Do góry

Zupy Przepis na:

Borowikowa zupa krem z pęczakiem

Borowikowa zupa krem z pęczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 2026

Dodano:

Odsłon: 2968

Ten rok wyjątkowo obfituje w grzyby. Również w prawdziwki, czyli tak zwane borowiki. W lesie byłam kilka razy w tygodniu (co nie było trudne, zważywszy na to, iż do najbliższego lasu mam niecały kilometr i lasy dookoła) i wracałam z dwoma koszami grzybów. Prawdziwków również nazbierałyśmy z mamą całkiem sporo i choć znaczna ich część poszła na suszenie, to część udało mi się uszczknąć na zupkę ;) Zupka pachnie lasem, mchem i grzybami :) ma delikatny, ale wyrazisty smak, a pęczak idealnie dopełnia całości. Co prawda moja mama stwierdziła, że pęczak do zupy prawdziwkowej to profanacja, ale takie połączenie przypadło do gustu domownikom :)

Składniki

  • Wywar:
  • 2 marchewki
  • 2-3 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 duża lub 2 mniejsze gałązki selera
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • Reszta zupy:
  • 700-800 g świeżych prawdziwków
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 5-6 ziaren jałowca
  • kilka ziemniaków (można pominąć i dać więcej grzybów)
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki cząbru
  • 0,5 łyżeczki estragonu
  • Dodatki:
  • torebka kaszy pęczak
  • natka pietruszki
  • śmietana 12-18%
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucamy składniki na wywar. Cebulę przed wrzuceniem do garnka opiekamy na palniku kuchenki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy około 1,5-2l wody. Gotujemy do chwili, aż warzywa zmiękną.

  2. Kiedy warzywa zmiękną, wywalamy z zupy gałązki selera, pietruszkę, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, zostawiając w wywarze tylko marchewkę. Dodajemy do tego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

  3. Prawdziwki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy grzyby. Dodajemy do nich świeży rozmaryn i jałowiec. Całość krótko obsmażamy, ustawiając ogień na dość mocny, żeby prawdziwki się podsmażyły, a nie poddusiły. Następnie wyjmujemy rozmaryn i jałowiec.

  4. Dorzucamy do garnka i gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki zaczną mięknąć. W osobnym garnku gotujemy pęczak według przepisu na opakowaniu.

  5. Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem do smaku.
    Podajemy z pęczakiem, ozdobione kleksem śmietany i natką pietruszki.










    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń