Cztery przysmaki z Polski wśród najlepszych deserów świata. Nie mogło być inaczej

Gdybyś musiał wybrać, które polskie ciasto uznałbyś za najsmaczniejsze? Taste Atlas opublikował ranking najlepszych deserów na świecie. W zestawieniu znalazło się kilka polskich propozycji, w tym jedna - w topowej dziesiątce. Dowiedz się, które polskie desery uznano za najlepsze.

Najlepsze desery na świecie - Taste Atlas opublikował najnowszy ranking | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pod koniec października pojawił się ranking najlepszych deserów na świecie - Taste Atlas, zagraniczny serwis kulinarny, opublikował zaktualizowaną listę wyjątkowych słodyczy. Wśród najlepszych dziesięciu znalazło się też polskie ciasto, choć to niejedyny sukces naszego kraju.

Sprawdź także: Najlepsze ciasta z dynią. 10 deserów, które musisz przetestować jesienią

Rankingi Taste Atlas

Serwis kulinarny TasteAtlas publikuje przepisy na lokalne dania z całego świata, ale znany jest też miłośnikom kuchni z globalnych rankingów polecających restauracje oraz wyłaniających najlepsze i najgorsze potrawy. W wirtualnym przewodniku gastronomicznym znajduje się mnóstwo informacji na temat tego, co i gdzie warto zjeść w różnych lokalizacjach.

W ostatnim dniu października popularny serwis kulinarny zamieścił ranking najlepszych deserów na świecie. Słodkości z poszczególnych regionów opiniowało ponad 55 tysięcy zarejestrowanych na stronie użytkowników. Na podstawie ich głosów w zestawieniu pojawiło się aż 100 propozycji. Dowiedz się, które polskie desery znalazły się na liście.

Najlepsze desery na świecie - Taste Atlas

Użytkownicy wybrali najlepsze desery na świecie - Taste Atlas opublikował zestawienie, w którym na trzecim miejscu uplasował się deser z Peru, czyli queso helado. Wywodzi się z miasta Arequipa i jest bardzo podobny w wyglądzie do lodów. Najczęściej robi się go z tłustego krowiego mleka, mleka zagęszczonego, cynamonu, goździków, suszonego kokosa, cukru i żółtek jaj. Queso helado podaje się w miseczce, oprószony cynamonem.

Queso helado | Fot. 123RF/Picsel

Na drugim miejscu rankingu najlepszych deserów na świecie znalazł się bombocado, którego nazwę można przetłumaczyć na „dobry kęs”. To brazylijski deser, często przygotowywany z okazji Święta Niepodległości. Przyrządzany jest z rozdrobnionego parmezanu, wiórków kokosowych, mąki, mleka, masła, jajek i cukru. Taką mieszankę piecze się, schładza, a następnie kroi na kawałki. Bombocado warto podawać z kleksem bitej śmietany i kubkiem mocnej kawy.

Bombocado | Fot. 123RF/Picsel

Tytuł najlepszego deseru na świecie w rankingu Taste Atlas przypadł francuskim crêpes, czyli cienkim naleśnikom. Wywodzą się z Bretanii, a ciasto robi się z mąki pszennej, jajek, mleka i masła. Tradycją podczas smażenia jest przewracanie ich w powietrzu. To na tyle popularny zwyczaj, że przypisano mu nawet przesąd. Jeśli - podczas podrzucania - złapiesz crêpe na patelnię, twojej rodzinie będzie się powodziło finansowo do końca roku. Cienkie naleśniki można podawać na zimno i ciepło. Nadziewane są najczęściej słodkimi farszami, m.in. czekoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną. We Francji zjesz je jednak też z nadzieniem wytrawnym, np. serem, szpinakiem, jajkami, grzybami czy szynką. 

Crêpes | Fot. 123RF/Picsel

Najlepsze polskie desery na świecie

Poznałeś już światowe hity, ale wciąż czekasz na informację, jakie są najlepsze polskie desery na świecie? W rankingu Taste Atlas wyróżniono aż cztery propozycje z naszego kraju. Na 90 miejscu znalazł się sękacz, na 87 - karpatka. W pierwszej dwudziestce, bo na 13 miejscu uplasowała się szarlotka. Natomiast najwyższą, dziesiątą pozycję zyskał sernik

Co ciekawe, w opisie sernika serwis kulinarny wspomina o jego historii, tłumacząc, że ciasto w Polsce upieczono najprawdopodobniej w XVII wieku, gdy król Jan III Sobieski przywiózł przepis spod Wiednia (po zwycięstwie nad Turkami). Taste Atlas wyjaśnia też, że - choć istnieje wiele odmian sernika, to ten tradycyjny - przyrządza się z jajek, cukru i twarogu. 

Dużo większą uwagę przykuła jednak polska szarlotka, o której zagraniczny serwis wspomniał nie tylko na swojej stronie internetowej, ale także w mediach społecznościowych. Wytłumaczył czytelnikom, że ciasto cieszy się ogromną popularnością w Polsce, choć w różnych regionach przygotowuje się je nieco inaczej. Podkreślił, że w przeciwieństwie do amerykańskiego apple pie, polska szarlotka jest mniej słodka. Najczęściej to połączenie kruchego lub półkruchego ciasta, gotowanych lub surowych jabłek i kruszonki z wierzchu. 

Pod wpisem Taste Atlas dotyczącym najlepszych deserów na świecie, a dokładnie szarlotki, pojawiło się mnóstwo komentarzy z całego świata: „Szarlotka to cud sztuki kulinarnej”, „Mój ulubiony deser na bazie jabłek”, „Postradali rozum, że dali sernik wyżej niż szarlotkę!”, „Czy ktoś wie, gdzie można zjeść szarlotkę w São Paulo?”. Trudno się dziwić opiniom zagranicznych użytkowników - polskie ciasta są wyjątkowo dobre.

Źródło: tasteatlas.com, Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »

Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 17

15 min
1
Dania główne jarzynowy torcik

Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...

Odsłon: 72

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25