Ciastka:
160 g mąki żytniej jasnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g zimnego masła
70 g brązowego cukru
1 jajko
Masa serowa:
1 cytryna
1 szklanka jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)
250 g serka mascarpone
0,5 szklanki cukru pudru
1 szklanka śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
2,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
50 ml wody
Lemon curd:
2 cytryny
2 duże jajka
2 żółtka
160 g drobnego cukru do wypieków
80 g masła
Frużelina:
1 łyżeczka żelatyny w proszku
3 łyżki wody
250 g malin świeżych lub mrożonych
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
Ciasteczka
Wszystkie składniki zmiksować do otrzymania gładkiej konsystencji. Z ciasta uformować małe kulki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć widelcem, tworząc na ciasteczkach wzorek.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut do uzyskania złotego koloru ciasteczek. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Masa serowa
Cytrynę umyć, wyparzyć, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Zmiksować jogurt grecki, serek mascarpone, cukier puder, skórkę i sok z cytryny, przy pomocy końcówek miksera do ubijania białek, do otrzymania jednolitej masy. Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki, wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i zmiksować do połączenia.
W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do uzyskania sztywnej konsystencji. Dodać (w dwóch turach) do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Lemon curd
Otrzeć skórkę z wyparzonych cytryn i wycisnąć sok. W niedużym garnuszku roztrzepać jajka z żółtkami i cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia kremu.
Frużelina
Żelatynę w proszku zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. Wymieszać owoce z cukrem i podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, mąkę rozpuszczoną w łyżce wody i dobrze wymieszać. Zagotować i zdjąć z palnika. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców. Całość podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia.
Na dno szklanego kielicha pokruszyć żytnie ciasteczka, następnie wylać masę serową, zalać lemon curdem, całość wykończyć malinową frużeliną.