Spis treści:
Pod koniec października pojawił się ranking najlepszych deserów na świecie - Taste Atlas, zagraniczny serwis kulinarny, opublikował zaktualizowaną listę wyjątkowych słodyczy. Wśród najlepszych dziesięciu znalazło się też polskie ciasto, choć to niejedyny sukces naszego kraju.
Sprawdź także: Najlepsze ciasta z dynią. 10 deserów, które musisz przetestować jesienią
Rankingi Taste Atlas
Serwis kulinarny TasteAtlas publikuje przepisy na lokalne dania z całego świata, ale znany jest też miłośnikom kuchni z globalnych rankingów polecających restauracje oraz wyłaniających najlepsze i najgorsze potrawy. W wirtualnym przewodniku gastronomicznym znajduje się mnóstwo informacji na temat tego, co i gdzie warto zjeść w różnych lokalizacjach.
W ostatnim dniu października popularny serwis kulinarny zamieścił ranking najlepszych deserów na świecie. Słodkości z poszczególnych regionów opiniowało ponad 55 tysięcy zarejestrowanych na stronie użytkowników. Na podstawie ich głosów w zestawieniu pojawiło się aż 100 propozycji. Dowiedz się, które polskie desery znalazły się na liście.
Najlepsze desery na świecie - Taste Atlas
Użytkownicy wybrali najlepsze desery na świecie - Taste Atlas opublikował zestawienie, w którym na trzecim miejscu uplasował się deser z Peru, czyli queso helado. Wywodzi się z miasta Arequipa i jest bardzo podobny w wyglądzie do lodów. Najczęściej robi się go z tłustego krowiego mleka, mleka zagęszczonego, cynamonu, goździków, suszonego kokosa, cukru i żółtek jaj. Queso helado podaje się w miseczce, oprószony cynamonem.
Queso helado | Fot. 123RF/Picsel
Na drugim miejscu rankingu najlepszych deserów na świecie znalazł się bombocado, którego nazwę można przetłumaczyć na „dobry kęs”. To brazylijski deser, często przygotowywany z okazji Święta Niepodległości. Przyrządzany jest z rozdrobnionego parmezanu, wiórków kokosowych, mąki, mleka, masła, jajek i cukru. Taką mieszankę piecze się, schładza, a następnie kroi na kawałki. Bombocado warto podawać z kleksem bitej śmietany i kubkiem mocnej kawy.
Bombocado | Fot. 123RF/Picsel
Tytuł najlepszego deseru na świecie w rankingu Taste Atlas przypadł francuskim crêpes, czyli cienkim naleśnikom. Wywodzą się z Bretanii, a ciasto robi się z mąki pszennej, jajek, mleka i masła. Tradycją podczas smażenia jest przewracanie ich w powietrzu. To na tyle popularny zwyczaj, że przypisano mu nawet przesąd. Jeśli - podczas podrzucania - złapiesz crêpe na patelnię, twojej rodzinie będzie się powodziło finansowo do końca roku. Cienkie naleśniki można podawać na zimno i ciepło. Nadziewane są najczęściej słodkimi farszami, m.in. czekoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną. We Francji zjesz je jednak też z nadzieniem wytrawnym, np. serem, szpinakiem, jajkami, grzybami czy szynką.
Crêpes | Fot. 123RF/Picsel
Najlepsze polskie desery na świecie
Poznałeś już światowe hity, ale wciąż czekasz na informację, jakie są najlepsze polskie desery na świecie? W rankingu Taste Atlas wyróżniono aż cztery propozycje z naszego kraju. Na 90 miejscu znalazł się sękacz, na 87 - karpatka. W pierwszej dwudziestce, bo na 13 miejscu uplasowała się szarlotka. Natomiast najwyższą, dziesiątą pozycję zyskał sernik.
Co ciekawe, w opisie sernika serwis kulinarny wspomina o jego historii, tłumacząc, że ciasto w Polsce upieczono najprawdopodobniej w XVII wieku, gdy król Jan III Sobieski przywiózł przepis spod Wiednia (po zwycięstwie nad Turkami). Taste Atlas wyjaśnia też, że - choć istnieje wiele odmian sernika, to ten tradycyjny - przyrządza się z jajek, cukru i twarogu.
Dużo większą uwagę przykuła jednak polska szarlotka, o której zagraniczny serwis wspomniał nie tylko na swojej stronie internetowej, ale także w mediach społecznościowych. Wytłumaczył czytelnikom, że ciasto cieszy się ogromną popularnością w Polsce, choć w różnych regionach przygotowuje się je nieco inaczej. Podkreślił, że w przeciwieństwie do amerykańskiego apple pie, polska szarlotka jest mniej słodka. Najczęściej to połączenie kruchego lub półkruchego ciasta, gotowanych lub surowych jabłek i kruszonki z wierzchu.
Pod wpisem Taste Atlas dotyczącym najlepszych deserów na świecie, a dokładnie szarlotki, pojawiło się mnóstwo komentarzy z całego świata: „Szarlotka to cud sztuki kulinarnej”, „Mój ulubiony deser na bazie jabłek”, „Postradali rozum, że dali sernik wyżej niż szarlotkę!”, „Czy ktoś wie, gdzie można zjeść szarlotkę w São Paulo?”. Trudno się dziwić opiniom zagranicznych użytkowników - polskie ciasta są wyjątkowo dobre.
Źródło: tasteatlas.com, Smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »
Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »
Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »