Ewa_Gotuje

Co na obiad? Szybciej się nie da, a rodzina będzie się zajadać

Brakuje ci pomysłu, jakie danie przygotować na dzisiejszy obiad? Jeżeli lubisz szybkie posiłki składające się z prostych składników, kiełbasa z curry z pewnością przypadnie ci do gustu. Sekretem tej potrawy jest gęsty aromatyczny sos na bazie passaty pomidorowej, keczupu i przypraw. Poniżej znajdziesz przepis na kiełbasę curry, podpowiemy ci także, z czym najlepiej ją zaserwować.

Przepis na kiełbasę curry | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W tym daniu oprócz kiełbasy bardzo ważny jest sos, do którego należy dodać wywodzącą się z kuchni indyjskiej przyprawę curry. Co wchodzi w jej skład? Przede wszystkim jest to kurkuma, która wykazuje silne działanie przeciwutleniające, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Oprócz niej znajdziemy tu imbir, cynamon, chili, pieprz, goździki, kardamon, kminek, gałkę muszkatołową i czosnek. Składniki te mają działanie korzystnie wpływające na trawienie, odporność, zwalczają bakterie i wirusy, działają antyoksydacyjnie, pomagają stabilizować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dlatego mieszanka curry powinna zagościć w twojej codziennej diecie. Sprawdź, jak zrobić kiełbasę curry na obiad. 

Sprawdź także: Co na obiad? Kurczak orzo z jednej patelni. Zrobisz w 20 minut

Co na obiad? Kiełbasa w curry – przepis

Kiełbasa curry to przepis z jednej patelni, dzięki czemu nie tylko jest szybka w przygotowaniu, ale i po skończonym posiłku nie będziesz mieć dużej liczby naczyń do sprzątania. Warto dodać tu również kilka warzyw, dzięki czemu oprócz witamin i minerałów dostarczysz organizmowi błonnik, który na dłużej cię nasyci. Sos, z którym podawana jest kiełbasa jest gęsty, aromatyczny, słodko-kwaśny i lekko pikantny. 

Składniki

  • 5 kiełbas grillowych, 
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duża marchew, 
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 300 ml passaty pomidorowej, 
  • 100 ml ketchupu pikantnego,
  • 100 ml wody,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 2-3 łyżki przyprawy curry,
  • szczypta chilli,
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki lub kolendra.

Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Umyj warzywa. Marchew obierz i zetrzyj na tarce, paprykę pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę natnij z dwóch stron, a następnie podsmaż ją na dużej patelni na odrobinie oleju, kiedy się zarumieni, przełóż ją na talerz. Dodaj cebulę i inne warzywa, wszystko podsmaż. Wlej passatę pomidorową i keczup, dodaj wodę, miód, ocet, oraz przyprawy, wszystko wymieszaj i duś przez kilka minut. Na koniec na wierzch wyłóż kiełbasę, pozostaw ją w sosie, aby dobrze się podgrzała. Wierzch dania warto posypać świeżą natką pietruszki lub kolendrą. Gotowe! 

Z czym podawać kiełbasę z curry?

Takie danie możesz serwować z różnymi dodatkami. Najprostszym rozwiązaniem będzie podanie go z pieczywem, świetnie sprawdzi się zarówno chleb, jak i bułki. Możesz także ugotować do niego ziemniaki lub podać je z ryżem, który doskonale komponuje się z daniami kuchni indyjskiej. Jeżeli nie ograniczasz kalorii, możesz także pokusić się o przygotowanie domowych frytek lub pieczonych ziemniaczków, chrupiący dodatek z kiełbasą curry to niebo w gębie. 

Źródła: dietetycy.org.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też »

Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Ogrodnicy przestrzegają przed jednym typem nasion »

Pij szklankę dziennie. Metabolizm przyspieszy, wystające boczki rozpłyną się w powietrzu » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 682

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0