Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Blok czekoladowy z przepisu babci to kultowy smak dzieciństwa znany na pewno wszystkim po 40. roku życia. Warto jednak pokazać najmłodszym ten domowy rarytas bez konserwantów, z gęstej masy kakaowej na mleku w proszku i maśle. Deser jest niezwykle sycący i pełen chrupiących dodatków: migdałów, rodzynek i wafelków. Każdy poprosi o kolejny plasterek.
Blok czekoladowy to deser idealny, gdy masz ochotę na coś słodkiego, intensywnie czekoladowego, a jednocześnie chcesz uniknąć kupnych słodyczy. To danie klasyczne, którego prawdziwość można poznać jedynie podczas wizyty u dziadków. Jest wyjątkowe i niepowtarzalne w smaku, tak jak ciasto drożdżowe z kruszonką przepisu babci - niby receptura jest prosta i powszechnie znana, ale tylko tam zjesz ten jedyny w swoim rodzaju wypiek. Wracając zaś do bloku czekoladowego, przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia, choć potrzeba dużej dozy cierpliwości podczas chłodzenia - szczególnie by nie zjeść masy łyżeczką. Blok czekoladowy idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty, oryginalny deser na domowe spotkanie, lub prezent dla kogoś, kto pamięta smaki PRL-u. To także świetna opcja na upalne dni.
Ciasto blok czekoladowy z przepisu babci powinno mieć konsystencję plasteliny przed włożeniem do lodówki. Zbyt rzadka masa to najczęściej wynik błędnych proporcji lub użycia zbyt dużej ilości płynu. Upewnij się, że dobrze odmierzasz składniki - kluczowe jest mleko w proszku i mleko lub woda. Dodatkowo mleko w proszku, które dodajesz, jest pełnotłuste, a więc staraj się dokładnie odmierzyć również masło. W ostateczności, by ratować deser, możesz dołożyć więcej mleka w proszku - systematycznie, łyżka po łyżce, energicznie mieszając do powstania pożądanej konsystencji. Z drugiej strony zbyt mała ilość płynów i tłuszczu sprawi, że blok czekoladowy będzie twardy jak kamień, a podczas krojenia będzie się kruszył. Dodatkowo upewnij się, że dobrze łączysz ze sobą wszystkie składniki.
Grudki powstają, gdy mleko w proszku jest dodawane zbyt szybko lub masa czekoladowa jest za gorąca. Aby temu zapobiec, dodawaj mleko w proszku małymi porcjami, łyżka po łyżce, i bardzo energicznie mieszaj po każdej porcji. Jeśli grudki już są, spróbuj użyć ręcznego blendera, aby je rozbić, zanim masa całkowicie zgęstnieje. Przecieranie przez sitko może nie dać rezultatów, gdyż spowoduje jeszcze szybsze zastyganie bloku.
Więc może jeśli mleko w proszku może powodować tyle problemów zwyczajnie je pominąć i użyć zwykłego, z kartonu? Niestety nie jest to możliwe. Mleko w proszku jest absolutnie kluczowe. To ono stanowi bazę, która absorbuje tłuszcz i płyn, tworząc gęstą, stałą masę. Nie da się go zastąpić zwykłym mlekiem w płynie - stworzyłoby rzadki sos, a nie blok. Podobnie nie powinno się zamieniać masła na margarynę, a także należy ściśle przestrzegać wskazówek w tym przepisie. Każda czynność jest tutaj ważna i musi zostać dokładnie odzwierciedlona.
Rodzaj dodatków jest względny, najważniejsze są odpowiednie proporcje. Idealna kombinacja to zwykle równowaga między chrupiącymi i miękkimi elementami, dlatego niezbędne są pokruszone wafelki lub herbatniki dla tekstury i objętości, orzechy lub migdały dla smaku i chrupkości, a także rodzynki i żurawina dla przełamania słodyczy. Oczywiście możesz równie dobrze użyć skórki kandyzowanej, herbatników kakaowych, gotowej mieszanki z bakaliami - to już zależy od ciebie, ale zachowaj proporcje składników zgodnie z ich teksturą.
Lekkie ostygnięcie powinno zająć około 10-15 minut w temperaturze pokojowej. Masa nie może być gorąca, ponieważ gorąco zetnie białka w mleku w proszku i stworzy grudki. Powinna być wyraźnie ciepła, ale taka, w której możesz zanurzyć palec bez poparzenia. Po wymieszaniu wszystkich składników, wstaw blok do lodówki na całą noc. Alternatywnie, jeśli nie możesz się już doczekać, włóż go do zamrażalnika na 3-4 godziny - powinno stwardnieć wystarczająco, by móc je kroić.
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 107
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1218
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 206
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 107
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1218
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 206
Składniki
W garnku rozpuść masło, dodaj do niego wodę (opcjonalnie mleko), cukier i kakao. Mieszaj wszystko powoli do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
Kiedy masa nie będzie już gorąca, ale wciąż ciepła, dodawaj do niej łyżkami mleko w proszku. Całość wciąż mieszaj tak, aby z mleka w proszku nie powstały grudki. Na tym etapie możesz dodać do masy wybrany aromat.
Do powstałej w ten sposób gęstej masy dosyp wybrane dodatki. Wymieszaj wszystko tak, by dodatki rozłożyły się równomiernie.
Keksówkę lub inna foremkę o wymiarach 11x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do keksówki. Wierzch możesz ozdobić płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Całość włóż do lodówki na całą noc.
Blok czekoladowy podawaj pokrojony w małe kawałki. Będzie słodką przekąską do kawy. Gotowy może być przechowywany w lodówce maksymalnie przez tydzień.