Co jeść, gdy żyjemy w zanieczyszczonym środowisku?

Zimą stan powietrza w niektórych polskich miastach zdecydowanie się pogarsza. Uchronić przed nim mogą nas jedynie długofalowe działania. Okazuje się jednak, że wprowadzenie do diety niektórych produktów, może w pewnym stopniu uchronić nas przed skutkami życia w zanieczyszczonym środowisku.

Fot. 123RF

W wielu miastach, szczególnie na południu Polski, zimą i późną jesienią powtarza się ten sam scenariusz - jakość powietrza zdecydowanie się pogarsza, a ich mieszkańcy zaczynają zmagać się ze skutkami życia w zanieczyszczonym środowisku. Duszności, łzawienie oczu i kłopoty z oddychaniem, to tylko niektóre z nieprzyjemnych objawów, które możemy zaobserwować w tym czasie. Jeżeli przez dłuższy okres wdychamy zawieszone w powietrzu pyły, skutki mogą być jeszcze gorsze - poczynając od ostrej niewydolności oddechowej, a na problemach z układem krwionośnym, kończąc.

Badania wykazały, iż wystarczy 48-godzinny wzrost średniego stężenia zanieczyszczeń pyłowych w powietrzu, aby wśród osób szczególnie wrażliwych (m.in. osób starszych i astmatyków) zwiększyło się ryzyko wystąpienia ataku serca i udaru mózgu, a układ immunologiczny został znacznie osłabiony. Ponadto, życie w zanieczyszczonych rejonach może obniżać funkcje poznawcze, wywoływać depresję, a nawet przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera.

Naukowcy wskazują jednak, że możemy w pewnym stopniu zniwelować skutki życia w zanieczyszczonym środowisku. Poza dosyć oczywistymi sposobami, takimi jak noszenie masek antysmogowych oraz ograniczenie czasu spędzanego na zewnątrz, możemy również włączyć do swojej diety produkty, zawierające w sobie flawonoidy. Są to przeciwutleniacze, należące do grupy fenoli, które w naturalny sposób wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn i wolnych rodników.

Nowość! Zobacz bezpłatyny magazyn kulinarny, a w nim sprawdzone przepisy i porady!

Kliknij, aby przeczytać darmowy magazyn

W jakich produktach znajdziemy najwięcej tych dobroczynnych substancji? Lekarze zalecają przede wszystkim picie zielonej herbaty oraz naturalnego kakao. Ponadto, flawonoidy znajdują się również w ciemnych winogronach, żurawinie, kapuście, warzywach strączkowych (zwłaszcza w fasoli), jabłkach oraz cebuli. Z pewnością wiele osób ucieszy również fakt, że te cenne substancje znajdziemy także w ciemnej czekoladzie oraz czerwonym winie.

Naukowcy wskazują również, iż osoby żyjące w zanieczyszczonym środowisku powinny zadbać o to, by w ich diecie nie zabrakło witaminy E. Substancja ta ma silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki, wspiera proces oddychania komórek oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Tę cenną witaminę znajdziemy m.in. w awokado, szpinaku, oleju słonecznikowym, a także w migdałach i wielu innych orzechach.

Warto jednak pamiętać, iż dostarczanie organizmowi flawonoidów oraz witaminy E nie uchroni nas całkowicie przed szkodliwym działaniem smogu. Dlatego też w okresie, kiedy stężenie niebezpiecznych pyłów w powietrzu jest szczególnie wysokie, i dla własnego bezpieczeństwa lepiej pozostać w domu, a aktywność na „świeżym" powietrzu ograniczyć do niezbędnego minimum.

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 125

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 55

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2