Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416547
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416547
Składniki
Wykonanie: Gruszki umyć, osuszyć, oderwać ogonki i szypułki, pokroić w kostkę- włożyć do słoja, zalać spirytusem i odstawić na kilka tygodniu w słoneczne miejsce, po czym przełożyć w ciemne i chłodne miejsce na ok. 6 miesięcy. Po tym czasie zlać, przefiltrować, a gruszki zasypać cukrem, cynamonem, startą wanilią i goździkami – następnie odstawić na kolejny tydzień lub dwa (do czasu całkowitego rozpuszczenia cukru). Przefiltrowany syrop dodać do nalewki, przelać do buteleczek i odstawić szczelnie zamknięte na około 2-3 miesiące.