Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Życie kobiet w PRL-u było przepełnione problemami, które dziś trudno jest nam sobie wyobrazić. W sklepach brakowało podstawowych produktów spożywczych, więc panie często musiały wspinać się na szczyt kreatywności, aby przygotować smaczny posiłek dla rodziny. O nowych butach, szamponie do włosów czy zagranicznych kosmetykach większość z nich nawet nie śniła. Jak wyglądało życie w PRL? Przypominamy.

Gospodyni domowa w PRL | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Spis treści:

Kobieta w PRL nie miała łatwego życia. Zwłaszcza jeśli była mamą, która podejmowała pracę zarobkową, jednocześnie wychowując gromadkę małych dzieci. Dostępność wartościowych produktów spożywczych i artykułów przemysłowych na rynku była mocno ograniczona.

Sprawdź także: Kultowe ciasta i desery z PRL. Tych smaków nie da się zapomnieć

W kolejkach PRL, potocznie nazywanych ogonkami, wystawało się długimi godzinami. Niestety bez gwarancji, że cokolwiek uda się kupić, co tylko wzmagało frustrację zmęczonych kobiet pracujących, które usiłowały pogodzić obowiązki domowe z życiem zawodowym. Towary deficytowe, które były szczególnie pożądane przez gospodynie, to oczywiście mięso, papier toaletowy i słodycze, o których dzieciaki dorastające w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej mogły jedynie pomarzyć.

Życie w PRL-u było trudne, a jednak panie świetnie sobie radziły. Pomimo iż w sklepach brakowało wszystkiego, pieluchy były tetrowe, a kuchnia prosta i szybka, udawało im się stworzyć ciepły i kochający dom. Aby docenić, jak radziły sobie kobiety w PRL, wracamy pamięcią do tamtych czasów i przypominamy, jak wyglądało życie codzienne w czasach PRL. Niektórym może być trudno uwierzyć w to, co się jadło w PRL-u!

Kobiety pracujące w PRL-u

Kobieta w PRL to kobieta pracująca

Kobieta w PRL nie bała się pracy. Zatrudnienie pań w latach 1950–1989 wzrosło o 252 proc. Szacuje się, że w 1950 roku kobiety stanowiły jedynie 30 proc. siły roboczej na rynku pracy, a pod koniec PRL-u ten odsetek przekroczył 45 proc.

Wzrost liczby kobiet pracujących w Polsce był więc znaczący. W okresie rządów Edwarda Gierka, w obliczu pogarszających się wskaźników przyrostu demograficznego, często zwracało się uwagę na obowiązki kobiety w PRL-u wynikające z tradycyjnie przypisywanych jej ról. Panie nie odkładały decyzji o założeniu rodziny, jednak oprócz macierzyństwa wiele z nich podejmowało również pracę zarobkową, aby wspomagać rodzinny budżet. Godziły rolę gospodyni domowej i kobiety pracującej, choć nie zawsze było to łatwe.   

Mamy w PRL-u często nie miały z kim zostawiać maluchów w godzinach pracy, jednak wtedy z pomocą przychodziły im starsze, zaprzyjaźnione sąsiadki. Relacje mieszkańców jednego osiedla lub bloku w czasach PRL nierzadko były na tyle dobre, że wszyscy dobrze się znali i wiedzieli, że mogą liczyć na siebie w awaryjnej sytuacji.

Kobieta prowadząca gospodarstwo rolne w PRL-u / Sprzedawczyni w sklepie w PRL-u

Pomoc sąsiedzka w PRL

Kobiety pracujące, które wychowywały dzieci, mogły zresztą liczyć na wyrozumiałość współpracowników. Zdarzało się, że jeśli nie udawało im się znaleźć opiekunki, panie zabierały je sobą do zakładu pracy i nikt nie miał pretensji o to, że ich pociechy przez kilka godzin czekają na mamę w biurze.

Panie często zabierały też ze sobą maluchy, załatwiając codzienne sprawy w sklepie i urzędzie. Niekiedy był to nawet sposób, aby uniknąć stania w długich kolejkach PRL, gdyż panowało wówczas przekonanie, że kobietę z dzieckiem wypada przepuścić.

Koło Gospodyń Wiejskich w PRL-u / Pracujące kobiety w PRL-u

Rajstopy i goździki na Dzień Kobiet

Życie w PRL-u było skromne, więc większość pań nie skupiała się na swoim wyglądzie. Kobiety starały się być czyste i zadbane, jednak dostęp do modnych ubrań był ograniczony. Moda w PRL-u ewoluowała zresztą na przestrzeni lat.

