Dania jednogarnkowe

Jesienne grzybobranie to świetny sposób na spędzenie czasu na świeżym powietrzu. Przy okazji przechadzki po lesie, do domu możemy wrócić z koszami pełnym grzybów. Wbrew pozorom zbieranie grzybów to odpowiedzialne zajęcie, brak wiedzy na ten temat, może skończyć się poważnym zatruciem. Wiele gatunków jest do siebie bardzo podobnych. Czy wiesz na przykład, jak odróżnić borowika ceglastoporego od borowika szatańskiego? Sprawdź, jak rozpoznać jadalne okazy borowika.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W polskich lasach rośnie wiele pysznych gatunków grzybów. Do jednych z najpopularniejszych odmian należą oczywiście borowiki. Dziś przyjrzymy się bliżej borowikowi ceglastoporowemu. Czy wiesz, jak rozpoznać go podczas grzybobrania? Wielu grzybiarzy unika tego grzyba z powodu ich podobieństwa do trującego kuzyna, czyli „szatana”.

Sprawdź także: Wrzody, bóle brzucha, wysokie ciśnienie... Nalewka z tego grzyba to remedium na wiele dolegliwości

Jak rozpoznać borowika ceglastoporego?

Borowik ceglastopory, nazywany również ceglakiem, czerwononóżką, czy grzybem wilczym, występuje od maja do października. Należy do grzybów mikoryzowych – oznacza to, że rośnie w pobliżu drzew i to z nimi wymienia substancje odżywcze. Rośnie w lasach liściastych, mieszanych i iglastych, najczęściej możesz go spotkać w towarzystwie jodeł, świerków, a także dębów, buków i lip.

Grzyby te rozpoznasz po intensywnie czerwonym trzonie, czyli nóżce, która dorasta do 15 centymetrów wysokości, natomiast średnica wynosi do pięciu centymetrów. Kolor kapelusza określić można jako czerwono-brązowy, jego średnica osiąga szerokość nawet do 20 centymetrów. Charakterystyczną cechą borowika ceglastoporego jest to, że po naciśnięciu kapelusza zaczyna on czernieć. Pod jego spodem znajdują się rurki żółte rurki, które pod wpływem nacisku również ciemnieją.

Jak odróżnić borowika ceglastoporego od borowika szatańskiego?

Podczas grzybobrania należy uważać na to, by przez przypadek zamiast „ceglaka”, nie przynieść do domu „szatana”. O pomyłkę nie jest trudno, ponieważ oba grzyby mają czerwoną nóżkę. Jak, więc odróżnić borowika ceglastoporego od borowika szatańskiego? Trzon „szatan” ma bardziej intensywny kolor, różni się również barwa jego kapelusza. Borowik ceglastopory ma go w znacznie ciemniejszym odcieniu. Zjedzenie borowika szatańskiego może skutkować poważnym zatruciem pokarmowym.

Warto wspomnieć również o tym, że w Polskich lasach nie brakuje grzybów o czerwonych nóżkach, które podszywają się pod borowika ceglastoporego. Można pomylić go również z borowikiem żółtoporym i ponurym, które są niejadalne.

Czy borowik ceglastopory jest jadalny?

Borowik ceglastopory jest grzybem jadalnym, należy jednak pamiętać o tym, by przyrządzić go w odpowiedni sposób – absolutnie nie powinien być surowy, możesz go ugotować, usmażyć lub upiec. Taka obróbka cieplna powinna uchronić cię przed bólem brzucha lub wystąpieniem innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Borowik ceglastopory, co można z niego zrobić?

Grzyby te można przygotować na wiele sposobów. Między innymi borowik ceglastopory nadaje się do zapiekania, gotowania i smażenia. Można również przygotować z nich przetwory na zimę. Oto kilka przepisów z borowikami w roli głównej, które przygotowali nasi użytkownicy.

1. Borowiki w maśle

 Borowiki w maśle Zobacz przepis

Borowiki w maśle / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Krokiety z borowikami

 Krokiety z borowikami Zobacz przepis

Krokiety z borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Risotto z suszonymi borowikami

 Risotto z suszonymi borowikami Zobacz przepis

Risotto z suszonymi borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Grzanki z borowikami

 Grzanki z borowikami Zobacz przepis

Grzanki z borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Borowiki w zalewie miodowej

 Borowiki w zalewie miodowej Zobacz przepis

Borowiki w zalewie miodowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Roladki wieprzowe nadziewane borowikami

 Roladki wieprzowe nadziewane borowikami Zobacz przepis

Roladki wieprzowe nadziewane borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Borowikowa zupa krem z pęczakiem

 Borowikowa zupa krem z pęczakiem Zobacz przepis

Borowikowa zupa krem z pęczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Carpaccio z borowikami

 Carpaccio z borowikami Zobacz przepis

Carpaccio z borowikami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Polędwica w sosie borowikowym

 Polędwica w sosie borowikowym Zobacz przepis

Polędwica w sosie borowikowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Krem borowikowy z tortellini

 Krem borowikowy z tortellini Zobacz przepis

Krem borowikowy z tortellini / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Nietypowy objaw zatrucia grzybami. Pojawia się 14 dni po zjedzeniu »

Grzybowe rekordy z Polski i świata. Okazy-giganty robią wrażenie! »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 152

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1573

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 311

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8