Ewa_Gotuje

Wrzody, bóle brzucha, wysokie ciśnienie... Nalewka z tego grzyba to remedium na wiele dolegliwości

Polacy masowo sięgają po leki bez recepty, według danych sprzed dwóch lat, wyprzedzają nas tylko Francuzi. Gdy tylko pojawi się ból, od razu sięgamy po tabletkę. Warto mieć pod ręką naturalną alternatywę dla aptecznych specyfików. Kiedy pojawią się przykre dolegliwości, pomocne mogą okazać się nalewki. Okazuje się, że można przygotować je również z grzybów. Sprawdź, na co pomaga nalewka ze sromotnika bezwstydnego. Podpowiemy ci również, jak ją zrobić.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Domowe nalewki to remedium na wiele dolegliwości. Nie wszyscy wiedzą, że można przygotowywać je także z grzybów. Kiedy dopadną cię kłopoty z układem trawiennym lub problemy skórne, warto sięgnąć po nalewkę ze sromotnika bezwstydnego.

Sprawdź także: Tego grzyba trudno pomylić. Wyborny na zupę, sos, ale nie każdy może go jeść

Sromotnik bezwstydny charakterystyka

Grzyb ten występuje w lasach liściastych i iglastych, rośnie również w parkach i ogrodach. Można spotkać go od maja do października. Sromotnik bezwstydny znany jest również pod innymi nazwami, takimi jak: sromotnik śmierdzący, sromotnik wstydliwy, jajczak, smardz cuchnący, smrodnik, śmierdziak, czy śmierdziuch. Mówi się, że jest to najbardziej leczniczy grzyb występujący w Europie, warto jednak pamiętać, by spożywać jedynie jego młode egzemplarze.

Młode sromotniki, które nazywane są czarcim jajem, mają biały lub żółty kolor. Kiedy grzyb w pełni dojrzeje, zmienia kolor na zielonkawy. Kapelusz sromotnika jest pokryty śluzem, który wydziela bardzo brzydki zapach. Może dorastać do około 20 centymetrów. Grzyby te rozmnażają się przez zarodniki, które przyczepiają się do much, które wabi zapach.

Jak rozpoznać sromotnika bezwstydnego?

Jeśli napotkasz sromotnika bezwstydnego w lesie, bez trudu powinno udać ci się go rozpoznać. Ma charakterystyczny, wydłużony, jajowaty kształt oraz nieprzyjemny zapach, pachnie padliną. Niektórzy mówią, że wyglądem przypomina męskie przyrodzenie.

Sromotniki bezwstydne uważane są za niejadalne. W niektórych krajach spożywa się jednak młode egzemplarze, oczywiście po usunięciu śmierdzącego śluzu, właśnie one doskonale nadają się do przygotowania prozdrowotnej nalewki.

Sromotnik bezwstydny właściwości

Grzyb ten od lat stosowany jest w medycynie naturalnej. Sromotnik bezwstydny może posłużyć do produkcji nalewek, maści i kremów. Sromotniki mają między innymi właściwości: przeciwwirusowe, bakteriobójcze, przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Co więcej, reguluje one ciśnienie krwi. Dodatkowo zawarte w grzybie polisacharydy chronią wątrobę.

Nalewka ze sromotnika bezwstydnego – na co pomaga?

W formie nalewki sromotnik bezwstydny używany jest do leczenia bóli brzucha, zapalenia i wrzodów żołądka, czy chorób nerek. Spożywanie takiego specyfiku może pomóc również w przypadku dny moczanowej, reumatyzmu, bólu stawów, a także astmy.

Nalewka ze sromotnika bezwstydnego działa również leczniczo na skórę, na której wystąpiły zmiany chorobowe, rany, czy podrażnienia. Może być wykorzystywany do użytku zewnętrznego, np. przemywania poparzeń, wysypek oraz odleżyn.

Nalewka ze sromotnika bezwstydnego – jak ją zrobić?  

Przygotowanie nalewki ze sromotnika bezwstydnego nie jest trudnym zadaniem. Będziesz potrzebować: około 250 g młodych grzybów (czarcich jaj) oraz litr wysokoprocentowego alkoholu.

Grzyby należy dokładnie oczyścić i umyć, pokroić na ćwiartki i przełożyć do słoika. Całość zalej alkoholem. Odstawić na cztery do pięciu tygodni w ciemne, chłodne miejsce. Profilaktycznie można spożywać łyżkę dziennie pół godziny przed jedzeniem.

Zobacz także:

Ta nalewka postawi cię na nogi. Przepis na jeżynówkę »

Najdroższe grzyby na świecie. Czy warto za nie tyle zapłacić? »

Gdzie rosną grzyby we wrześniu 2022? W polskich lasach zwróć uwagę na te drzewa »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Mięso w słoiku babci

W dzisiejszych czasach, gdy praktycznie wszystkie produkty przez okrągły rok...

Odsłon: 19595

60 min
46
Desery Ciasto Agora

Przepis na pycha Ciasto Agora z trzema kremami na kakaowym spodzie. Polecam z...

Odsłon: 4117

>60 min
16
>60 min
5
Śniadania Zacierka na mleku

Zacierka najczęściej podawana jest w formie zupy mlecznej na śniadanie ale cz...

Odsłon: 399

15 min
2
30 min
14
Przekąski Galareta wieprzowa - świnka

Galareta świnka to moja propozycja na zabawne i ładne podanie tradycyjnej gal...

Odsłon: 32594

>60 min
47

Polecane artykuły

Ewa gotuje Sezonowa kuchnia według Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w swojej kuchni kieruje się sezonowością i ogólnodostępnością składników. Bo to, co świeże i lokalne jest najsmaczniejsze! Dlatego w...

6
Ewa gotuje 459. odcinek programu Ewa Gotuje

W kolejnym odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca pokazała jak przygotować i zawekować przecier pomidorowy, jak przyrządzić pstrąga i do czego wy...

1
Informacje 7 sposobów na podreperowanie budżetu domowego

Gdzie szukać oszczędności? To pytanie zadaje sobie każdy, gdy patrzy na szybujące ceny produktów. Impulsywne zakupy, kupowanie za dużej ilości jedz...

0
Informacje Jak wzmocnić odporność na jesień? Zdradzamy domowe sposoby na uniknięcie przeziębienia!

Okres jesienno-zimowy to spore wyzwanie dla organizmu. Kapryśna pogoda, wahania temperatur czy przegrzane pomieszczenia zdecydowanie nie służą nasz...

2