Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wyobrażacie sobie, jaka pyszna nalewka wychodzi z pospolitego agrestu. Kilka tygodni temu odkryłam w spiżarni wielce omszałą butelkę. Przyniosłam do kuchni, oczyściłam z kurzu i pajęczyn, zbliżyłam do światła, a następnie udało mi się odczytać wyblakły napis na etykietce - "Agrest z imbirem 2014". Coś podobnego, to ja robiłam nalewkę z agrestu? Nie pamiętałam o tym zupełnie, gdyż nigdy jej nie spróbowaliśmy, tylko tyle, co przy filtrowaniu i zlewaniu do butelki. Ale taka świeża nalewka nigdy nie zapada w pamięć. Nastąpiła degustacja, a zaraz potem polecieliśmy zrywać dojrzały agrest. W samą porę odkryłam tę butelkę!
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52215
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodz...
Odsłon: 16088
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 201
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52215
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodz...
Odsłon: 16088
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 201
Składniki
Owoce agrestu (najlepiej czerwonego, ale może być każdy) całkowicie dojrzałe, miękkie i zdrowe umyj pod bieżącą wodą i osącz na sicie. Włącz sobie jakiś ciekawy film i w międzyczasie cierpliwie obierz agrest z resztek ogonków i dna kwiatowego. Jak się robi podwójną porcję (ja robię), to film musi być wciągający.
Obrany agrest wrzuć do sporego słoja, moje mają około 1,7 litra pojemności. Lekko rozgnieć owoce – tak, aby popękały, ale nie zmieniły się w miazgę.
Dodaj przyprawy – imbir obrany i pokrojony w cienkie plasterki oraz przeciętą wzdłuż laskę wanilii.
Do słoja wsyp cukier i na koniec zalej wszystko alkoholem.
Słój zamknij szczelnie i postaw go na słonecznym parapecie na przynajmniej dwa tygodnie (można na dłużej, do miesiąca).
Po u pływie zalecanego czasu odcedź owoce na sicie (nie wyrzucaj ich, zrobimy z nich w przyszłości świetną konfiturę/dżem – czekaj więc na kolejny agrestowy wpis). Płyn wlej do butelek i pozostaw do sklarowania na około 2 miesiące. Wówczas zlej nalewkę z nad osadu do czystych butelek, a resztę przefiltruj.
Nalewka agrestowa powinna dojrzewać przez co najmniej pół roku. Jest wyborna, a jej barwa zależy od koloru użytych owoców – im więcej czerwonych kulek, tym bardziej różowa nalewka. Jednak niezależnie od koloru owoców – uzyskasz pyszny, kwaskowy trunek o lekkim agrestowym posmaku.