Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Pieczywo
  • Domowy chleb
  • Pieczywo
  • Przepis na

Domowy chleb

27.11.2017 Odsłon: 24701
5.0 (29 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
PatiGotuje
PatiGotuje

Upieczenie chleba to wcale nie jest trudne zadanie. Wystarczą dobrej jakości mąka i drożdże. To właśnie dzięki nim chleb nabiera puszystości i smaku. No i potrzeba jeszcze cierpliwości i czasu ;) Chleb musi swoje wyrosnąć. Oryginalny przepis na domowy chleb pochodzi z programu Bake Off – Ale Ciacho, jednak ja do trochę zmodyfikowałam ;D

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 35

do 15 min 15 min
3
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 104

do 15 min 15 min
4
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Ciasta Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Kasze i ryż
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 91

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 289

do 30 min 30 min
6
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 2817

> 60 min >60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4179

do 30 min 30 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 35

do 15 min 15 min
3
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 104

do 15 min 15 min
4
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Ciasta Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Kasze i ryż
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 91

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 289

do 30 min 30 min
6
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 2817

> 60 min >60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4179

do 30 min 30 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Pieczywo
Smaker
Domowy chleb
Autor:
PatiGotuje
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • około 500 g mąki chlebowej pszennej (typ 750)
  • szklanka wody niechlorowanej (250 ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 – 2 łyżki dobrej jakości miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 15 g świeżych drożdży
  • Zaczyn:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mąki chlebowej pszennej (typ 750)
  • 1 szklanka wody niechlorowanej
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 2 łyżki mąki razowej
  • Dodatkowo: mąka chlebowa pszenna do podsypania
Sposób przygotowania:
1

Na początku pamiętajcie, składniki muszą być dobrej jakości. Mąki najlepiej kupić w młynie. Z takich sklepowych mieszanek chlebowych wypiek niekoniecznie się uda. Drożdże powinny być jak najświeższe.

2

Drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie rozcieramy, aż się rozpuszczą. Wlewamy je do miski, dodajemy wszystkie mąki i wodę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Zaczyn ma co najmniej podwoić swoją objętość.

3

Do miski wsypujemy większą część mąki. Nie dodajemy jej całej od razu bo w czasie wyrabiania zobaczymy ile tak naprawdę „zabierze” nam ciasto. Dodajemy miód, sól, wodę, pokruszone drożdże i cały zaczyn. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera przez około 10 minut, w razie potrzeby dosypujemy resztę mąki. Ciasto ma być elastyczne, zwarte (takie żeby można było uformować z niego okrągły bochenek) i błyszczące. Następnie przekładamy je na obsypany mąką blat i wyrabiamy 2-3 minuty. Wyrobione ciasto przekładamy do obsypanej mąką dużej miski, górę obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (jeśli po naciśnięciu ciasta palcem wgłębienie szybko wraca do normy, to znak, że ciasto wyrosło już wystarczająco, u mnie zajęło to ponad godzinę).

4

W tym czasie co najmniej dwa razy wyciągamy ciasto z miski i dokładnie zagniatamy, żeby pozbyć się powierza. Im dokładniej to zrobimy tym mniej dziur będzie w upieczonym chlebie.

5

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, zagniatamy kolejny raz aby pozbyć się powietrza i na desce, wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy okrągły bochenek. Przykrywamy go ściereczką i pozostawiamy do ostatniego wyrośnięcia (na około 30 minut). W tym czasie nagrzewamy piekarnik ze zwykłą blachą do pieczenia w środku (lub jeśli posiadamy to z kamieniem) do 240°C. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą, dzięki któremu wytwarzać się będzie wilgoć.

6

Chleb wkładamy do dobrze rozgrzanego piekarnika. Na rozgrzaną blachę (kamień) ostrożnie i delikatnie zsuwamy wraz z papierem do pieczenia chleb. Pieczemy 15 minut, po czym obniżamy temperaturę do 220°C i pieczemy jeszcze około 40 minut. Aby sprawdzić czy nasz chleb jest dobrze upieczony należy go odwrócić i postukać go od spodu, jeśli wydaje głuchy dźwięk to znaczy, że jest już gotowy. Upieczony chleb najlepiej spryskać wodą i studzić na kratce. Smacznego ;)

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki