Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wyobrażacie sobie, jaka pyszna nalewka wychodzi z pospolitego agrestu. Kilka tygodni temu odkryłam w spiżarni wielce omszałą butelkę. Przyniosłam do kuchni, oczyściłam z kurzu i pajęczyn, zbliżyłam do światła, a następnie udało mi się odczytać wyblakły napis na etykietce - "Agrest z imbirem 2014". Coś podobnego, to ja robiłam nalewkę z agrestu? Nie pamiętałam o tym zupełnie, gdyż nigdy jej nie spróbowaliśmy, tylko tyle, co przy filtrowaniu i zlewaniu do butelki. Ale taka świeża nalewka nigdy nie zapada w pamięć. Nastąpiła degustacja, a zaraz potem polecieliśmy zrywać dojrzały agrest. W samą porę odkryłam tę butelkę!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19773
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 454
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 417
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6803
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242299
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19773
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 454
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 417
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6803
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242299
Składniki
Owoce agrestu (najlepiej czerwonego, ale może być każdy) całkowicie dojrzałe, miękkie i zdrowe umyj pod bieżącą wodą i osącz na sicie. Włącz sobie jakiś ciekawy film i w międzyczasie cierpliwie obierz agrest z resztek ogonków i dna kwiatowego. Jak się robi podwójną porcję (ja robię), to film musi być wciągający.
Obrany agrest wrzuć do sporego słoja, moje mają około 1,7 litra pojemności. Lekko rozgnieć owoce – tak, aby popękały, ale nie zmieniły się w miazgę.
Dodaj przyprawy – imbir obrany i pokrojony w cienkie plasterki oraz przeciętą wzdłuż laskę wanilii.
Do słoja wsyp cukier i na koniec zalej wszystko alkoholem.
Słój zamknij szczelnie i postaw go na słonecznym parapecie na przynajmniej dwa tygodnie (można na dłużej, do miesiąca).
Po u pływie zalecanego czasu odcedź owoce na sicie (nie wyrzucaj ich, zrobimy z nich w przyszłości świetną konfiturę/dżem – czekaj więc na kolejny agrestowy wpis). Płyn wlej do butelek i pozostaw do sklarowania na około 2 miesiące. Wówczas zlej nalewkę z nad osadu do czystych butelek, a resztę przefiltruj.
Nalewka agrestowa powinna dojrzewać przez co najmniej pół roku. Jest wyborna, a jej barwa zależy od koloru użytych owoców – im więcej czerwonych kulek, tym bardziej różowa nalewka. Jednak niezależnie od koloru owoców – uzyskasz pyszny, kwaskowy trunek o lekkim agrestowym posmaku.