Dania jednogarnkowe

Ziemniaki w różnym wydaniu, nie tylko jako dodatek do mięsa, goszczą w naszym menu. Często serwujemy je w postaci smażonej lub z kalorycznymi dodatkami. Nie dziwi więc powszechna opinia, że są one tuczące. Jaka jest prawda?

Fot.123RF/Picsel

Ziemniaki właściwie nie zawierają  tłuszczu, są bezglutenowe i bogate w liczne minerały i witaminy – zjedzenie jednego kartofla zaspokaja 30 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Dzięki dużej zawartości skrobi są świetnym źródłem energii. Dodatkowo jako węglowodan złożony, powoli rozkłada się w naszym organizmie, przez co na długo pozostajemy syci. 

Czy ziemniaki tuczą?

Wbrew pozorom ziemniaki nie są tuczące. O ich kaloryczności decyduje sposób przygotowania. Surowe w 100 g mają około 75 kalorii, ugotowane w osolonej wodzie 66 kcal, a podane w postaci smażonych frytek, aż 319 kcal! Wybór zatem jest prosty, jeśli sięgamy po ukochane pyry to najlepiej po te gotowane w wodzie lub na parze. Idealnie, jeśli będą poddane obróbce wraz ze skórką. To właśnie w niej kryje się najwięcej cennych składników

Ciekawostką jest fakt, że zimnie ziemniaki mają mniej kalorii niż te zaraz po ugotowaniu. Co więcej, odstawione na dobę do lodówki i odgrzane posiadają niższy indeks glikemiczny

Kto powinien unikać ziemniaków?

Pyry przez dużą zawartość sodu nie są polecane osobom z niewydolnością nerek. Ich spożycie odradza się również tym, którym doskwiera reumatyzm. Nie są one wskazane także cierpiącym na cukrzycę typu 2.

Zobacz także:

Jak przygotować żółtą fasolkę szparagową? Poznaj jej cenne właściwości

Co zrobić, żeby w domu nie śmierdziało podczas gotowania kapusty, bobu i kalafiora?

Limanda – przepisy na smaczną i delikatną rybę

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 152

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1575

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 315

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8