Czekolada z owocami Rafała

Czekoladowy krem z dodatkiem mango, polewa malinowa - to wszystko znajduje się w cieście zaproponowanym przez Rafała.

Ciasto parzone
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
5 jaj

Krem czekoladowy z mango
750 ml mleka
160 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
4 żółtka
40 g skrobi ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
150 g czekolady deserowej
250 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 mango

Polewa malinowa
¾ szklanki malin
6 łyżek wody
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Dekoracja
świeże maliny
borówki
mięta

Ciasto parzone
Masło i wodę podgrzać w rondelku, doprowadzając do wrzenia. Wsypać mąkę. Zmniejszyć moc palnika i ucierać do powstania gęstej, szklistej i bezgrudkowej masy (powinna odchodzić od brzegów rondelka). Ostudzić, następnie wbijać kolejno jajka, miksując ciasto. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto podzielić na dwie tortownice o średnicy 23 cm (tortownice powinny być wysmarowane masłem i wyłożone papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika, aby ciasto nie opadło.

Krem czekoladowy z mango
500 ml mleka zagotować ze 130 g cukru. Do wysokiego naczynia przelać pozostałą część mleka, dodać jajko, żółtka, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz kakao. Zmiksować do połączenia składników, następnie przelać do wrzącego mleka. Gotować masę, mieszając energicznie. Dodać rozpuszczoną czekoladę. Kiedy masa uzyska konsystencję budyniu, zdjąć z palnika i przykryć folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni budyniu. Odstawić do wystudzenia. Utrzeć masło z pozostałą częścią cukru (ma powstać biała, puszysta masa). Do tartego masła dodać wystudzony budyń (cały czas mieszając). Część przygotowanego kremu wyłożyć na upieczony wcześniej blat ciasta, wysypać kawałki mango i przykryć pozostałą częścią kremu (najlepiej w blaszce/tortownicy, w której blat był pieczony). Przykryć drugim blatem.

Polewa malinowa
Maliny, wodę i skrobię ziemniaczaną podgrzać w rondelku na średnim ogniu. Gdy polewa osiągnie odpowiednią konsystencję, zdjąć z palnika i lekko ostudzić. Przetrzeć przez sitko. Polewę wylać na karpatkę.

Dekoracja
Udekorować owocami oraz miętą. Wstawić do lodówki.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Tort ajerkoniakowy

Jest pyszny. Przepis ten zamieszczam ponownie na Waszą prośbę.

Odsłon: 57759

30 min
88
>60 min
30
30 min
24
Desery Ciasto z truskawkami i bitą smietaną !!!

Skoro mamy sezon na truskawki , postanowiłam podzielic się tym przepisem na p...

Odsłon: 58013

30 min
25
>60 min
59

Polecane artykuły

Informacje Kiszone pączki mniszka – jak zrobić te pyszne wiosenne przetwory?

Mniszek lekarski to jedna z najczęściej spotykanych roślin na polskich łąkach. Oprócz pięknego wyglądu kwiat ten oferuje liczne zastosowania w świe...

0
Informacje Złoto Inków na talerzu. Czym jest komosa ryżowa i jakie ma właściwości?

Nazywana jest quinoą lub złotem Inków. Komosa ryżowa to rodzaj pseudozboża, które nie tylko wykazuje szereg właściwości odżywczych i prozdrowotnych...

0
Informacje Ryż z kalafiora. Jak zrobić i z czym podawać?

Czy wiedziałeś, że możesz zrobić ryż z kalafiora? Sprawdź więcej szczegółów na temat tej zdrowej i naprawdę pysznej potrawy. Mamy dla ciebie wiele...

1
Informacje Jak piec mięso z indyka, by nie było suche? Te sposoby nigdy nie zawodzą

Mięso z indyka zawiera sporo cennych składników odżywczych, a oprócz tego jest stosunkowo niskokaloryczne. Najpopularniejszym sposobem na przyrządz...

1