Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Ziemniaki w różnym wydaniu, nie tylko jako dodatek do mięsa, goszczą w naszym menu. Często serwujemy je w postaci smażonej lub z kalorycznymi dodatkami. Nie dziwi więc powszechna opinia, że są one tuczące. Jaka jest prawda?

Fot.123RF/Picsel

Ziemniaki właściwie nie zawierają  tłuszczu, są bezglutenowe i bogate w liczne minerały i witaminy – zjedzenie jednego kartofla zaspokaja 30 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Dzięki dużej zawartości skrobi są świetnym źródłem energii. Dodatkowo jako węglowodan złożony, powoli rozkłada się w naszym organizmie, przez co na długo pozostajemy syci. 

Czy ziemniaki tuczą?

Wbrew pozorom ziemniaki nie są tuczące. O ich kaloryczności decyduje sposób przygotowania. Surowe w 100 g mają około 75 kalorii, ugotowane w osolonej wodzie 66 kcal, a podane w postaci smażonych frytek, aż 319 kcal! Wybór zatem jest prosty, jeśli sięgamy po ukochane pyry to najlepiej po te gotowane w wodzie lub na parze. Idealnie, jeśli będą poddane obróbce wraz ze skórką. To właśnie w niej kryje się najwięcej cennych składników

Ciekawostką jest fakt, że zimnie ziemniaki mają mniej kalorii niż te zaraz po ugotowaniu. Co więcej, odstawione na dobę do lodówki i odgrzane posiadają niższy indeks glikemiczny

Kto powinien unikać ziemniaków?

Pyry przez dużą zawartość sodu nie są polecane osobom z niewydolnością nerek. Ich spożycie odradza się również tym, którym doskwiera reumatyzm. Nie są one wskazane także cierpiącym na cukrzycę typu 2.

Zobacz także:

Jak przygotować żółtą fasolkę szparagową? Poznaj jej cenne właściwości

Co zrobić, żeby w domu nie śmierdziało podczas gotowania kapusty, bobu i kalafiora?

Limanda – przepisy na smaczną i delikatną rybę

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy