Fot. 123RF/Picsel
Domowy majonez
Majonez to jeden z tych dodatków, które od razu podnoszą walory smakowe wielu potraw. Jego aksamitna konsystencja sprawia, że sałatki, frytki czy jajka od razu smakują lepiej! Majonez to znany sos, którego używa się w wielu kuchniach świata. Do przygotowania go w wersji domowej potrzebujesz następujących składników: 1 jajko, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki białego octu winnego, 350 ml oleju roślinnego, szczypta soli i pieprzu. Jajka wbij do miski, dodaj przyprawy, ocet, musztardę i miksuj na bardzo wysokich obrotach. Następnie wolnym strumieniem wlej do miski olej. Im więcej oleju dodasz, tym gęstszy będzie sos. Promocje na drobne AGD znajdziesz w sklepie Media Expert.
Smaczny, ale wysokokaloryczny!
Spożycie majonezu wzrasta głównie w okresie świątecznym i w sezonie letnim. Dodaje się go o wiele więcej do sałatek, mięs, a nawet do chrupiących frytek. Łyżka majonezu, czyli 25 g to 166 kcal. Kalorie i wysoki poziom cholesterolu są wynikiem dużej zawartości tłuszczów, czyli olejów i jaj. Zbyt duże ilości majonezu prowadzą do zapychania żył, miażdżycy, zawału, a nawet udaru! Nic dziwnego, że majonez przyczynia się też do rozwoju nadmiernej masy ciała. W fast foodach ciężko o umiar, a przecież nuggetsy, burgery i frytki ciężko zastąpić innym dodatkiem, niż majonez...
Jeśli chcesz dodać go do potraw, wybierz wersję domową. Majonezy dostępne na rynku często posiadają barwniki, konserwanty, substancje zagęszczające lub jajka w proszku. Warto czytać etykiety i zadbać o swoje zdrowie. Dobrej jakości majonez powinien posiadać jedynie olej, żółtka jaj, musztardę, wodę i naturalne przyprawy.
Zdrowsze zamienniki
Na pierwszy ogień idzie majonez light. Okazuje się, że dużo produktów z napisem „light" jest tylko takie na etykietach... Może i nie znajdziesz tam tłuszczu, ale odbije się to na węglowodanach, których będzie dość sporo. Majonez najlepiej zastąpić jogurtem naturalnym, greckim lub sosem majonezowym. Prosty i szybki sos majonezowy bez majonezu wykonasz w sposób następujący.
Wlej do miski jogurt naturalny do 4% tłuszczu. Dodaj łyżeczkę musztardy, pieprz, cukier i kilka kropli soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do sosu posiekany szczypiorek. Powstały sos możesz przechowywać w lodówce kilka dni. Świetnie sprawdzi się do sałatek, jajek na twardo, jako dodatek do wędlin, mięs smażonych czy grillowanych. Dla miłośników tortilli będzie świetnym dipem i dodatkiem do warzyw i kurczaka.
Majonezu nie powinieneś unikać jak ognia, ale też staraj się nie pochłaniać go w ogromnych ilościach. W jedzeniu liczy się umiar. 1 łyżeczka majonezu nie jest bombą kaloryczną. Raz na jakiś czas skosztuj frytki i jajka z majonezem, ale próbuj też nowości! Domowe majonezy i sosy majonezowe potrafią być nowym i smakowitym doświadczeniem kulinarnym!