Ankieta: Ocena serwisu Smaker.pl

Co znajduje się w chlebie. Producenci dodają te składniki, by lepiej wyglądał

Wygląda smakowicie i do tego pięknie pachnie. Nie każdy bochenek chleba dostępny w piekarniach czy supermarketach zachęca do zakupu. Jednak czy zdajesz sobie sprawę, z czego dzisiaj piecze się chleb? Okazuje się, że producenci dodają niekoniecznie pożądane składniki. Dowiedz się więcej i sprawdź przepisy na chleb domowy.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Znasz to uczucie, gdy wchodzisz do piekarni albo supermarketu i od razu uderza cię wspaniały zapach świeżego chleba? To jeden z zabiegów, który ma zachęcić nas do zakupów tego typu. Trzeba jednak liczyć się z tym, że nie zawsze aromat ten musi świadczyć o jakości. A pieczywo nie tylko nie jest wypiekane na miejscu, ale ma w swoim składzie sporo konserwantów i polepszaczy. Jednak czy to oznacza, że trudno kupić dobrej jakości chleb? Rozwiewamy wątpliwości. 

Sprawdź także: Czym zastąpić masło w cieście?

Chleb z supermarketu - niekoniecznie świeży 

Zakupy w supermarkecie są przyjemne nie tylko z racji ogromnego wyboru asortymentu, ale także przyjemnego zapachu. Mogłoby się wydawać, że unoszący się w powietrzu aromat pochodzi przede wszystkim ze świeżo wypiekanego pieczywa. Jednak czy chleb dostępny w markecie jest pieczony na miejscu? Nic bardziej mylnego. Pieczywo produkuje się o wiele wcześniej i dostarcza do sklepów w postaci mrożonej. Chleb ten następnie rozmraża się i tylko dopieka. 

Zapewne nie raz zdarzyło ci się przygotować chleb w domu. Wiesz, że ten wymaga czasu, aby urosnąć. W przypadku naturalnego zakwasu okres ten wynosi nawet kilkanaście godzin. Wielu producentów nie chce przeznaczać aż tak ogromnej ilości czasu na produkcję pieczywa, które przecież powinno sprzedawać się na masową skalę. Stąd proces wytwarzania chleba skraca się poprzez dodanie substancji dodatkowych.

W przypadku tradycyjnego wypiekania chleba stosuje się zaawansowany proces fermentacji. Wielu badaczy uważa, że właśnie wtedy dochodzi do neutralizacji wielu części protein pszenicy, które mogą negatywnie wpływać na organizm. Przyspieszona produkcja niekoniecznie zatem odbija się pozytywnie na naszym zdrowiu. 

Zobacz: Bananowy chlebek

Co producenci dodają do chleba, aby lepiej wyglądał? 

Dostępne w supermarketach pieczywo wygląda bardzo atrakcyjnie. Wszystko po to, abyśmy jedli oczami. Taki efekt zwiększa sprzedaż i o to tutaj właśnie chodzi. Warto jednak dokładnie sprawdzić skład takiego chleba. W pieczywie powinniśmy znaleźć zaledwie mąkę, zakwas albo drożdże, wodę, sól czy naturalne nasiona. Tymczasem w składzie chlebów z supermarketu znajdziemy o wiele więcej składników. Sprawdź, co producenci dodają do chleba, aby lepiej wyglądał.  

Tłuszcz w pieczywie z supermarketu 

Margaryna, masło, oleje roślinne czy lecytyna to składniki działające jak emulgatory - zwiększają objętość chleba i wydłużają jego trwałość. To właśnie tłuszcz sprawia, że pieczywo z supermarketu czerstwieje później niż na przykład to wypiekane w zaciszu domowej kuchni. Warto również wspomnieć, że tłuszcz wpływa na smak, aromat, kolor i oczywiście strukturę chleba. 

Słód jęczmienny albo słód pszenny 

Słód jęczmienny to bardzo częsty składnik supermarketowego pieczywa. To dodatek, który czyni chleb lepiej wyrośniętym. Dodatkowo wpływa również na piękny, złocisty kolor. Słód jęczmienny zawiera naturalne cukry, które w trakcie fermentacji odżywiają drożdże, a więc naturalnie przyspieszają cały proces wytwarzania chleba. 

Serwatka w proszku 

Kolejny składnik wpływający na zwiększenie objętości chleba i przyciemnienie jego skórki. Dodatek serwatki sprawia również, że pieczywo staje się bardziej elastyczne i zyskuje atrakcyjniejszą barwę. Składnik ten wpływa także pozytywnie na smak. 

Kwas askorbinowy 

Dodatek kwasu askorbinowego zatrzymuje gazy w cieście. Dzięki temu pieczywo znacznie lepiej rośnie. 

Stabilizatory 

Dodanie stabilizatorów do pieczywa sprawia, że to zachowuje dłużej świeżość. Głównie dlatego bochenek czerstwieje wolniej niż ten przygotowany z mniejszej liczby składników na przykład w domu. 

Mleko i przetwory 

Do pieczywa bardzo często dodawane jest także odtłuszczone mleko w proszku. To akurat nie taka zła wiadomość, gdyż wyrób dostaje wzbogacony o pełnowartościowe białko. Im więcej mleka znajduje się w chlebie, tym bochenek staje się mniejszy i zyskuje ciemniejszą barwę skórki. Dłużej też zachowuje świeżość. 

Skrobia ziemniaczana 

Po co do chleba dodawana jest skrobia ziemniaczana? Znacznie wpływa na konsystencję chleba. Bochenek staje się po prostu przyjemniejszy w krojeniu i jedzeniu. 

Reklama

Mąka sojowa 

To jeden z polepszaczy dodawany do supermarketowych bochenków. Mąka sojowa dobrze wchłania wodę, więc można dodać jej więcej do chleba. Dzięki temu pieczywo staje się bardziej miękkie i  zyskuje większą objętość. Mąka sojowa wydłuża trwałość bochenka i stanowi dodatkowe źródło białka. 

Guma guar 

Ten składnik w chlebie to nic innego jak emulgator, stabilizator i oczywiście środek zagęszczający. 

Syrop glukozowy 

Po co syrop glukozowy w chlebie? To oczywiste. Po to, aby bochenek znacznie lepiej smakował. 

Karmel E-150 

Składnik ten wpływa na atrakcyjny kolor pieczywa. To właśnie on sprawia, że bochenek zyskuje ciemniejszą barwę, co daje złudne wrażenie, że chleb jest pełnoziarnisty i przez to… zdrowszy.  

Dioctan sodu E-262 

Dioctan sodu poprawia konsystencję chleba oraz wydłuża jego trwałość.  

Jak zrobić chleb domowy? 

Oczywiście powyższe informacje nie przeczą temu, że w piekarniach, czy nawet w supermarketach można kupić wartościowy chleb. Trzeba jednak sprawdzać skład tego typu produktów - im krótszy tym najprawdopodobniej lepszy. Zawsze możesz też spróbować upiec własne pieczywo.

Jak zrobić chleb domowy? Nie jest to wcale tak trudne, jak może się wydawać. Zacznij od pieczenia bochenka z dodatkiem drożdży. Wyrób takiego pieczywa jest znacznie szybszy i łatwiejszy. W serwisie Smaker.pl znajdziesz różnorodne przepisy na chleb domowy. Wypróbuj jedną ze sprawdzonych receptur. 

Chleb pszenny - najprostszy przepis 

Składniki

  • 500 g mąki pszennej albo jasnej orkiszowej,
  • ⅓ szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ok. 20 g drożdży,
  • ¾ szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody. 

Wodę wymieszaj z cukrem i drożdżami. Odstaw na około kwadrans. Następnie wymieszaj roztwór z mąką, olejem i solą. Wyrób bardzo dokładnie np. robotem kuchennym z hakiem. Możesz też zrobić to ręcznie. Odłóż ciasto w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Po tym czasie włóż ciasto do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Znowu odstaw na ok. 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury ok. 180 stopni. Piecz chleb ok. pół godziny. Poczekaj, aż ostygnie, zanim zaczniesz go kroić. Smacznego! 

Już wiesz, z czego piecze się chleb dostępny w supermarketach. Nie kupuj bezmyślnie pieczywa. Sprawdzaj składy, a dla pewności wybierz renomowaną piekarnię. Tam bochenek będzie co prawda znacznie droższy, ale często wyższa cena ma swoje uzasadnienie.  

1. Domowy chleb

 Domowy chleb Zobacz przepis

Jak zrobić domowy chleb? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Domowy chleb z ziarnami

 Domowy chleb z ziarnami Zobacz przepis

Domowy chleb z ziarnami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Domowy chleb na drożdżach

 Domowy chleb na drożdżach Zobacz przepis

Domowy chleb na drożdżach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Domowy chleb na drożdżach

 Domowy chleb na drożdżach Zobacz przepis

Domowy chleb na drożdżach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Domowy chleb mieszany

 Domowy chleb mieszany Zobacz przepis

Domowy chleb mieszany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chleb na maślance

 Chleb na maślance Zobacz przepis

Chleb na maślance / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Domowy chleb pszenny

 Domowy chleb pszenny Zobacz przepis

Domowy chleb pszenny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Genialne dla sercowców i dbających o linię. Codziennie zjedz kilka »

Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomaga obniżyć cholesterol »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
>60 min
3
Dania główne Kartacze z mięsem

Kartacze to nic innego jak kluski z masy ziemniaczanej mieszanej (połączone z...

Odsłon: 60

>60 min
4
30 min
2
Przekąski Majstersztyk z wątróbki

Kawior po żydowsku to nic innego jak pasztet lub pasta z kurzych wątróbek. Pi...

Odsłon: 1245

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Co jadła żona Zenka Martyniuka, że tak schudła?! Dzięki tej zmianie waży 15 kg mniej!

Z ciekawością śledzimy spektakularne metamorfozy osób ze świata show-biznesu, którym udało się pozbyć zbędnych kilogramów. Ostatnio mogliśmy zaobse...

7
Informacje Jabłko na wytrawnie. Owocowy dodatek do zup i mięs

Jabłka to jedne z ulubionych owoców, które Polacy chętnie używają w kuchni. Choć od razu na myśl nasuwa się pyszna szarlotka, to warto wspomnieć te...

0
Informacje Czy pestki jabłek mogą szkodzić?

Czy można jeść pestki jabłek? Pozornie wydają się przecież nieszkodliwe. Okazuje się jednak, że mogą doprowadzić do zatrucia, które fatalnie wpłyni...

35
Informacje Przetwory z jabłek na zimę. Sprawdzone przepisy, które warto wypróbować

Jabłka to jedne z ulubionych owoców Polaków. Z chęcią zajadamy się nimi na surowo, doskonale nadają się również do deserów, wytrawnych dań, a w szc...

0