Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z fasolką szparagową

Leczo z fasolką szparagową

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2416

Dodano:

Odsłon: 6592

Leczo z fasolką szparagową to smaczne, sycące i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe idealne dla całej rodziny. Cukinia z cebulą, papryką i kiełbasą oraz fasolką szparagową tworzą bardzo ciekawą kompozycję smakową i pożywną potrawę, która najlepiej smakuje podana z pieczywem.

Składniki

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 300 g kiełbasy
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 2 papryki ( czerwona i żółta )
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 500 ml bulionu
  • olej do smażenia
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • czarny pieprz
  • sól
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Leczo z fasolką szparagową

Przygotowanie

  1. Z umytej fasolki odcinamy końcówki z ogonkami a większe sztuki przekrawamy na pół.
    Do garnka z lekko osolonym wrzątkiem wrzucamy fasolkę i gotujemy ją około 5 minut, podgotowaną fasolkę odcedzamy.
    Obraną cebulę kroimy w półplasterki, umytą cukinię razem ze skórką kroimy w większą kostkę, oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski a kiełbasę w plastry.

  2. Do garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną cebulę, cukinię, paprykę oraz fasolkę, wszystko razem mieszamy i chwilę dusimy. Podduszone warzywa łączymy z pomidorami z puszki, wlewamy bulion, całość mieszamy i gotujemy około 15 minut. Następnie do leczo dodajemy kiełbasę, wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, pod koniec gotowania leczo doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, ostrą papryką oraz suszoną bazylią.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń