Ciasto dyniowe Daniela

W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela?

Kruche ciasto

150 g zimnego masła
300 g mąki pszennej
50 g cukru
1 jajko
łyżka mleka
1/2 łyżeczki soli

Mus dyniowy

1 dynia piżmowa (około 2 kg)
1 szklanka cukru trzcinowego
szczypta soli
2 jajka
1 żółtko
łyżeczka mąki ziemniaczanej
przyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu
150 ml brandy
250 ml śmietany 36%

Dekoracja

300 g orzechów makadamia
300 g cukru

Ciasto

Posiekać masło z mąką i cukrem. Dodać jajko i mleko, posolić. Zagnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty o średnicy 23 cm. W środku przy pomocy wykrawarki wykroić otwór (średnica 10 cm). Pozostawić w środku metalowy ring i obłożyć go ciastem do wysokości rantu formy. Całość ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180OC przez 15 minut. Z reszty surowego kruchego ciasta wykroić listki.

Mus

Dynię obrać i piec przez 40 minut w piekarniku, aż nabierze miękkości. Upieczoną zblendować i przestudzić. Połączyć cukier trzcinowy, sól, jajka, żółtko, mąkę i przyprawy. Podgrzać brandy ze śmietaną, przestudzić i dodać do pozostałej części składników. Całość wymieszać.

Mus dyniowy wylać na podpieczone ciasto kruche i piec jeszcze przez 30 minut w temperaturze 1800C (aż krem się zetnie). Wyciągnąć z piekarnika, udekorować listkami i ponownie włożyć do piekarnika na 10 minut. Warto brzeg ciasta obłożyć folią aluminiową, by ciasto za bardzo się nie podpiekło.

Dekoracja

Cukier skarmelizować, dodać orzechy, odstawić na bok do przestudzenia i zmiażdżyć tłuczkiem. Z części orzechów i karmelu stworzyć kropelki do dekoracji. Udekorować ciasto orzechami w karmelu.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
15 min
1
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 61

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25