Dania jednogarnkowe

Przygotowywanie domowych przetworów to dla wielu osób nieodłączny element lata. Jeśli lubisz orzeźwiające smaki, koniecznie musisz wypróbować nalewkę z zielonych ogórków. Sprawdź, co będzie potrzebne do jej przygotowania.

Fot.123RF/Picsel

Niewiele osób wie, że zielone ogórki można wykorzystać również do przygotowania domowej nalewki. Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować ogórkową nalewkę, która z pewnością posmakuje wszystkim dorosłym.

Sprawdź także: Jak zrobić nalewkę z pędów sosny?

Właściwości zielonych ogórków

Dlaczego warto jeść zielone ogórki? Warzywa te posiadają szereg wartości odżywczych, świetnie nawadniają oraz są niskokaloryczne. Znajdziemy w nich witaminę C, K, E, A,B6, tiaminę oraz kwas foliowy. W ogórkach nie brakuje też minerałów, m.in.: żelaza, fosforu, magnezu, czy potasu, co wspiera regulację ciśnienia krwi. Te zielone warzywa są również bogate w przeciwutleniacze.

Ogórki świetnie sprawdzą się na upały, ponieważ w swoim składzie zawierają aż 95 proc. wody. Mają właściwości moczopędne, dzięki czemu pomagają pozbyć się zbędnej wody z organizmu. Ponadto dzięki zawartej w nich kukurbitacynie mają właściwości przeciwnowotworowe. W zielonych ogórkach znajduje się także fisetyna, która pomagać chronić komórki nerwowe przed starzeniem się, tym samym zmniejszając ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Ogórki zielone to warzywo polecane osobom, które borykają się z refluksem żołądkowo-jelitowym, ponieważ niwelują zgagę. Co więcej, korzystnie wpływają na układ pokarmowy, wspierając pracę jelit. To również świetny produkt dla wszystkich, którzy chcą zredukować masę ciała. Tak naprawdę można jeść tyle ogórków, ile dusza zapragnie, ponieważ w 100 g zawierają tylko 15 kcal.

Jak przygotować nalewkę z zielonych ogórków?

Przepis na nalewkę z zielonych ogórków jest naprawdę prosty. Taki trunek ma świeży, niebanalny smak, dlatego świetnie sprawdzi się latem. Z pewnością zaskoczysz nim swoich gości, podczas wakacyjnej imprezy.

Składniki

  • 200 g zielonych ogórków
  • 5 łyżek cukru
  • 500 ml czystej wódki
  • Garść listków mięty

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i obierz. Pokrój w grubsze plastry, a następnie umieść w litrowym słoiku. Całość zalej wódką, zakręć wieczko i pozostaw miksturę na około pięć dni.
  2. Następnie odlej wódkę, a ogórki zasyp cukrem oraz dodaj miętę. Odczekaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, może to zająć dwa dni. Pamiętaj, aby w międzyczasie mocno wstrząsnąć słoikiem.
  3. Odlej powstały syrop, połącz go z nalewem, a następnie przecedź przez gazę lub drobne sitko. Przelej całość do docelowego naczynia, przed podaniem odczekaj kilka dni, aby smaki dokładnie się połączyły. Smacznego!

Szukasz przepisów na nietypowe nalewki? Sprawdź, co przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Nalewka miętowa

 Nalewka miętowa Zobacz przepis

Nalewka miętowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Nalewka brzoskwiniowa

 Nalewka brzoskwiniowa Zobacz przepis

Nalewka brzoskwiniowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Nalewka z wiśni

 Nalewka z wiśni Zobacz przepis

Nalewka z wiśni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Nalewka orzechówka

 Nalewka orzechówka Zobacz przepis

Nalewka orzechówka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Nalewka kawowa

 Nalewka kawowa Zobacz przepis

Nalewka kawowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Nalewka gruszkówka

 Nalewka gruszkówka Zobacz przepis

Nalewka gruszkówka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Nalewka kawowa

 Nalewka kawowa Zobacz przepis

Nalewka kawowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Nalewka z pigwy

 Nalewka z pigwy Zobacz przepis

Nalewka z pigwy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

9. Nalewka agrestowa

 Nalewka agrestowa Zobacz przepis

Nalewka z agrestu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz także:

Woda z cytryną - jakie właściwości się jej przypisuje? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »










Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 165

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1582

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 325

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8