Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na Apple Pie, czyli amerykańskie ciasto owocowe którego podstawowym składnikiem nadzienia są jabłka. Jest to prawdziwy jabłkowy raj, najsmaczniejszy jaki jadłem! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4936
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 113
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4936
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 113
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
• Jabłka kroimy w drobną kostkę, dodajemy do nich pozostałe składniki i dokładnie mieszamy • Ciasto rozpoczynamy od zmieszania: mąki, pokrojonego drobno zimnej kostki masła, cukru oraz soli • Po chwili wyrabiania dolewamy zimnej wody, wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę • Kiedy ciasto będzie już zimne i sztywne wałkujemy je ostrożnie na ciemni placek który nakładamy na naszą formę
• Następnie spód formy nakłuwamy widelcem, nakładamy nadzienie i dekorujemy cienkimi paskami pozostałego ciasta • Przed samy pieczeniem ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem aby nabrało połysku • Szarlotkę pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15 minut a następnie w obniżonej temperaturze do 180 stopnie przez około 50 minut • Jako dodatek do ciasta można podać lody lub bitą śmietanę