Ewa_Gotuje

Co jeść, gdy żyjemy w zanieczyszczonym środowisku?

Zimą stan powietrza w niektórych polskich miastach zdecydowanie się pogarsza. Uchronić przed nim mogą nas jedynie długofalowe działania. Okazuje się jednak, że wprowadzenie do diety niektórych produktów, może w pewnym stopniu uchronić nas przed skutkami życia w zanieczyszczonym środowisku.

Fot. 123RF

W wielu miastach, szczególnie na południu Polski, zimą i późną jesienią powtarza się ten sam scenariusz - jakość powietrza zdecydowanie się pogarsza, a ich mieszkańcy zaczynają zmagać się ze skutkami życia w zanieczyszczonym środowisku. Duszności, łzawienie oczu i kłopoty z oddychaniem, to tylko niektóre z nieprzyjemnych objawów, które możemy zaobserwować w tym czasie. Jeżeli przez dłuższy okres wdychamy zawieszone w powietrzu pyły, skutki mogą być jeszcze gorsze - poczynając od ostrej niewydolności oddechowej, a na problemach z układem krwionośnym, kończąc.

Badania wykazały, iż wystarczy 48-godzinny wzrost średniego stężenia zanieczyszczeń pyłowych w powietrzu, aby wśród osób szczególnie wrażliwych (m.in. osób starszych i astmatyków) zwiększyło się ryzyko wystąpienia ataku serca i udaru mózgu, a układ immunologiczny został znacznie osłabiony. Ponadto, życie w zanieczyszczonych rejonach może obniżać funkcje poznawcze, wywoływać depresję, a nawet przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera.

Naukowcy wskazują jednak, że możemy w pewnym stopniu zniwelować skutki życia w zanieczyszczonym środowisku. Poza dosyć oczywistymi sposobami, takimi jak noszenie masek antysmogowych oraz ograniczenie czasu spędzanego na zewnątrz, możemy również włączyć do swojej diety produkty, zawierające w sobie flawonoidy. Są to przeciwutleniacze, należące do grupy fenoli, które w naturalny sposób wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn i wolnych rodników.

Nowość! Zobacz bezpłatyny magazyn kulinarny, a w nim sprawdzone przepisy i porady!

Kliknij, aby przeczytać darmowy magazyn

W jakich produktach znajdziemy najwięcej tych dobroczynnych substancji? Lekarze zalecają przede wszystkim picie zielonej herbaty oraz naturalnego kakao. Ponadto, flawonoidy znajdują się również w ciemnych winogronach, żurawinie, kapuście, warzywach strączkowych (zwłaszcza w fasoli), jabłkach oraz cebuli. Z pewnością wiele osób ucieszy również fakt, że te cenne substancje znajdziemy także w ciemnej czekoladzie oraz czerwonym winie.

Naukowcy wskazują również, iż osoby żyjące w zanieczyszczonym środowisku powinny zadbać o to, by w ich diecie nie zabrakło witaminy E. Substancja ta ma silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki, wspiera proces oddychania komórek oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Tę cenną witaminę znajdziemy m.in. w awokado, szpinaku, oleju słonecznikowym, a także w migdałach i wielu innych orzechach.

Warto jednak pamiętać, iż dostarczanie organizmowi flawonoidów oraz witaminy E nie uchroni nas całkowicie przed szkodliwym działaniem smogu. Dlatego też w okresie, kiedy stężenie niebezpiecznych pyłów w powietrzu jest szczególnie wysokie, i dla własnego bezpieczeństwa lepiej pozostać w domu, a aktywność na „świeżym" powietrzu ograniczyć do niezbędnego minimum.

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
35
60 min
8
30 min
4
Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami.

Upiekłam kolejne ciasto kruche ze śliwkami. Ciasto jest tak smaczne że na jed...

Odsłon: 653

60 min
3
30 min
2
Desery Najlepszy krem śmietankowo - serowy

Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...

Odsłon: 646

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

1
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

2
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

4
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6