Spis treści:
Kiedy goście zbierają się do wyjścia, aby wrócić do swoich domów, na każdą gospodynię czeka jeszcze sporo pracy. W końcu trzeba posprzątać oraz zabezpieczyć jedzenie, którego nie udało się zjeść na imprezie. Oczywiście, większość dań można po prostu przełożyć do plastikowych pojemników i schować do lodówki. Co jednak zrobić z większą ilością jedzenia, którego nie damy rady zjeść od razu? Wówczas najlepszą opcją będzie mrożenie, większość gotowych posiłków z powodzeniem można włożyć do zamrażalnika i przechowywać przez dłuższy czas. Jak sprawa ma się w przypadku warzyw? Czy sałatkę można mrozić? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Sprawdź także: Keto sałatka na 5 sposobów. Zapisz te przepisy!
Jak mrozić gotowe dania?
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę, w czym mrozić. Najlepiej korzystać z pojemników i woreczków przeznaczonych do przechowywania żywności w niskiej temperaturze, taką informację można znaleźć na opakowaniu. Powinny być oznaczone symbolem kieliszka i widelca oraz śnieżynki. Istotne jest również to, aby mrozić jedynie żywność przestudzoną. Pamiętaj również, aby ponownie nie zamrażać już rozmrożonych dań, może to sprawić, że namnożą się w nim groźne bakterie. Warto również mrozić poporcjowane jedzenie, w ten sposób użyjesz tylko tyle, ile jest ci potrzebne. Warto również opisywać swoje mrożonki datą, dzięki czemu będziesz wiedzieć, ile czasu spędziły w zamrażalniku.
Jakie gotowe dania można mrozić?
Zastanawiasz się, co można mrozić? Do mrożenia nadają się produkty mączne, np. chleb, pierogi, różnego rodzaju kluski i pyzy. Możesz również mrozić ciasta, mrożenie dobrze znosi ciasto francuskie, filo, kruche, a także to drożdżowe. Można mrozić również mięso, nie tylko te surowe, ale i w postaci pieczeniu czy gulaszów. Do przechowywania w zamrażalniku nadają się również sosy i zupy, ważne jednak, by nie zawierały dodatków takich jak ryż czy makaron.
Należy pamiętać, że do mrożenia nie nadają się dania bazujące na warzywach i owocach zawierających dużą ilość wody, np. pomidor, rzodkiewka, sałata czy ogórek, a także surowa kapusta, posiłki z jajkami oraz nabiałem (jogurtami czy śmietaną). Niewskazane jest również mrożenie dań rybnych.
Czy sałatkę można mrozić?
Jeżeli po obiedzie czy rodzinnej imprezie zostanie ci sałatka, przełóż ją do odpowiedniego pojemnika i włóż do lodówki. Niestety większość sałatek nie nadaje się do mrożenia, zwartość świeżych warzyw sprawia, że po odmrożeniu, danie straciłoby swój smak, wygląd i wartości odżywcze. Podobnie w przypadku sałatek majonezowych, nie tylko zmieni się ich konsystencja i walory smakowe, w takiej sałatce mogą rozwinąć się również szkodliwe bakterie.
Zobacz także:
Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »
Lepsza od jajecznicy! Nasyci na długo i pozwoli utrzymać wagę w normie »
"Białe złoto" na problemy żołądkowe. Jest ekstremalnie skuteczne i tanie »