Najlepsze przepisy na ogórki

Co zrobić, żeby rosół nie kwaśniał?

Rosół to jedna z ulubionych zup Polaków. Najlepiej smakuje, kiedy przygotowywany jest z różnego rodzaju mięs, świeżej włoszczyzny oraz opalanej na ogniu cebuli. Oczywiście dopełnieniem idealnego babcinego rosołu będzie domowy makaron. Trudno wyobrazić sobie niedzielę bez tej aromatycznej zupy. Sprawdź, co zrobić, żeby rosół nie kwaśniał. Jeśli będziesz przestrzegać tych zasad, wyjdzie idealnie!

Fot.123RF/Picsel

Ugotowałeś wielki garnek rosołu, z myślą o tym, żeby jeść go przez dwa dni. To doskonały pomysł, dzięki któremu zaoszczędzisz czas. Niestety, często dzieje się tak, że rosół kwaśnieje. Czy wiesz, jak tego uniknąć? Podpowiemy ci, co zrobić, żeby rosół nie kwaśniał.

Sprawdź także: Najpopularniejsze przepisy sierpnia

Jak przechowywać rosół, żeby nie skwaśniał?

Oczywiście rosół, tak jak niemal, każde danie, które chcemy przechować na kolejny dzień, po wystygnięciu musi być odstawiony do lodówki. Dzięki temu powinniśmy uniknąć tego, że zupa nam skwaśnieje. Warto jednak mieć na uwadze, że niektóre produkty dodane do rosołu mogą przyspieszać proces jego psucia. Mowa tu o porze i cebuli. Zawarte w nich substancje mogą sprawić, że zupa szybciej się zepsuje.

Dlatego, jeśli chcemy uniknąć tego typu wpadki, po ugotowaniu najlepiej wyjąć z rosołu wszystkie warzywa, mięso możesz zostawić w środku. Wówczas w garnku pozostaje nam sam bulion, który możemy schować do lodówki. Pozostałe składniki, które nadają się do spożycia, np. mięso z kurczaka, czy marchew, możemy schować do osobnego pojemniczka.

Co zrobić, żeby rosół nie skwaśniał?

Jeśli wierzyć w przesądy powtarzane na wsiach przez nasze babcie i prababcie, nie należy gotować rosołu podczas burzy. Według wiejskich wierzeń, w taką pogodę rosół na pewno nam skwaśnieje! Niezależnie od tego, czy takim przypowieściom dajemy wiarę, czy nie, z pewnością warto wyławiać warzywa z rosołu po jego ugotowaniu.

Pamiętaj również o tym, by podgrzewać jedynie taką ilość rosołu, jaką jesteśmy w stanie zjeść. Dlatego najlepiej odlać potrzebną porcję do mniejszego garnka i wówczas podgrzać zupę. Rosół można przechowywać również w słoikach, oczywiście w tych czystych i wyparzonych. Wystarczy wlać do nich gorący wywar, zakręcić słoik, odczekać, aż wystygnie, a następnie wsadzić go do lodówki.

Jak sprawdzić, czy rosół skwaśniał? Jeżeli nie widać tego na pierwszy rzut oka, z pewnością dostrzeżesz to podczas gotowania. Jeśli na rosół odgrzewany na drugi dzień zaczyna się pienić, może to świadczyć o tym, że zupa skwaśniała i nie nadaje się już do spożycia.

Zobacz także:

To już potwierdzone. Do Polski po 100 latach powrócił jeden z najdroższych grzybów świata »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 130

>60 min
4
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 166

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 64

30 min
2
Śniadania Jaglanka z malinami

Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...

Odsłon: 26

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4