Z tego artykułu dowiesz się:
- Fasolka szparagowa żółta - wartości odżywcze
- Fasolka szparagowa - właściwości
- Kto nie powinien jeść fasolki szparagowej?
- Jak ugotować fasolkę szparagową żółtą?
- Fasolka szparagowa żółta - najlepsze przepisy
Fasolka szparagowa to roślina strączkowa, która pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej. Była uprawiana przez Indian, następnie dotarła również do Azji i Afryki, by na końcu znaleźć się w hodowlach europejskich. Fasolka występuje w dwóch odmianach - zielonej oraz żółtej. Poznaj właściwości drugiej z nich i dowiedz się, co zrobić z fasolki szparagowej żółtej?
Sprawdź także: Nalewka z zielonych ogórków – jak ją przygotować?
Fasolka szparagowa żółta - wartości odżywcze
Już od 7000 lat ludzkość docenia wyjątkowy smak tej rośliny i dodaje ją do wielu różnych potraw. Jakie wartości odżywcze się w niej kryją? Dowiedz się, dlaczego warto ją jeść.
Żółta fasolka szparagowa charakteryzuje się delikatniejszym smakiem i bardziej kremową konsystencją. Jest bogatsza w potas i fosfor, natomiast jej zielona odmiana - w witaminę A. Oba rodzaje dostarczają organizmowi kwasu foliowego i dużą porcję błonnika pokarmowego. Jedząc fasolkę, uzupełniamy też niedobory minerałów, m.in. wapnia, magnezu, żelaza czy miedzi.
Fasolka jest też niskokaloryczna. Zawiera zaledwie 27 kcal w 100 gramach. Co więcej, cechuje się niskim indeksem glikemicznym, więc cukrzycy mogą bez obaw po nią sięgać.
Zobacz także: Makaron ryżowy smażony z fasolką szparagową
Fasolka szparagowa - właściwości
Czy fasolka szparagowa jest zdrowa? Wiesz już, że dostarcza cennych witamin i minerałów. Jej właściwości prozdrowotne są nieocenione dla organizmu. Ze względu na niską kaloryczność, zalecana jest osobom będącym na diecie odchudzającej. Ta roślina strączkowa syci, a nie powoduje tycia. To więc wspaniały zamiennik dla wysokowęglowodanowych makaronów i ziemniaków.
Fasolka szparagowa to również świetny element jadłospisu ciężarnych kobiet, szczególnie ze względu na zawartość kwasu foliowego. Do codziennego menu powinni dodać go też cukrzycy (fasolka ma niski indeks glikemiczny) i anemicy (dostarcza żelaza). Fasolka działa moczopędnie i zapobiega rozwojowi kamieni nerkowych. Wykazuje też właściwości przeciwnowotworowe.
Roślina korzystnie wpływa na obniżenie poziomu „złego" cholesterolu we krwi, co przekłada się też na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca czy miażdżycy. Regularne jedzenie fasolki szparagowej żółtej usprawnia funkcjonowanie układu krążenia, nerwowego i odpornościowego oraz poprawia wygląd skóry.
Sprawdź także: Gospodyni domowa w PRL. Tak wyglądało życie kobiety pracującej
Kto nie powinien jeść fasolki szparagowej?
Choć fasolka szparagowa, żółta oraz zielona, zalecana jest m.in. diabetykom, kobietom w ciąży, anemikom czy osobom odchudzających się, istnieje kilka przeciwwskazań do jej spożywania. Spożywanie tej rośliny strączkowej odradza się wszystkim chorującym na zespół jelita drażliwego. Fasolka powoduje powstawanie nieprzyjemnych wzdęć i może obciążyć układ pokarmowy. Jeśli stawiasz na co dzień na lekkostrawną dietę, niestety fasolka szparagowa żółta nie jest dobrym wyborem dla ciebie.
Jak ugotować fasolkę szparagową?
Pamiętaj, że nie wolno jeść surowej fasolki szparagowej! Zawiera ona toksyczne białko roślinne, czyli fazynę. Dopiero podczas gotowania, zostaje ono zneutralizowane. Jak ugotować fasolkę szparagową żółtą, aby wyśmienicie smakowała i miała jędrną konsystencję?
Na początku przygotuj 500 gramów fasolki - obierz ją i oczyść. Następnie wlej dwa litry zimnej wody do garnka i włóż do niego roślinę. Wsyp łyżeczkę soli, łyżkę cukru i całość zamieszaj. Ustaw na średnim ogniu i zagotuj. Gdy woda zawrze, gotuj fasolkę żółtą od czterech do 10 minut (po ok. pięciu minutach wyłów jeden strączek i spróbuj, czy jest miękki). Im fasolka jest młodsza, tym krócej się gotuje.
Roślinę odcedź w durszlaku, polej szybko zimną wodą i podaj z pysznymi dodatkami.
Fasolka szparagowa żółta - najlepsze przepisy
Fasolka szparagowa żółta, bogata w potas i fosfor, to rewelacyjny dodatek do dań głównych lub pyszna przekąska. Jako przystawkę lub lekką kolację, możesz ją zjeść przygotowaną na patelni. Wystarczy, że obtoczysz ją w bułce tartej i masełku albo podasz z gotowaną marchewką. Roślina strączkowa sprawdzi się także jako składnik letniej zupy czy towarzysz jajka sadzonego lub mięsa. Poniżej znajdziesz pyszne pomysły na dania z fasolki szparagowej żółtej:
1. Żółta fasolka szparagowa w sosie serowym
Zobacz przepisŻółta fasolka szparagowa w sosie serowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Żółta fasolka szparagowa z masłem sokiem cytrynowym i natką pietruszki
Zobacz przepisŻółta fasolka szparagowa - jak ugotować? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Fasolka szparagowa inaczej
Zobacz przepisFasolka szparagowa z kurkumą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Rosołowa z żółtą fasolką
Zobacz przepisZupa z żółtą fasolką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Leczo z fasolką szparagową
Zobacz przepisLeczo z fasolką szparagową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Meksykańska fasolka szparagowa
Zobacz przepisMeksykańska fasolka szparagowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Leczo z fasolką szparagową
Zobacz przepisJak ugotować fasolkę szparagową? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Kaszanka na grilla - jak przygotować? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »