Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krówki to jedne z ulubionych smakołyków dzieci i dorosłych. Krucha skórka i lekko ciągnące się wnętrze to cechy charakterystyczne tych cukierków. Stanowią prawdziwą bombę kaloryczną, ale jak żadne inne słodycze, poprawiają humor i samopoczucie na cały dzień. Domowe krówki są wolne od sztucznych dodatków i barwników – są naturalnie smaczne i słodkie. Miej zawsze jedną przy sobie, by w razie potrzeby uzupełnić energię.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 114946
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7827
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2954
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1256
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1202
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 114946
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7827
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2954
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1256
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1202
Składniki
Wszystkie składniki umieść w dość sporym garnku i pogrzej do rozpuszczenia cukru i masła.
Gotuj całość na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, przez ok. 2 godziny. Po tym czasie masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu.
Odstaw garnek z ognia i mieszaj jeszcze przez 2-3 minuty, by pozbyć się wszystkich bąbelków i grudek.
Do masy możesz też dodać ulubione dodatki: mak, kakao, tarte migdały.
Foremkę o wymiarach 20x20 cm wyłóż przezroczystą folią spożywczą. Wylej na nią masę krówkową.
Wstaw foremkę do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po ostygnięciu i stwardnieniu masy, ostrym nożem wycinaj domowe krówki. Mogą mieć dowolne rozmiary i kształty.
Gotowe cukierki możesz zapakować w celofanowe papierki lub schować w szczelnej puszce. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.