Spis treści:
Do mięs często proponowanych przez dietetyków należy pierś z kurczaka. Zawiera sporo białka, które jest podstawową substancją budulcową organizmu, korzystnie wpływa na pracę mięśni oraz zapewnia sytość po posiłki. Jednocześnie należy do mięs chudych, dlatego świetnie sprawdzi się nie tylko na diecie redukcyjnej, polecana jest osobom, które chcą zadbać o układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo pierś z kurczaka jest lekkostrawna, dlatego mogą spożywać je dzieci oraz osoby starsze. Zawiera także witaminy z grupy B, oraz substancje mineralne, potas, fosfor, cynk, selen i magnez. Jak widać mięso z kurczaka jest niezwykle zdrowe, istotne jest jednak, aby przyrządzić je bez dużej ilości tłuszczu czy ciężkostrawnych sosów. Podpowiemy ci jak zrobić soczyste klopsiki z piersi kurczaka w sosie cebulowym.
Sprawdź także: Co na obiad? Szybciej się nie da, a rodzina będzie się zajadać
Jak zrobić soczyste klopsiki z piersi kurczaka?
Jeżeli chcesz, aby klopsiki z piersi kurczaka wyszły miękkie i soczyste, pamiętaj, aby zbyt długo nie wyrabiać mięsa. Warto dodać do nich bułkę, którą uprzednio namoczysz w mleku lub bulionie, oraz starte warzywa. Świetnie sprawdzi się tu marchewka, seler oraz korzeń pietruszki. Taki dodatek sprawi, że będą lekkostrawne i mniej kaloryczne. Przez co można podawać je zarówno dzieciom, osobom starczym, jak i tym na diecie odchudzającej. Ponadto dodatek warzyw dostarczy ci błonnika pokarmowego, który nie tylko sprawi, że na długo cię nasyci, ale i korzystnie wpłynie na układ pokarmowy, wesprze trawienie, oraz pomoże uniknąć zaparć.
Klopsiki z kurczaka w sosie cebulowym – przepis
Soczyste klopsiki z kurczaka w sosie cebulowym możesz zaserwować z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, ryżem lub kaszą. Warto przygotować również warzywny dodatek, na przykład gotowane brokuły, marchewkę, fasolkę szparagową, czy kalafiora. Świetnie pasować będzie tu także surówka, na przykład ta na bazie kapusty pekińskiej, selera naciowego i jabłka.
Składniki
- 1 kg mielonej piersi kurczaka,
- 1 kajzerka,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartek,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 2 ząbki czosnku,
- spora garść posiekanej natki pietruszki,
- łyżeczka soli,
- porządna szczypta pieprzu,
Sos:
- 1,5 litra bulionu,
- 100 g sera żółtego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki tymianku,
- natka pietruszki do dekoracji.
Pietruszkę, marchewkę i selera, umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Do miski wrzuć warzywa, mięso mielone, dodaj jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wrzuć także bułkę kajzerkę uprzednio namoczoną w mleku lub bulionie, pamiętaj, aby dobrze odcisnąć ją z płynu. Połącz wszystkie składniki, pamiętaj, aby zbyt długo nie wyrabiać masy. Uformuj kulki. W garnku podgrzej około litra bulionu i wrzuć klopsiki, gotuj ok. 20 minut.
Na rozgrzaną patelnię dodaj oliwę z oliwek, następnie podsmaż na niej cebulę posiekaną w piórka, kiedy lekko się przyrumieni dodaj czosnek i tymianek, podlej wszystko bulionem. Poczekaj, aż płyn nieco odparuje i dodaj tarty ser, poczekaj, aż się rozpuści, a następnie polej nim klopsiki wyłożone na talerz. Udekoruj danie natką pietruszki.
Źródła: smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »
Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »