Spis treści:
- Jak zrobić blok czekoladowy?
- Jak upiec wuzetkę?
- Jak zrobić krem sułtański?
- Czym są słodkie ziemniaczki?
- Jak przygotować domowe krówki?
Jednym z trendów ostatnich lat jest gotowanie tzw. comfort food. To jedzenie, które przynosi nam przyjemność i jest połączeniem tradycyjnych smaków oraz kuchennych wspomnień z nowoczesnymi, kulinarnymi możliwościami. Dlaczego więc nie wrócić do klasycznych przepisów na desery z PRL-u? Jeśli dawno nie jadłeś słodyczy z tego okresu, przyrządź jedną z nich i przenieś się do smaków dzieciństwa.
Sprawdź także: Krem do tortu z bitej śmietany i masła. Stara receptura, która mnie jeszcze nigdy nie zawiodła
Blok czekoladowy, czyli prawdziwy hit czasów PRL
Blok czekoladowy to bez wątpienia symbol dzieciństwa. Słodki deser z herbatnikami i orzechami zastępował tradycyjną czekoladę, która w czasach kryzysu nie była najlepszej jakości. Później, gdy w sklepach zaczęły się pojawiać różnego rodzaju cukierki, czekolady i batoniki, blok czekoladowy poszedł w odstawkę.
Podstawą tradycyjnego deseru w PRL-u było mleko w proszku i margaryna, bo tak było taniej. Dziś na blok czekoladowy można znaleźć wiele przepisów, które różnią się proporcją składników i dodatkami. Chcesz przypomnieć sobie smak dzieciństwa? Wystarczy jedynie kilka składników, które bez problemu znajdziesz w każdym sklepie.
Składniki
- 250 g masła,
- ¾ szklanki cukru,
- ½ szklanki mleka,
- 3 lekko czubate łyżki kakao,
- 400 g mleka w proszku (niegranulowanego),
- 180 g herbatników,
- 2 garście orzechów włoskich lub innych bakalii.
Wykonanie:
Masło roztop w garnuszku. Dodaj płynne mleko, cukier i kakao. Nie doprowadzaj masy do wrzenia! Ściągnij garnek z palnika i odstaw na dwie, trzy minuty do lekkiego przestudzenia. Do jeszcze ciepłej masy kakaowej dodaj stopniowo mleko w proszku, miksując cały czas na średnich obrotach miksera. Mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodaj do masy pokruszone herbatniki i bakalie. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Następnie powstałą masę przelej do foremki wyłożonej folią spożywczą i dokładnie wyrównaj. Wstaw do lodówki na parę godzin do stężenia. Gotowy blok pokrój na nieduże kawałki (w kosteczkę lub w paseczki). Smacznego!
Wuzetka - kultowe ciasto z PRL-u
Pyszne ciasto na bazie czekoladowego biszkoptu, przełożonego śmietankowym kremem, to jeden z symboli Warszawy. Skąd pochodzi nazwa „wuzetka", którą wszyscy znamy? Jedna z hipotez mówi, że swoją nazwę deser zawdzięcza słynnej warszawskiej trasie Wschód-Zachód, w skrócie W-Z, która w tamtych czasach była jedną z największych inwestycji realizowanych w Polsce Ludowej. Podobno ciasto podawane było w kawiarni przy tej trasie i stąd właśnie wzięła się nazwa deseru.
Według innej teorii „wuzetka" pochodzi od skrótowca WZK, używanego często przez gospodynie, który znaczył „wypiek z czekoladą i kremem" lub „wypiek z kremem". Z czasem panie postanowiły uprościć nazwę ciasta, skracając ją do WZ. Sprawdź, jak przygotować pyszne ciasto z PRL-u.
Składniki
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 120 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 60 g kakao,
- 60 g mąki ziemniaczanej,
- 40 g masła.
Składniki na krem:
- 800 ml śmietanki kremówki 36%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny.
Składniki na polewę:
- 150 g śmietanki kremówki,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 1 łyżka masła.
Dodatkowo:
- 200 g powideł śliwkowych lub kwaskowatego dżemu albo konfitury.
Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem do uzyskania sztywnej piany. Dodaj porcjami cukier i cały czas ubijaj. Zmniejsz obroty miksera i do ubitych białek dodaj żółtka. Następnie zmieszaj razem mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao. Masło roztop i ostudź.
Do ubitych jajek dodaj sypkie składniki w trzech, czterech turach, mieszając za każdym razem delikatnie silikonową szpatułką. Pod koniec mieszania wlej rozpuszczone masło. Gotowe ciasto przełóż do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Aby zrobić krem, schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do niej cukier puder, cały czas miksując. Gdy krem zgęstnieje, dodaj ostudzoną żelatyną (rozpuszczoną w 10 łyżkach gorącej wody).
Upieczone ciasto wystudź i przekrój na dwie części. Dolny blat posmaruj dżemem i wyłóż masę śmietanową. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociskając. Wyrównaj brzegi.
Aby zrobić polewę, zagotuj w rondelku śmietankę. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i żelatynę, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj masło. Jeszcze ciepłą polewę wylej na ciasto i wyrównaj szpatułką. Gotową wuzetkę włóż do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem pokrój w kwadraty i udekoruj bitą śmietaną. Smacznego!
