Najlepsze przepisy na ogórki

Czy majonez jest zdrowy?

Majonez to nieodłączony dodatek wielu dań, sosów i przekąsek. Na dobre zakorzenił się w polskiej kuchni i ciężko wyobrazić sobie święta wielkanocne bez majonezu. Niestety, składnik ten jest bardzo kaloryczny. Sprawdź, jak wpływa na zdrowie i czym możesz go zastąpić.

Fot. 123RF/Picsel

Domowy majonez

Majonez to jeden z tych dodatków, które od razu podnoszą walory smakowe wielu potraw. Jego aksamitna konsystencja sprawia, że sałatki, frytki czy jajka od razu smakują lepiej! Majonez to znany sos, którego używa się w wielu kuchniach świata. Do przygotowania go w wersji domowej potrzebujesz następujących składników: 1 jajko, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki białego octu winnego, 350 ml oleju roślinnego, szczypta soli i pieprzu. Jajka wbij do miski, dodaj przyprawy, ocet, musztardę i miksuj na bardzo wysokich obrotach. Następnie wolnym strumieniem wlej do miski olej. Im więcej oleju dodasz, tym gęstszy będzie sos. Promocje na drobne AGD znajdziesz w sklepie Media Expert.

Smaczny, ale wysokokaloryczny!

Spożycie majonezu wzrasta głównie w okresie świątecznym i w sezonie letnim. Dodaje się go o wiele więcej do sałatek, mięs, a nawet do chrupiących frytek. Łyżka majonezu, czyli 25 g to 166 kcal. Kalorie i wysoki poziom cholesterolu są wynikiem dużej zawartości tłuszczów, czyli olejów i jaj. Zbyt duże ilości majonezu prowadzą do zapychania żył, miażdżycy, zawału, a nawet udaru! Nic dziwnego, że majonez przyczynia się też do rozwoju nadmiernej masy ciała. W fast foodach ciężko o umiar, a przecież nuggetsy, burgery i frytki ciężko zastąpić innym dodatkiem, niż majonez...
Jeśli chcesz dodać go do potraw, wybierz wersję domową. Majonezy dostępne na rynku często posiadają barwniki, konserwanty, substancje zagęszczające lub jajka w proszku. Warto czytać etykiety i zadbać o swoje zdrowie. Dobrej jakości majonez powinien posiadać jedynie olej, żółtka jaj, musztardę, wodę i naturalne przyprawy.


Reklama

 

Zdrowsze zamienniki

Na pierwszy ogień idzie majonez light. Okazuje się, że dużo produktów z napisem „light" jest tylko takie na etykietach... Może i nie znajdziesz tam tłuszczu, ale odbije się to na węglowodanach, których będzie dość sporo. Majonez najlepiej zastąpić jogurtem naturalnym, greckim lub sosem majonezowym. Prosty i szybki sos majonezowy bez majonezu wykonasz w sposób następujący.
Wlej do miski jogurt naturalny do 4% tłuszczu. Dodaj łyżeczkę musztardy, pieprz, cukier i kilka kropli soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do sosu posiekany szczypiorek. Powstały sos możesz przechowywać w lodówce kilka dni. Świetnie sprawdzi się do sałatek, jajek na twardo, jako dodatek do wędlin, mięs smażonych czy grillowanych. Dla miłośników tortilli będzie świetnym dipem i dodatkiem do warzyw i kurczaka.

Majonezu nie powinieneś unikać jak ognia, ale też staraj się nie pochłaniać go w ogromnych ilościach. W jedzeniu liczy się umiar. 1 łyżeczka majonezu nie jest bombą kaloryczną. Raz na jakiś czas skosztuj frytki i jajka z majonezem, ale próbuj też nowości! Domowe majonezy i sosy majonezowe potrafią być nowym i smakowitym doświadczeniem kulinarnym!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 277

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 303

30 min
6
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9