Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
świeża, chrupka i przepyszna.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22486
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22486
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 99
Składniki
Końcówki fasolki ucinamy i energicznie myjemy pod bieżącą wodą. W dużym garnku zagotowujemy 7-8 litrów wody. Wrzucamy fasolkę na wrzątek, solimy i ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy fasolkę 8-10 min. Powinna zmięknąć zachowując jednocześnie jędrność. Po odcedzeniu fasolki schładzamy ją zimną wodą i odcedzamy.
Duży rondel lub patelnię rozgrzewamy. Wrzucamy fasolkę i mieszając odparowujemy wilgoć. Dodajemy sól, pieprz i masło. Po ok. 2 min. dodajemy łyżeczkę soku cytrynowego oraz posiekaną pietruszkę. Mieszamy i podajemy natychmiast.