Najlepsze przepisy na ogórki

Czosnek inaczej – ciekawe inspiracje na dania z czosnkiem w roli głównej

Starożytni Egipcjanie wierzyli, że dodaje odwagi. W średniowieczu noszono go jako amulet. Jako jego ojczyznę wskazuje się Azję, lecz aktualnie stanowi ważny składnik kuchni niemal całego świata. Mowa o czosnku, oczywiście!

Fot. materiały prasowe

Za piciem ciepłego mleka z czosnkiem, do czego przekonywały nas babcie i mamy, nie każdy przepada. Czosnkowi jednak nie można odmówić walorów, dzięki którym nawet najłagodniejsze i neutralne w smaku dania zyskują dużo ciekawszy i bardziej wyrazisty charakter.
Wystarczy połączyć go z jogurtem naturalnym i tymiankiem, by uzyskać smaczny dip do mięs albo warzyw.
Bruschetta, czyli słynna włoska grzanka, bez czosnku nie smakowałaby tak samo dobrze. Przed wstawieniem do piekarnika, kromki należy skropić oliwą oraz natrzeć czosnkiem. Pozostaje już tylko dodanie świeżych pomidorów i gotowe!
Jeśli zrobiliście duże zapasy warzywa i obawiacie się, że nie zdążycie go zużyć, część możecie zamrozić. Tego wyśmienitego dodatku do potraw nie warto marnować i to nie tylko podczas Dnia Czosnku!

Czosnek na pierwszym planie

Dodajemy go do marynat, pieczonych i smażonych mięs, warzywnych sosów... Intensywne smak i aromat sprawiają, że nie trzeba używać go w dużych ilościach i z tego względu często jest postrzegany wyłącznie jako przyprawa. Istnieje jednak wiele dań, w których czosnek gra pierwsze skrzypce.
Zupy czosnkowe to kapitalne przystawki, które sprawdzają się na co dzień i od święta. Kilka główek czosnku, ugotowane ziemniaki i porcja sera mascarpone - z tych składników wyczarować można gęsty, aksamitny krem. Na jednej porcji trudno będzie poprzestać! Jeśli chcecie zobaczyć czosnek w wersji naprawdę wykwintnej, skorzystajcie z pomysłu szefa kuchni Knorr na krewetki z grillowanym czosnkiem. To bardzo szykowny wariant szaszłyków, dzięki którym zaimponować można najbardziej wymagającym gościom.

Krewetki z grillowanym czosnkiem

Składniki:
• 21 dużych krewetek bez skorupek
• 500 g łososia
• 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
• 3 łyżki Sosu Hellmann's Chili
• 7 źdźbeł trawy cytrynowej
• 14 pomidorków koktajlowych
• 7 cebulek szalotek
• 1 pęczek natki kolendry
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Zalej szalotki wrzącą wodą i odstaw, aż osłonka cebulek delikatnie zmięknie. Następnie obierz je i poprzekrawaj na pół.
2. Rybę pokrój w kostkę o wielkości 2 cm. Tak przygotowanego łososia wrzuć wraz z krewetkami do miski. Do całości wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, wsyp Przyprawę do grilla Knorr i ¼ pęczka posiekanej natki kolendry. Starannie wymieszaj wszystkie składniki.
3. Na patelni z resztą oliwy z oliwek podsmaż posiekane ząbki czosnku. Po zarumienieniu dodaj do niego pozostałą kolendrę, trzy łyżki gotowego sosu chili i łyżkę wody. Wszystko wymieszaj i odczekaj, aż oliwa zemulguje.
4. Na źdźbła trawy cytrynowej nabijaj kolejno składniki. Rozpocznij od krewetki, potem nadziej cebulkę, łososia oraz połówkę pomidorka. Na każdym szaszłyku powinny się znaleźć trzy kawałki ryby oraz trzy krewetki.
5. Szaszłyki posmaruj na górze sosem i grilluj je z każdej strony przez około 6 minut, co jakiś czas dodając na wierzch kolejną porcję sosu.

Nie tylko korniszony, czyli czosnek ze słoika

Robienie domowych przetworów przechodzi aktualnie renesans. Na półkach w piwnicach i spiżarniach lądują już nie tylko kiszone ogórki i marynowane grzyby. Szukając kolejnych inspiracji, warto zwrócić uwagę na czosnek. Można przygotować do niego zalewę z dodatkiem gorczycy, chili, rozmarynu, ziół prowansalskich, musztardy, miodu albo czerwonego wina. Marynowane ząbki czosnku tracą swój ostry smak, więc stają się doskonałym uzupełnieniem kanapek, sałatek i koreczków idealnych na przyjęcia.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Śniadania Wytrawny mus młodych buraczków

Doskonały mus z surowych młodych buraczków , świetne pierwsze lub drugie śnia...

Odsłon: 767

30 min
130

Przepis dnia

Zupy Rosół drobiowy na niedzielę

Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...

Odsłon: 419

30 min
9
Desery Piankowa galaretka

Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

Odsłon: 157

15 min
8
>60 min
19

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9