Dania jednogarnkowe

Grzyby to składnik wielu polskich dań. Doskonale smakują jako dodatek do zup, sosów, mięs, makaronów oraz risotto. Niestety, nie wszyscy dobrze tolerują grzyby. Niektóre gatunki mogą powodować przykre dolegliwości. Jednym z nich jest maślak. Wystarczy jednak przygotować go w odpowiedni sposób, by cieszyć się pysznym grzybowym smakiem bez bólu brzucha!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Podczas grzybobrania poszczęściło ci się i przyniosłeś do domu pełen kosz maślaków? Teraz nie pozostało nic innego, jak przejść do suszenia oraz przygotowywania pysznych, grzybowych dań. Sprawdź, jakie właściwości mają maślaki, jak rozpoznać je w lesie oraz jakie potrawy można z nich zrobić.

 Sprawdź także: W latach 80. często lądował w koszykach grzybiarzy. Uważaj, dziś uznany jest jako trujący

Maślak charakterystyka

Jak rozpoznać maślaka? Maślak zwyczajny, który bywa nazywany również „sośniakiem”, należy do najpopularniejszych grzybów, które można znaleźć w polskich lasach. Osiąga wysokość od czterech do nawet 12 centymetrów. Kapelusz maślaka jest dość charakterystyczny, ma żółtobrązowy lub ciemnobrązowy kolor, osiąga nawet do 15 centymetrów szerokości, ma lepką, błyszczącą powierzchnię. Co więcej, kapelusz maślaka pokrywa charakterystyczna skórka. Natomiast pod nim kryje się biało-żółty miąższ.

Wiele osób uważa maślaka za jeden z najsmaczniejszych gatunków. Maślaki można suszyć, gotować, smażyć i zaprawiać. Najczęściej rosną w dużych skupiskach w towarzystwie sosen. Co ciekawe jest on grzybem mikoryzowym, co oznacza, że żyje w symbiozie z drzewami, wymieniając z nimi substancje odżywcze. Grzyby te można spotkać od końca czerwca do października.

Maślak gatunki

Istnieje więcej gatunków maślaków, podczas grzybobrania można spotkać:

  • Maślaka pstrego,
  • Maślaka żółtego,
  • Maślaka sitarza,
  • Maślaka ziarnistego,
  • Maślak rdzawobrązowy.

Maślak właściwości odżywcze

Grzyby te składają się głównie z wody, co prawda znajdziesz w nich substancje mineralne, np. żelazo, cynk, mangan, potas czy jod, a także witaminę C oraz witaminy z grupy B, jednak nie jest ich zbyt dużo. Maślaki są tak popularne wśród grzybiarzy ze względu na swoje walory smakowe oraz niepowtarzalny aromat.

Co zrobić z maślaków?

Maślaki to grzyby, z których można wyczarować wiele dań. Doskonale nadają się do marynowania, suszenia, będą wyborne w zupach, makaronach, oraz sosach.

Zupa z maślaków

Kto nie lubi zupy grzybowej! Oczywiście dla niektórych jest symbolem Bożego Narodzenia, jednak wiele osób lubi przygotowywać ją również w sezonie na grzyby. Do zrobienia zupy z maślaków będziesz potrzebować: pół kilograma maślaków, dwie cebule, marchew, pietruszkę, kawałek selera, cztery ziemniaki, łyżkę oleju rzepakowego, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz, natkę pietruszki, śmietanę 30 proc.

Warzywa umyj i obierz, maślaki dokładnie oczyść, zdejmij z nich skórkę i pokrój. Do garnka wlej półtora litra wody, włóż marchew, pietruszkę i seler, gotuj przez około pół godziny.

Wyłów warzywa z bulionu i pokrój w dużą kostkę. Posiekaną cebulę podsmaż na oleju i odrobinę masła, na koniec dorzuć grzyby i smaż wszystko jeszcze przez kilka minut.

Do garnka dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj chwilę, aż ziemniaki zmiękną, następnie dodaj grzyby z cebulką, oraz pokrojone warzywa z bulionu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Na koniec zabiel zupę śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.

Marynowane maślaki

Idealnie sprawdzą się podczas rodzinnych przyjęć jako zakąska. Do przygotowania marynowanych maślaków potrzebujesz: dwa kilogramy maślaków, 250 ml octu, pół łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach, dwie łyżeczki gorczycy, cztery szklanki wody, jedną marchewkę, jedną cebulę, dwa liście laurowe oraz soli i cukru.

Dokładnie oczyść grzyby. Marchewkę, cebulę oraz maślaki obierz ze skórki, oraz pokrój na kawałki. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, pokrojoną cebulę i marchew oraz przyprawy. Gotuj przez kilka minut, na koniec dodaj sól.

Umyte i pokrojone maślaki wrzuć do garnka, dodaj wodę i gotuj przez około 10 minut, do momentu, aż pojawi się piana. Grzyby odcedź, poczekaj, aż wystygną, a następnie przełóż do słoików. Zalej zalewą i zakręć słoiki. Pasteryzuj przez kwadrans.

Risotto z maślaków

Pyszne, aromatyczne, kremowe risotto z maślaków to świetny pomysł na jesienny obiad. Przygotuj: 250 g ryżu, 300 g maślaków, dwie cebule, cztery szklanki bulionu, trzy łyżki oliwy, trzy łyżki masła, parmezan, natka pietruszki, sól i pieprz.

Zacznij od obrania i posiekania cebulki. Do garnka wlej bulion, a następnie go podgotuj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulkę. Dodaj odrobinę soli, a następnie wrzuć umyte, obrane i pokrojone w kostkę maślaki. Smaż przez kilka minut. Dosyp ryż, mieszaj, aż stanie się przeźroczysty. Bulion wlewaj porcjami, cały czas mieszając, do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Powtarzaj czynność do momentu, kiedy ryż stanie się miękki, około 20 minut. Dodaj sól, pieprz oraz masło, dokładnie wymieszaj. Przełóż risotto na talerz, posyp startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.

Kto nie powinien jeść maślaków?

Okazuje się, że nie każdy może jeść maślaki. Na skórce, która okrywa kapelusz, znajduje się śluz, który może powodować poważne dolegliwości układu trawiennego. Dlatego przed zabraniem się za przyrządzanie dań z maślaków, warto obrać je ze skórki.

Śluz na kapeluszach maślaków może być trujący. Niektóre osoby, które zjedzą te grzyby ze skórką, mogą cierpieć na niestrawność i ból brzucha. Jeżeli nie chcesz obierać maślaków, możesz również zafundować im kąpiel w solance, która pozwoli pozbyć się szkodliwego śluzu. W litrze wody należy rozpuścić pięć łyżek soli, a następnie włożyć do niej grzyby. Następnego dnia dokładnie wypłucz maślaki, gotowe.

Chcesz przygotować pyszne dania z maślaków? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Marynowane maślaki

 Marynowane maślaki Zobacz przepis

Marynowane maślaki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Czosnkowe maślaki

 Czosnkowe maślaki Zobacz przepis

Czosnkowe maślaki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Maślaki i rydze w panierce

 Maślaki i rydze w panierce Zobacz przepis

Maślaki i rydze w panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Karkówka z maślakami

 Karkówka z maślakami Zobacz przepis

Karkówka z maślakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sos z maślaków z dodatkiem czosnku i natki pietruszki

 Sos z maślaków z dodatkiem czosnku i natki pietruszki Zobacz przepis

Sos z maślaków z dodatkiem czosnku i natki pietruszki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. "Leczo" z maślakami

 "Leczo" z maślakami Zobacz przepis

"Leczo" z maślakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Maślaki marynowane

 Maślaki marynowane Zobacz przepis

Maślaki marynowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Zupa ze świeżych maślaków

 Zupa ze świeżych maślaków Zobacz przepis

Zupa ze świeżych maślaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

Zobacz także:

Gdzie rosną grzyby we wrześniu 2022? W polskich lasach zwróć uwagę na te drzewa »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 151

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1573

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 311

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8