Najlepsze przepisy na ogórki

Czy sałatkę można mrozić? Uważaj, by sobie nie zaszkodzić!

Mrożenie to jedna z najlepszych metod przechowywania żywności. Jeśli zrobisz to odpowiednio, twoje dania nie tylko nie stracą smaku, ale i zachowają swoje wartości odżywcze. Zastanawiasz się, czy sałatkę można mrozić? Sprawdź, jakie potrawy nadają się do przechowywania w zamrażalniku, a jakich absolutnie nie powinniśmy tam umieszczać.

Czy sałatki nadają się do mrożenia? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Kiedy goście zbierają się do wyjścia, aby wrócić do swoich domów, na każdą gospodynię czeka jeszcze sporo pracy. W końcu trzeba posprzątać oraz zabezpieczyć jedzenie, którego nie udało się zjeść na imprezie. Oczywiście, większość dań można po prostu przełożyć do plastikowych pojemników i schować do lodówki. Co jednak zrobić z większą ilością jedzenia, którego nie damy rady zjeść od razu? Wówczas najlepszą opcją będzie mrożenie, większość gotowych posiłków z powodzeniem można włożyć do zamrażalnika i przechowywać przez dłuższy czas. Jak sprawa ma się w przypadku warzyw? Czy sałatkę można mrozić? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule. 

Sprawdź także: Keto sałatka na 5 sposobów. Zapisz te przepisy!

Jak mrozić gotowe dania? 

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę, w czym mrozić. Najlepiej korzystać z pojemników i woreczków przeznaczonych do przechowywania żywności w niskiej temperaturze, taką informację można znaleźć na opakowaniu. Powinny być oznaczone symbolem kieliszka i widelca oraz śnieżynki. Istotne jest również to, aby mrozić jedynie żywność przestudzoną. Pamiętaj również, aby ponownie nie zamrażać już rozmrożonych dań, może to sprawić, że namnożą się w nim groźne bakterie. Warto również mrozić poporcjowane jedzenie, w ten sposób użyjesz tylko tyle, ile jest ci potrzebne. Warto również opisywać swoje mrożonki datą, dzięki czemu będziesz wiedzieć, ile czasu spędziły w zamrażalniku. 

Jakie gotowe dania można mrozić?

Zastanawiasz się, co można mrozić? Do mrożenia nadają się produkty mączne, np. chleb, pierogi, różnego rodzaju kluski i pyzy. Możesz również mrozić ciasta, mrożenie dobrze znosi ciasto francuskie, filo, kruche, a także to drożdżowe. Można mrozić również mięso, nie tylko te surowe, ale i w postaci pieczeniu czy gulaszów. Do przechowywania w zamrażalniku nadają się również sosy i zupy, ważne jednak, by nie zawierały dodatków takich jak ryż czy makaron. 

Należy pamiętać, że do mrożenia nie nadają się dania bazujące na warzywach i owocach zawierających dużą ilość wody, np. pomidor, rzodkiewka, sałata czy ogórek, a także surowa kapusta, posiłki z jajkami oraz nabiałem (jogurtami czy śmietaną). Niewskazane jest również mrożenie dań rybnych. 

Czy sałatkę można mrozić?

Jeżeli po obiedzie czy rodzinnej imprezie zostanie ci sałatka, przełóż ją do odpowiedniego pojemnika i włóż do lodówki. Niestety większość sałatek nie nadaje się do mrożenia, zwartość świeżych warzyw sprawia, że po odmrożeniu, danie straciłoby swój smak, wygląd i wartości odżywcze. Podobnie w przypadku sałatek majonezowych, nie tylko zmieni się ich konsystencja i walory smakowe, w takiej sałatce mogą rozwinąć się również szkodliwe bakterie. 

Zobacz także:

Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »

Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie »

"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
30 min
1
Desery Naleśniki z serem

Moje ulubione naleśniki z serem. Proste , szybkie i smaczne . Polecam

Odsłon: 15149

15 min
34
Zupy Biwakowa grochówka

Kiedy przebywamy na świeżym powietrzu, pod namiotem czy pod gołym niebem, zaw...

Odsłon: 23

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26