Czym jest Matcha i dlaczego warto ją pić?

Matcha to rodzaj zielonej herbaty, która jest wytwarzana z młodych liści, a następnie mielona na proszek. Wpływa na poprawę koncentracji, wspomaga odchudzanie. Sprawdź, co jeszcze kryje w sobie ten zielony proszek i jak go użyć w kuchni.

Fot. 123RF/Picsel

Matcha jest jedną z odmian zielonej herbaty. Krzewy, z których ma powstać matcha, są uprawiane w specyficzny sposób. Podczas wzrostu są chronione przed słońcem, co spowalnia ich rozwój.

Herbata matcha jest źródłem wielu witamin i minerałów. Picie herbaty matcha wpływa na poprawę koncentracji i pamięci. Zielona herbata wzmacnia odporność, ma działanie bakteriobójcze. Wpływa pozytywnie na układ trawienny. Przyspiesza spalanie tłuszczu i obniża poziom glukozy. Dzięki zawartej w sobie kofeinie matcha działa pobudzająco, więc może stanowić alternatywę dla kawy.

Jak przygotować herbatę matcha?

Do przygotowania potrzebna będzie matcha i ok. 100 ml gorącej wody. Wsyp 1 łyżeczkę matchy do miseczki, zalej niewielką ilością wody o temperaturze ok. 75-80 stopni i energicznie wymieszaj. Do mieszania najlepiej użyć specjalnego bambusowej miotełki, jednak możesz ją zastąpić zwykłym spieniaczem elektrycznym do mleka. Po wymieszaniu dolej resztę wody.

Matchę możesz wykorzystać nie tylko jako herbatę do picia. Do czego jeszcze możesz jej użyć?

Matcha latte

Jej przygotowanie różni się od kawowego latte tym, że zamiast kawy, do spienionego mleka dolewa się napar przygotowany z matchy. W ten sposób trzymasz pyszny napój o wyjątkowym kolorze.

Wypieki

Zielonej herbaty w proszku możesz użyć przy pieczeniu ciast. Nada ona wypiekom nie tylko wyjątkowy smak, ale także może urozmaicić ich kolor. Dodaj trochę zielonego proszku do ciastek, ciast czy sernika.

Zielone lody

Zielony proszek możesz wykorzystać przy produkcji lodów domowych. Dodaj odrobinę proszku i stwórz zielone lody. To idealna opcja na upalne dni.


Reklama

 

Bubble Tea z matchą

Do przygotowania Bubble Tea zamiast naparu z liści zielonej herbaty, wykorzystaj matche. Ugotuj tapiokę, zaparz matche, dodaj mleko, trochę miodu i gotowe!

Koktajl

Sproszkowaną zieloną herbatę możesz dodać do koktajlu. Dodaj łyżeczkę matchy do owocowego lub warzywnego koktajlu tworząc bombę witaminową.

Naleśniki

Zielone naleśniki? Czemu nie! Dodaj trochę sproszkowanej matchy do ciasta naleśnikowego, a otrzymasz naleśniki o niesamowitym kolorze i smaku.Okazje cenowe na Matchę znajdziesz w sklepie CośdlaZdrowia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
Desery Sernik na biszkoptach

Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...

Odsłon: 10517

30 min
35
Śniadania Parówkowe serce

Bardzo lubię parówki oraz dania z jajek. Dzisiaj łącze te dwa składniki w jed...

Odsłon: 179

15 min
7
Desery Słodkie kartofelki

Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...

Odsłon: 103

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2