Chude mięso – 5 rad jak to zrobić

Chude mięso to dla wielu z nas wyznacznik dobrego posiłku, ale nie zapominajmy, że to przecież tłuszcz jest nośnikiem smaku i on sprawia, że potrawy smakują nam bardziej. Jeśli jednak musimy albo chcemy jeść chude mięso, warto wiedzieć, jak je wybierać i przygotowywać.

Fot. 123RF / Picsel

Chude mięso to takie, którego każdy kawałek o wadze 100g zawiera mniej niż 10g tłuszczu, a bardzo chude to takie, którego każdy 100-gramowy kawałek ma zawartość tłuszczu poniżej 5g. Trudno to zważyć, ale wystarczy sprawdzić ‘na oko'. Od razu widać, jaka jest zawartość tłuszczu i czy zgadzamy się na taki zakup, czy szukamy innego.

Dlaczego warto jeść chude mięso?

Chude mięso pełne jest istotnych składników odżywczych, m.in. witamin z grupy B wspomagających metabolizm i pełniących ważną rolę dla układu nerwowego oraz żelaza pomagającego w budowie czerwonych ciałek krwi i transporcie tlenu w organizmie. Takie mięso ma też wysoką zawartość magnezu i cynku, które wpływają pozytywnie na układ immunologiczny i kostny.

Jak jeść chude mięso?

Jeśli już zdecydujecie się na jedzenie chudego mięsa róbcie to konsekwentnie - unikajcie tłustych sosów i dodatków. Takie mięso wystarczy przyprawić świeżymi ziołami, oliwami smakowymi lub aromatycznymi przyprawami. Aby smaki przeniknęły w głąb mięsa warto ponakłuwać je widelcem lub lekko ponacinać. Podawajcie ze świeżymi, gotowanymi lub pieczonymi warzywami, musami owocowymi i sosami na bazie chudego jogurtu.

Jakie mięso kupować?

Na zakupach pamiętaj o następujących kawałkach mięs:

  • kurczak i indyk - pierś, udko bez skóry
  • wołowina - polędwica, rostbef, antrykot
  • wieprzowina - schab, polędwica
  • cielęcina - sznycel, łopatka
  • królik cały
  • perliczka cała

 

Zobacz też: 10 sprawdzonych sposobów na soczyste mięso

10 sprawdzonych sposobów na soczyste mięso

5 sposobów na chude mięso w domu

1. Mięsa białe przede wszystkim

Mięso królika oraz perliczki to jedne najchudszych mięs. Mają dwukrotnie mniej tłuszczu niż kurczak i czterokrotnie mniej niż wieprzowina. Mięsa czerwone i dziczyzna też bywają bardzo chude. Wybieraj je kiedy jesteś na diecie lub dużo ćwiczysz - dostarczą mnóstwo białka, pomogą urozmaicić dietę i poznać nowe smaki. Sprawdź przepis na perliczkę z morelami

2. Precz ze skórką

Przed przygotowywaniem mięsa usuń tłuszcz i skórki. Oczywiście, są najprzyjemniejsze, kiedy chrupią, ale to najszkodliwsza część dla organizmu będącego na diecie. Zastąp ją posypką z ulubionych orzechów, prażonych płatków czy pestek.

3. Zawijaniec

Jeśli nie ma wyjścia i trzeba usmażyć kawałek mięsa, zebrany tłuszcz należy wylać i nie pod żadnym pozorem nie dodawać go do sosów ani zup. Usmażony kawałek należy kilkakrotnie owinąć ręcznikiem papierowym, który wchłonie pozostały nadmiar tłuszczu.

4. Patelnia? Co to?

Jeśli nie musisz, nie smaż w ogóle mięsa. Stosuj inne metody obróbki takie jak grillowanie, gotowanie, pieczenie czy duszenie. Możesz też gotować mięso na parze, np. pastrami. Pamiętaj, aby w takim wypadku odpowiednio przygotować mięso - zamarynować je kilka godzin wcześniej, w mieszance ziół, przypraw, soli morskiej. W trakcie pieczenia oliwę zamień na sok albo wodę, które nawilżą mięso.

5. Dodatki tylko zdrowe

Do chudego mięsa serwuj lekkie sałatki warzywne lub owocowo-warzywne, gotowane warzywa czy owocowe musy. Jeśli potrzebujesz dodatek węglowodanowy przygotuj kasze albo ryż z dodatkiem orzechów lub grzybów. Będzie smacznie i zdrowo!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!


Zobacz też: Jak kupić dobre mięso? Kliknij!

Jak kupić dobre mięso?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 332

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

2
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

0
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

1
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

2