W latach 50. wielkim trendem były plisowane spódnice. Na przełomie lat 60. i 70. popularnością cieszyły się dzwony i koszule w kwiaty, natomiast w latach 80. podarte jeansy i obszerne marynarki. Trzeba jednak zaznaczyć, że każdy nosił to, co miał pod ręką. Ubrania często szyto samodzielnie albo przerabiano u krawcowej, aby w ten sposób zaoszczędzić.

Za pożądane towary w PRL-u uchodziły przede wszystkim szampony, nowe obuwie i zagraniczne perfumy. Popularnym prezentem na Dzień Kobiet były rajstopy i goździki.

Kobiety pracujące w PRL-u

Życie w PRL nie było idealne. Małe mieszkania bez windy i brudne place zabaw

Życie w PRL różniło się, w zależności od miejsca. Na wsiach popularnym lokum były domy wielorodzinne, często wspólne dla całych pokoleń. Miejsca nie było dużo, ale to i tak luksus w porównaniu z tym, jak sytuacja wyglądała w miastach, gdzie rodzice z dziećmi często zamieszkiwali niewielkie mieszkania w blokach bez windy.

Wygospodarowanie miejsca na pokoik dla malucha stanowiło wyzwanie. Podobnie jak znoszenie wózka z wysokiego piętra. Na szczęście niektórzy mieli składane segmenty mebli, które można było schować w ścianie, a spacerówkę wielu rodziców zostawiało przy wejściu.

Na codzienne życie w PRL rodzin z dziećmi składały się przechadzki po parkach i wyprawy na place zabaw, gdzie znaleźć można było podstawowe sprzęty, takie jak stalowe zjeżdżalnie, huśtawki i karuzele. Obowiązkowym elementem wyposażenia była piaskownica, jednak raczej nie można było liczyć na czysty piasek.

Kursy Ligi Kobiet Polskich w czasach PRL-u

Co się jadło w PRL-u? Nie tylko chleb z cukrem i kogel-mogel

Kobiety w PRL-u, często musiały dokonać niemożliwego, przygotowując posiłek dla rodziny pomimo braków w spiżarni. Co się jadło w PRL, zamiast wysokiej jakości mięsa, owoców i słodyczy, których zawsze brakowało w sklepach? Oto siedem potraw, których nie mogło zabraknąć na polskich stołach.

  • Mortadela w panierce - gdy tylko kobietom w PRL udało się zdobyć wędlinę, nie marnowały one żadnego kęsa. Mortadela od czasu do czasu pojawiała się w sklepach mięsnych i wtedy robiono z niej kotleciki. Wystarczyło jedynie panierować ją i usmażyć na patelni.
  • Sałatka jarzynowa - nieodłączny element każdej prywatki tamtych czasów. Do dziś zresztą sałatka warzywna cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Aby ją zrobić, wystarczy zanurzyć w majonezie warzywa. Koniecznie powinny to być ziemniaki, seler, marchewka, pietruszka i ogórek kiszony. Warto również dodać groszek konserwowy.
  • Śledzie z cebulą - śledź był jedną z najbardziej dostępnych ryb PRL, dlatego nie mogło go zabraknąć na żadnym weselu ani komunii. Śledzia w PRL najczęściej marynowano w occie z cebulą. Inna popularna wersja tego dania to śledź w śmietanie lub nabijane na wykałaczkę koreczki.
  • Zimne nóżki - w sklepach brakowało mięsa wieprzowego dobrej jakości, jednak wieprzowe nóżki można było dostać o znacznie częściej. Zimne nóżki to galareta przygotowywana z mięsnego wywaru, do której dodaje się marchewkę, pietruszkę i przyprawy, wśród których znaleźć powinny się: pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy.
  • Pasta jajeczna - była najsłynniejszą pastą PRL. Kobiety w PRL robiły ją z jajek na twardo, które należy rozgnieść ze szczypiorkiem i majonezem, a następnie dodać pieprz i sól.
  • Kogel-mogel - znany i lubiany deser. Zajadały się nim dzieci i dorośli. Aby go zrobić, jajka po prostu trzeba utrzeć z cukrem.
  • Chleb z cukrem albo chleb z solą - Jeśli nic nie udało się zdobyć w sklepie, sięgano po chleb obficie potraktowany cukrem. Dla tych, którzy nie przepadali za słodkościami, alternatywą był chleb z solą.
Sprzedawczyni urządzeń AGD "Eldom" / Sprzedawczyni w warzywniaku

Zobacz także:

Najprostszy przepis na pączki. Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek »

Miód im ciemniejszy, tym zdrowszy. Ten stosuj dla serca, wątroby i żołądka »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Skandynawskie rozetki

Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...

Odsłon: 153

30 min
6
Desery Brownie (wersja klasyczna)

Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...

Odsłon: 169

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5