Krem sułtański, czyli klasyczny deser z czasów PRL-u
Na przełomie lat 60. i 70. XX wieku ten dwukolorowy deser dla osób pełnoletnich święcił prawdziwe triumfy. Nie mogło go zabraknąć w żadnej kawiarni. Krem sułtański jako znak rozpoznawczy PRL-u zapisał się nawet w polskiej kinematografii. Słynny deser z bitej śmietany możemy bowiem zobaczyć w jednej ze scen filmu „Dziewczyny do wzięcia". Swoją egzotyczną nazwę deser zawdzięcza rodzynkom, które wówczas uznawane były za towar luksusowy. Dziś mało kto wie, czym jest krem sułtański, a szkoda. Zamiast panna cotty czy tiramisu, przygotuj pyszny i delikatny deser z czasów PRL.
Składniki
- 250 g śmietany kremówki 30% lub 36%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 50 g rodzynek,
- 100 ml rumu,
- 2 łyżeczki kakao.
Wykonanie:
Rodzynki namocz w rumie (najlepiej na całą noc). Śmietanę z cukrem pudrem dobrze ubij. Następnie masę kremową podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao oraz rodzynki z rumem. Składniki delikatnie wymieszaj łyżką. Masę kakaową ułóż na spód pucharków, następnie na wierch połóż krem śmietankowy. Do dekoracji deseru można użyć rurek waflowych, czekoladowych patyczków, kruchych ciastek, a także świeżych owoców.
Słodkie ziemniaczki - przysmak rodem z dzieciństwa
Ciastka o intrygującej nazwie są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają pieczenia. W zasadzie możemy użyć wszystkiego, co mamy pod ręką. Można je wykonać z resztek biszkoptu lub herbatników. Ponadto do ciastek możemy dodać ulubione orzechy, suszone owoce, a nawet konfiturę.
Składniki
Składniki:
- 400 g herbatników,
- garść posiekanych orzechów włoskich,
- 250 g masła,
- 2 łyżki wódki (zamiast wódki może być spirytus albo rum),
- 5 łyżek mleka,
- 3 łyżki kakao,
- 4 łyżki cukru pudru,
- wiórki kokosowe do obtoczenia.
Wykonanie:
Masło rozgrzej w garnku. Gdy się roztopi, dodaj cukier puder, kakao i mleko. Do czekoladowej masy dodaj pokruszone na miazgę herbatniki, orzechy i wódkę. Gdy wszystko się dokładnie połączy, zdejmij z palnika i pozostaw do ostygnięcia. Z zimnej masy uformuj kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych. Włóż ziemniaczki do lodówki na minimum trzy godziny. Smacznego!
Domowe krówki, czyli cukierki wprost z PRL-u
Krówki to cukierki, które znają i kochają chyba wszyscy bez wyjątku. Lepki, ciągnący, słodko-mleczny smak to nie tylko wspaniałe wspomnienie z czasów dzieciństwa, ale także słodycz, którą lubimy do dziś. Twórcą polskich krówek był Feliks Pomorski, który w młodzieńczych latach podpatrzył sposób produkcji tych mlecznych smakołyków w fabryce słodyczy w Żytomierzu, a po powrocie do rodzinnego Poznania samodzielnie rozpoczął ich produkcję.
Cukierki owijano w papierki z rysunkiem krowy i stąd wzięła się ich nazwa. Dzisiaj w Polsce istnieje bardzo wiele producentów krówek, jednak przygotowanie ich samodzielnie w domu jest bardzo proste. Jeśli chcesz przenieść się do czasów swojego dzieciństwa i przypomnieć sobie swoje ulubione smaki, koniecznie musisz wypróbować nasz przepis na domowe krówki.
Składniki
Składniki:
- 1 l mleka,
- 1 kg cukru,
- 50 g orzechów włoskich.
- 100 g masła.
Wykonanie:
Mleko przelej do rondelka z grubszym dnem. Dodaj do niego cukier i zagotuj, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie, gdy zacznie brązowieć, dodaj masło. Kiedy masa na krówki zacznie gęstnieć, dodaj do niej pokrojone orzechy włoskie. Wszystko wymieszaj do połączenia składników.
Przygotuj silikonową formę lub inne naczynie. Blachę wyłóż folią spożywczą. Wylej gotową masę krówkową do przygotowanego pojemnika. Odstaw ją do całkowitego stężenia (po ostygnięciu można włożyć do lodówki). Gotową masę pokrój w kostkę i przełóż na talerzyk. Gotowe!
Kogel-mogel - pamiętacie ten przysmak PRL-u?
Kogel-mogel pojawił się w Polsce w XVIII wieku i prawdopodobnie pochodzi z kuchni żydowskiej. Największą popularność słynny deser zyskał w czasach PRL, kiedy słodycze były trudno dostępnym rarytasem.
Podstawowy przepis na kogel-mogel jest niezwykle prosty i składa się z surowych żółtek i cukru. Chcąc nadać swojemu deserowi unikatowego charakteru, można również dodać ubite białko jajka, kakao, sok z cytryny, miód, cynamon, rum, prażone nasiona, orzechy czy rodzynki. Sprawdź, jak zrobić kogel-mogel!
Składniki
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru.
Wykonanie:
Umyj jajka, po czym rozbij je i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miseczki i dodaj cukier. Całość ucieraj za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera, do momentu, aż uzyskasz puszystą masę. Tak przygotowany kogel-mogel należy podawać od razu. Smacznego!
Mamy nadzieję, że zainspirujesz się przepisami na pyszne desery z PRL-u. Przypomnij sobie lub odkryj, jak smakują te słodycze. Naprawdę warto przynajmniej raz w życiu się nimi delektować. Czy dodałbyś jakieś słodycze do naszej listy? Podziel się w komentarzu!
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »
Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »
W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »