Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wyobrażacie sobie, jaka pyszna nalewka wychodzi z pospolitego agrestu. Kilka tygodni temu odkryłam w spiżarni wielce omszałą butelkę. Przyniosłam do kuchni, oczyściłam z kurzu i pajęczyn, zbliżyłam do światła, a następnie udało mi się odczytać wyblakły napis na etykietce - "Agrest z imbirem 2014". Coś podobnego, to ja robiłam nalewkę z agrestu? Nie pamiętałam o tym zupełnie, gdyż nigdy jej nie spróbowaliśmy, tylko tyle, co przy filtrowaniu i zlewaniu do butelki. Ale taka świeża nalewka nigdy nie zapada w pamięć. Nastąpiła degustacja, a zaraz potem polecieliśmy zrywać dojrzały agrest. W samą porę odkryłam tę butelkę!
Owoce agrestu (najlepiej czerwonego, ale może być każdy) całkowicie dojrzałe, miękkie i zdrowe umyj pod bieżącą wodą i osącz na sicie. Włącz sobie jakiś ciekawy film i w międzyczasie cierpliwie obierz agrest z resztek ogonków i dna kwiatowego. Jak się robi podwójną porcję (ja robię), to film musi być wciągający.
Obrany agrest wrzuć do sporego słoja, moje mają około 1,7 litra pojemności. Lekko rozgnieć owoce – tak, aby popękały, ale nie zmieniły się w miazgę.
Dodaj przyprawy – imbir obrany i pokrojony w cienkie plasterki oraz przeciętą wzdłuż laskę wanilii.
Do słoja wsyp cukier i na koniec zalej wszystko alkoholem.
Słój zamknij szczelnie i postaw go na słonecznym parapecie na przynajmniej dwa tygodnie (można na dłużej, do miesiąca).
Po u pływie zalecanego czasu odcedź owoce na sicie (nie wyrzucaj ich, zrobimy z nich w przyszłości świetną konfiturę/dżem – czekaj więc na kolejny agrestowy wpis). Płyn wlej do butelek i pozostaw do sklarowania na około 2 miesiące. Wówczas zlej nalewkę z nad osadu do czystych butelek, a resztę przefiltruj.
Nalewka agrestowa powinna dojrzewać przez co najmniej pół roku. Jest wyborna, a jej barwa zależy od koloru użytych owoców – im więcej czerwonych kulek, tym bardziej różowa nalewka. Jednak niezależnie od koloru owoców – uzyskasz pyszny, kwaskowy trunek o lekkim agrestowym posmaku.
Nalewka o bardzo aromatycznym zapachu i mocnym smaku kawy. Kawówka idealnie p...
Odsłon: 19748
Przepis na sernik na kakaowym spodzie wraz z filmem.
Odsłon: 19680
Aż trudno uwierzyć, że tak szybki w przygotowaniu wypiek jest tak smaczny:)....
Odsłon: 32258
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 462
Przepis na sernik na kakaowym spodzie wraz z filmem.
Odsłon: 19680
Aż trudno uwierzyć, że tak szybki w przygotowaniu wypiek jest tak smaczny:)....
Odsłon: 32258
Szybki i łatwy przepis na pyszne i zdrowe danie obiadowe
Odsłon: 462
Składniki
Owoce agrestu (najlepiej czerwonego, ale może być każdy) całkowicie dojrzałe, miękkie i zdrowe umyj pod bieżącą wodą i osącz na sicie. Włącz sobie jakiś ciekawy film i w międzyczasie cierpliwie obierz agrest z resztek ogonków i dna kwiatowego. Jak się robi podwójną porcję (ja robię), to film musi być wciągający.
Obrany agrest wrzuć do sporego słoja, moje mają około 1,7 litra pojemności. Lekko rozgnieć owoce – tak, aby popękały, ale nie zmieniły się w miazgę.
Dodaj przyprawy – imbir obrany i pokrojony w cienkie plasterki oraz przeciętą wzdłuż laskę wanilii.
Do słoja wsyp cukier i na koniec zalej wszystko alkoholem.
Słój zamknij szczelnie i postaw go na słonecznym parapecie na przynajmniej dwa tygodnie (można na dłużej, do miesiąca).
Po u pływie zalecanego czasu odcedź owoce na sicie (nie wyrzucaj ich, zrobimy z nich w przyszłości świetną konfiturę/dżem – czekaj więc na kolejny agrestowy wpis). Płyn wlej do butelek i pozostaw do sklarowania na około 2 miesiące. Wówczas zlej nalewkę z nad osadu do czystych butelek, a resztę przefiltruj.
Nalewka agrestowa powinna dojrzewać przez co najmniej pół roku. Jest wyborna, a jej barwa zależy od koloru użytych owoców – im więcej czerwonych kulek, tym bardziej różowa nalewka. Jednak niezależnie od koloru owoców – uzyskasz pyszny, kwaskowy trunek o lekkim agrestowym posmaku.
Przepisy Napoje
Napoje
Kiszon bengalski
Napoje
Cytrynówka bengalska
Napoje
Nalewka z mniszka lekarskiego na spirytusie
Napoje
Nalewka kawowa
Kiszon bengalski
Zakwas, barszcz, buraczki. Samo zdrowie. Trzy w jednym. Zero waste. Brawo ja....
Odsłon: 155
Cytrynówka bengalska
Najwspanialsze lemoncello, trunek mocny i radosny. Uwaga, wchodzi jak soczek...
Odsłon: 306