Ewa_Gotuje

Nalewka z zielonych ogórków – jak ją przygotować?

Przygotowywanie domowych przetworów to dla wielu osób nieodłączny element lata. Jeśli lubisz orzeźwiające smaki, koniecznie musisz wypróbować nalewkę z zielonych ogórków. Sprawdź, co będzie potrzebne do jej przygotowania.

Fot.123RF/Picsel

Niewiele osób wie, że zielone ogórki można wykorzystać również do przygotowania domowej nalewki. Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować ogórkową nalewkę, która z pewnością posmakuje wszystkim dorosłym.

Sprawdź także: Jak zrobić nalewkę z pędów sosny?

Właściwości zielonych ogórków

Dlaczego warto jeść zielone ogórki? Warzywa te posiadają szereg wartości odżywczych, świetnie nawadniają oraz są niskokaloryczne. Znajdziemy w nich witaminę C, K, E, A,B6, tiaminę oraz kwas foliowy. W ogórkach nie brakuje też minerałów, m.in.: żelaza, fosforu, magnezu, czy potasu, co wspiera regulację ciśnienia krwi. Te zielone warzywa są również bogate w przeciwutleniacze.

Ogórki świetnie sprawdzą się na upały, ponieważ w swoim składzie zawierają aż 95 proc. wody. Mają właściwości moczopędne, dzięki czemu pomagają pozbyć się zbędnej wody z organizmu. Ponadto dzięki zawartej w nich kukurbitacynie mają właściwości przeciwnowotworowe. W zielonych ogórkach znajduje się także fisetyna, która pomagać chronić komórki nerwowe przed starzeniem się, tym samym zmniejszając ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Ogórki zielone to warzywo polecane osobom, które borykają się z refluksem żołądkowo-jelitowym, ponieważ niwelują zgagę. Co więcej, korzystnie wpływają na układ pokarmowy, wspierając pracę jelit. To również świetny produkt dla wszystkich, którzy chcą zredukować masę ciała. Tak naprawdę można jeść tyle ogórków, ile dusza zapragnie, ponieważ w 100 g zawierają tylko 15 kcal.

Jak przygotować nalewkę z zielonych ogórków?

Przepis na nalewkę z zielonych ogórków jest naprawdę prosty. Taki trunek ma świeży, niebanalny smak, dlatego świetnie sprawdzi się latem. Z pewnością zaskoczysz nim swoich gości, podczas wakacyjnej imprezy.

Składniki

  • 200 g zielonych ogórków
  • 5 łyżek cukru
  • 500 ml czystej wódki
  • Garść listków mięty

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i obierz. Pokrój w grubsze plastry, a następnie umieść w litrowym słoiku. Całość zalej wódką, zakręć wieczko i pozostaw miksturę na około pięć dni.
  2. Następnie odlej wódkę, a ogórki zasyp cukrem oraz dodaj miętę. Odczekaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, może to zająć dwa dni. Pamiętaj, aby w międzyczasie mocno wstrząsnąć słoikiem.
  3. Odlej powstały syrop, połącz go z nalewem, a następnie przecedź przez gazę lub drobne sitko. Przelej całość do docelowego naczynia, przed podaniem odczekaj kilka dni, aby smaki dokładnie się połączyły. Smacznego!

Szukasz przepisów na nietypowe nalewki? Sprawdź, co przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Nalewka miętowa

 Nalewka miętowa Zobacz przepis

Nalewka miętowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Nalewka brzoskwiniowa

 Nalewka brzoskwiniowa Zobacz przepis

Nalewka brzoskwiniowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Nalewka z wiśni

 Nalewka z wiśni Zobacz przepis

Nalewka z wiśni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Nalewka orzechówka

 Nalewka orzechówka Zobacz przepis

Nalewka orzechówka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Nalewka kawowa

 Nalewka kawowa Zobacz przepis

Nalewka kawowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Nalewka gruszkówka

 Nalewka gruszkówka Zobacz przepis

Nalewka gruszkówka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Nalewka kawowa

 Nalewka kawowa Zobacz przepis

Nalewka kawowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Nalewka z pigwy

 Nalewka z pigwy Zobacz przepis

Nalewka z pigwy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

9. Nalewka agrestowa

 Nalewka agrestowa Zobacz przepis

Nalewka z agrestu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz także:

Woda z cytryną - jakie właściwości się jej przypisuje? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »










Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133306

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3906

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3