Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na Apple Pie, czyli amerykańskie ciasto owocowe którego podstawowym składnikiem nadzienia są jabłka. Jest to prawdziwy jabłkowy raj, najsmaczniejszy jaki jadłem! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13849
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1594
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15469
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6303
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13849
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1594
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15469
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6303
Składniki
• Jabłka kroimy w drobną kostkę, dodajemy do nich pozostałe składniki i dokładnie mieszamy • Ciasto rozpoczynamy od zmieszania: mąki, pokrojonego drobno zimnej kostki masła, cukru oraz soli • Po chwili wyrabiania dolewamy zimnej wody, wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę • Kiedy ciasto będzie już zimne i sztywne wałkujemy je ostrożnie na ciemni placek który nakładamy na naszą formę
• Następnie spód formy nakłuwamy widelcem, nakładamy nadzienie i dekorujemy cienkimi paskami pozostałego ciasta • Przed samy pieczeniem ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem aby nabrało połysku • Szarlotkę pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15 minut a następnie w obniżonej temperaturze do 180 stopnie przez około 50 minut • Jako dodatek do ciasta można podać lody lub bitą śmietanę