Ogórki gruntowe, mon amour

Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno?

Fot. 123RF/Picsel

Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd...

Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A, C, B6 - ale za to spore ilości K, która hamuje rozwój różnych nowotworów.

 

Z drugiej strony należy zwrócić uwagę na askorbinazę, która zabija witaminę C. Dlatego też nie należy łączyć ogórków z pomidorami, bowiem taka sałatka będzie pozbawiona witaminy C, w którą obfitują pomidory. Na szczęście jest ratunek - wystarczy skropić sałatkę sokiem z cytryny.

 

Ogórki są dość ciężko strawne, ale szczypta soli może im nadać lekkości. Natomiast sam sok z ogórków działa oczyszczająco - i nie mówimy tu wcale o wodzie spod kiszonych, która jest doskonałym lekarstwem na kaca. Świeże ogórki to także doskonały kosmetyk. Mają to samo PH co nasza skóra i łagodzą podrażnienia, nawilżają, tonizują i odświeżają cerę.

 

Ogórki doceniono już 7000 lat temu w odległej Persji. Nim trafiły do Polski - zdobyły szacunek u antycznych mędrców. Juliusz Cezar uważał, że mają wpływ na intelekt i wigor, zaś Arystoteles polecał, by żony mężów, którym brakowało namiętności, stosowały sałatkę z ogórków jako remedium na chłód w małżeńskiej alkowie.

 

Gdy już trafiły do Polski leczono nimi chorobę morową i gorączkę. Logicznie rzecz ujmując ogórek bogaty w wodę może zapobiegać odwodnieniu, jednak średniowieczni Polacy wykorzystywali ogórki nieco inaczej. Otóż wkładano je do łóżka gorączkującego dziecka w nadziei, że ogórek wypije chorobę.

 

Przez cały rok na rynku dostępne są ogórki szklarniowe, jednak to na gruntowe czekamy z utęsknieniem. I nic dziwnego, są przede wszystkim smaczniejsze - oraz zdrowsze, bo hodowane pod gołym niebem. Zazwyczaj je kisimy i tu popełniamy błąd. Ogórki gruntowe doskonale nadają się na każdą sałatkę ogórkową.

 

Przede wszytkim powędrują do mizerii, znajdą swoje miejsce w sałatce greckiej, a także solo, jako orzeźwiająca przekąska, oprószona solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Doskonałym pomysłem na ogórki gruntowe jest podanie ich z winegretem. Podajemy unikalny przepis!

 

Ogórki gruntowe all'aceto balsamico

4-6 ogórków gruntowych
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
miód, pieprz, sól

 

Ogórki myjemy obieramy i kroimy w plasterki. W szklance lub specjalnym shakerze łączymy 4 łyżki oliwy łyżkę octu balsamicznego i łyżeczkę płynnego jasnego miodu. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mieszamy dokładnie i zalewamy ogórki. Do winegretu możemy dodać ząbek czosnku lub kawałek ostrej chili.

 

Polecamy też inne zastosowania ogórków

Tzatziki - kliknij!

 

Małosolne pepperoni - kliknij!

 

 

Pałki z kurczaka z ogórkami - kliknij!

 

Nie masz czasu na gotowanie? Poznaj 10 potraw, które przygotujesz w kwadrans! Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Ciasta Otwarte jagodzianki Strzelczyka

Jeśli marzycie o idealnych jagodziankach, puszystych z dużą ilością owoców i...

Odsłon: 43

60 min
1
Ciasta Wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami

Wyjątkowo wilgotne i puszyste ciasto cytrynowe z borówkami, to prawdziwy hit...

Odsłon: 107

15 min
1
15 min
1
Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 190

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

312
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25