla czy na imprezę. Można też z nic...

Odsłon: 5832

60 min
20
Desery Ciasto toffi z jabłkami i cynamonem

Przepis na delikatne, wilgotne i niezwykle aromatyczne ciasto z budyniem toff...

Odsłon: 312

15 min
12
Sałatki Modra kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, g...

Odsłon: 144

30 min
1
Przekąski Strudel z szynką i serem

Strudel to delikatne ciasto (podobne do półfrancuskiego) w postaci rolady, kt...

Odsłon: 56

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

4
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

5
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6