Ziemniaki właściwie nie zawierają tłuszczu, są bezglutenowe i bogate w liczne minerały i witaminy – zjedzenie jednego kartofla zaspokaja 30 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Dzięki dużej zawartości skrobi są świetnym źródłem energii. Dodatkowo jako węglowodan złożony, powoli rozkłada się w naszym organizmie, przez co na długo pozostajemy syci.
Czy ziemniaki tuczą?
Wbrew pozorom ziemniaki nie są tuczące. O ich kaloryczności decyduje sposób przygotowania. Surowe w 100 g mają około 75 kalorii, ugotowane w osolonej wodzie 66 kcal, a podane w postaci smażonych frytek, aż 319 kcal! Wybór zatem jest prosty, jeśli sięgamy po ukochane pyry to najlepiej po te gotowane w wodzie lub na parze. Idealnie, jeśli będą poddane obróbce wraz ze skórką. To właśnie w niej kryje się najwięcej cennych składników.
Ciekawostką jest fakt, że zimnie ziemniaki mają mniej kalorii niż te zaraz po ugotowaniu. Co więcej, odstawione na dobę do lodówki i odgrzane posiadają niższy indeks glikemiczny.
Kto powinien unikać ziemniaków?
Pyry przez dużą zawartość sodu nie są polecane osobom z niewydolnością nerek. Ich spożycie odradza się również tym, którym doskwiera reumatyzm. Nie są one wskazane także cierpiącym na cukrzycę typu 2.
Zobacz także:
Jak przygotować żółtą fasolkę szparagową? Poznaj jej cenne właściwości
Co zrobić, żeby w domu nie śmierdziało podczas gotowania kapusty, bobu i kalafiora?