Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten rok wyjątkowo obfituje w grzyby. Również w prawdziwki, czyli tak zwane borowiki. W lesie byłam kilka razy w tygodniu (co nie było trudne, zważywszy na to, iż do najbliższego lasu mam niecały kilometr i lasy dookoła) i wracałam z dwoma koszami grzybów. Prawdziwków również nazbierałyśmy z mamą całkiem sporo i choć znaczna ich część poszła na suszenie, to część udało mi się uszczknąć na zupkę ;) Zupka pachnie lasem, mchem i grzybami :) ma delikatny, ale wyrazisty smak, a pęczak idealnie dopełnia całości. Co prawda moja mama stwierdziła, że pęczak do zupy prawdziwkowej to profanacja, ale takie połączenie przypadło do gustu domownikom :)
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2103
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 176
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1142
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1195
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12062
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2103
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 176
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1142
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1195
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12062
Składniki
Do garnka wrzucamy składniki na wywar. Cebulę przed wrzuceniem do garnka opiekamy na palniku kuchenki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy około 1,5-2l wody. Gotujemy do chwili, aż warzywa zmiękną.
Kiedy warzywa zmiękną, wywalamy z zupy gałązki selera, pietruszkę, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, zostawiając w wywarze tylko marchewkę. Dodajemy do tego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Prawdziwki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy grzyby. Dodajemy do nich świeży rozmaryn i jałowiec. Całość krótko obsmażamy, ustawiając ogień na dość mocny, żeby prawdziwki się podsmażyły, a nie poddusiły. Następnie wyjmujemy rozmaryn i jałowiec.
Dorzucamy do garnka i gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki zaczną mięknąć. W osobnym garnku gotujemy pęczak według przepisu na opakowaniu.
Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Podajemy z pęczakiem, ozdobione kleksem śmietany i natką pietruszki. Smacznego!!!!