Ciasta na Boże Narodzenie

Majonez to nieodłączony dodatek wielu dań, sosów i przekąsek. Na dobre zakorzenił się w polskiej kuchni i ciężko wyobrazić sobie święta wielkanocne bez majonezu. Niestety, składnik ten jest bardzo kaloryczny. Sprawdź, jak wpływa na zdrowie i czym możesz go zastąpić.

Fot. 123RF/Picsel

Domowy majonez

Majonez to jeden z tych dodatków, które od razu podnoszą walory smakowe wielu potraw. Jego aksamitna konsystencja sprawia, że sałatki, frytki czy jajka od razu smakują lepiej! Majonez to znany sos, którego używa się w wielu kuchniach świata. Do przygotowania go w wersji domowej potrzebujesz następujących składników: 1 jajko, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki białego octu winnego, 350 ml oleju roślinnego, szczypta soli i pieprzu. Jajka wbij do miski, dodaj przyprawy, ocet, musztardę i miksuj na bardzo wysokich obrotach. Następnie wolnym strumieniem wlej do miski olej. Im więcej oleju dodasz, tym gęstszy będzie sos. Promocje na drobne AGD znajdziesz w sklepie Media Expert.

Smaczny, ale wysokokaloryczny!

Spożycie majonezu wzrasta głównie w okresie świątecznym i w sezonie letnim. Dodaje się go o wiele więcej do sałatek, mięs, a nawet do chrupiących frytek. Łyżka majonezu, czyli 25 g to 166 kcal. Kalorie i wysoki poziom cholesterolu są wynikiem dużej zawartości tłuszczów, czyli olejów i jaj. Zbyt duże ilości majonezu prowadzą do zapychania żył, miażdżycy, zawału, a nawet udaru! Nic dziwnego, że majonez przyczynia się też do rozwoju nadmiernej masy ciała. W fast foodach ciężko o umiar, a przecież nuggetsy, burgery i frytki ciężko zastąpić innym dodatkiem, niż majonez...
Jeśli chcesz dodać go do potraw, wybierz wersję domową. Majonezy dostępne na rynku często posiadają barwniki, konserwanty, substancje zagęszczające lub jajka w proszku. Warto czytać etykiety i zadbać o swoje zdrowie. Dobrej jakości majonez powinien posiadać jedynie olej, żółtka jaj, musztardę, wodę i naturalne przyprawy.


Reklama

 

Zdrowsze zamienniki

Na pierwszy ogień idzie majonez light. Okazuje się, że dużo produktów z napisem „light" jest tylko takie na etykietach... Może i nie znajdziesz tam tłuszczu, ale odbije się to na węglowodanach, których będzie dość sporo. Majonez najlepiej zastąpić jogurtem naturalnym, greckim lub sosem majonezowym. Prosty i szybki sos majonezowy bez majonezu wykonasz w sposób następujący.
Wlej do miski jogurt naturalny do 4% tłuszczu. Dodaj łyżeczkę musztardy, pieprz, cukier i kilka kropli soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do sosu posiekany szczypiorek. Powstały sos możesz przechowywać w lodówce kilka dni. Świetnie sprawdzi się do sałatek, jajek na twardo, jako dodatek do wędlin, mięs smażonych czy grillowanych. Dla miłośników tortilli będzie świetnym dipem i dodatkiem do warzyw i kurczaka.

Majonezu nie powinieneś unikać jak ognia, ale też staraj się nie pochłaniać go w ogromnych ilościach. W jedzeniu liczy się umiar. 1 łyżeczka majonezu nie jest bombą kaloryczną. Raz na jakiś czas skosztuj frytki i jajka z majonezem, ale próbuj też nowości! Domowe majonezy i sosy majonezowe potrafią być nowym i smakowitym doświadczeniem kulinarnym!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Piernik z czekoladą

Piernik z czekoladą to klasyczny, świąteczny przysmak z dodatkiem wyrazistego...

Odsłon: 538

30 min
2

Przepis dnia

Ciasta Sernik zebra

Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...

Odsłon: 771

30 min
7
30 min
13

Polecane artykuły

Informacje Ewa Wachowicz gotuje z siostrami ADiHD. Pyszne i proste przepisy z najnowszego odcinka

Ewa Wachowicz nawet z pozornie zwykłych produktów potrafi wyczarować wyjątkowo pyszne potrawy. W 528. odcinku programu "Ewa gotuje" wspólnie z sios...

0
Informacje Najgorsze gatunki ryb. Mają w sobie toksyczne substancje

Ryby uznawane są za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów, do których mamy dostęp. Warto jednak mieć świadomość, że niektóre z nich wywierają...

3
Informacje Najlepsze zupy na odchudzanie. Metabolizm przyspieszy, apetyt będzie mniejszy

Skutecznym sposobem, który pomoże wesprzeć proces odchudzania, jest sięgnięcie po zupy. Dostarczają mnóstwa warzyw, doskonale sycą, są lekkostrawne...

16
Ewa gotuje Ewa gotuje: Orientalny krem z kalafiora, gniazda ziemniaczane z wołowiną, sernik dyniowy

W najnowszym, 528. odcunki programu "Ewa gotuje" w kuchni prowadzącej pojawią się goście. W towarzystwie sióstr Krawczyńskich, znanych pod pseudoni...

1