Spis treści:
Ten przepis jest idealny na sobotnie lub niedzielne śniadanie, kiedy masz więcej czasu na gotowanie. Chrupiąca kanapka z dodatkiem jajka oraz kremowego sosu to danie, któremu nie oprze się żaden łasuch. Sprawdź, jak zrobić słynną, francuską Croque Madame.
Skąd się wzięła Croque Madame?
Jak wskazuje nazwa, danie to pochodzi z Francji. Pierwsza wersja słynnej kanapki została wymyślona w 1910 roku przez Michel Lunarca, właściciela jednej z paryskich restauracji przy Boulevard des Capucines. Podobno pomysł na tę potrawę zrodził się przez przypadek, ponieważ w lokalu zabrakło świeżych bagietek... Szef kuchni postanowił więc sięgnąć po chleb tostowy, który lekko podpiekł, a następnie podał z szynką i serem. W ten sposób powstała kanapka zwana Croque Monsieur, później do „chrupiącego pana”, dołączyła również pani, czyli Croque Madame. W tej wersji dodano również sadzone jajko.
Jak zrobić Croque Madame?
Przygotowanie tej niezwykłej kanapki, wcale nie wymaga od ciebie zaopatrywania się w specjalne składniki. Większość, jak nie wszystkie z nich, na pewno masz w swojej lodówce. Będziesz potrzebować: dwóch kromek białego chleba, 30 g sera żółtego (najlepiej Gruyère), 100 g szynki gotowanej, dwie łyżki musztardy francuskiej, jajko, masło do usmażenia jajka, sól i pieprz. Do zrobienia beszamelu, przygotuj: łyżkę masła, łyżkę mąki, 120 ml mleka, sól, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej.
Zacznij od przygotowania beszamelu. Do małego garna wrzuć masło, kiedy się roztopi dodaj mąkę i połącz składniki. Powoli dolej zimne mleko, dokładnie wymieszaj, aby składniki masy się połączyły. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszaj, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Odstaw do wystudzenia.
Kromkę chleba posmaruj musztardą francuską i beszamelem. Ułóż szynkę, posyp ją tartym serem, a następnie przykryj drugą kromką chleba posmarowaną musztardą i sosem. Wierzch kanapki dodaj kolejną porcją beszamelu, a następnie całość posyp serem. Wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, poczekaj, aż ser się rozpuści. W tym czasie usmaż jajko sadzone, następnie ułóż je na kanapce. Dodaj sól i pieprz. Opcjonalnie całość posyp posiekanym szczypiorkiem lub rucolą.
Zobacz także:
Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »
Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »
Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »