Czas na wykopki. Jak kiedyś zbierano ziemniaki?

Rolnicy doskonale wiedzą, że przyszedł czas na wykopki. Zbiory ziemniaków w Polsce przypadają najczęściej na końcówkę września. Odkryj pamiątkową galerię zdjęć i zobacz, jak wydobywano te warzywa w czasach PRL-u.

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Spis treści:

Co to są wykopki i kiedy zbierać ziemniaki?

Co to są wykopki? Jak sama nazwa wskazuje, to wydobywanie z pola różnych warzyw, np. ziemniaków czy buraków. W Polsce wykopki najczęściej przypadają na ostatnie tygodnie września, choć wszystko zależy od odmian roślin i czasu ich zasiania oraz pogody.

Ziemniaki dzieli się na te wczesne, średniowczesne oraz późne. Pierwsze z nich wyciąga się z ziemi już w czerwcu, ale te ostatnie - pod koniec lata. W przypadku ciepłych temperatur wydobywanie bulw może przesunąć się aż do połowy października, jednak w tym roku - gdy termometr wskazuje wyjątkowo niskie wartości - nie ma na co czekać.

Sprawdź także: Grzybiarze go unikają, bo jest podobny do „szatana”. Jak go rozpoznać?

W jaki sposób wykopuje się ziemniaki?

Współcześnie wielu rolników stosuje specjalne maszyny - kombajny lub kopaczki do warzyw bulwiastych. Kiedyś jednak cały ten proces wykonywało się ręcznie. Wciąż, w niektórych gospodarstwach uznaje się jedynie taką metodę pracy. Warto pamiętać, że wykopki powinny odbywać się w dzień suchy, w którym temperatura gleby przekracza 10 stopni Celsjusza.

Na początku ostrożnie podważa się ziemię i wyciąga ziemniaki. Należy to robić delikatnie, żeby nie uszkodzić warzyw, bo to mogłoby prowadzić do ich infekcji. Następnie układa się je na dwie, trzy godziny na słońcu, żeby przeschły. Późne odmiany ziemniaków można przechowywać do sześciu miesięcy w suchym pomieszczeniu, niepodatnym na mrozy. 

Do wykopków często angażuje się całą rodzinę lub wiejską społeczność, która pomaga w wygrzebywaniu ziemniaków. Po skończonej pracy, w wielu miejscowościach, odbywają się spotkania przy ognisku, połączone ze słuchaniem lokalnej muzyki i pieczeniem wydobytych warzyw.

Jak kiedyś zbierano ziemniaki?

Jesteś ciekawy, jak zbierano ziemniaki w czasach PRL-u? Przede wszystkim była to bardzo wymagająca praca fizyczna. Gospodarze ręcznie wydobywali ziemniaki z gleby, a potem nosili ciężkie kosze z warzywami. Poniżej znajdziesz pamiątkowe zdjęcia z 1972 roku. Rolnicy wykopywali bulwy w Baboszewie, leżącym 80 km od Warszawy:

Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe


Zobacz także:

Kultowe przedmioty w PRL: To było w każdej kuchni! Pamiętasz? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 130

15 min
5
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 99

15 min
2
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22693

30 min
31

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1