Uczta Smaków – Kuchnie świata

Czym jest Matcha i dlaczego warto ją pić?

Matcha to rodzaj zielonej herbaty, która jest wytwarzana z młodych liści, a następnie mielona na proszek. Wpływa na poprawę koncentracji, wspomaga odchudzanie. Sprawdź, co jeszcze kryje w sobie ten zielony proszek i jak go użyć w kuchni.

Fot. 123RF/Picsel

Matcha jest jedną z odmian zielonej herbaty. Krzewy, z których ma powstać matcha, są uprawiane w specyficzny sposób. Podczas wzrostu są chronione przed słońcem, co spowalnia ich rozwój.

Herbata matcha jest źródłem wielu witamin i minerałów. Picie herbaty matcha wpływa na poprawę koncentracji i pamięci. Zielona herbata wzmacnia odporność, ma działanie bakteriobójcze. Wpływa pozytywnie na układ trawienny. Przyspiesza spalanie tłuszczu i obniża poziom glukozy. Dzięki zawartej w sobie kofeinie matcha działa pobudzająco, więc może stanowić alternatywę dla kawy.

Jak przygotować herbatę matcha?

Do przygotowania potrzebna będzie matcha i ok. 100 ml gorącej wody. Wsyp 1 łyżeczkę matchy do miseczki, zalej niewielką ilością wody o temperaturze ok. 75-80 stopni i energicznie wymieszaj. Do mieszania najlepiej użyć specjalnego bambusowej miotełki, jednak możesz ją zastąpić zwykłym spieniaczem elektrycznym do mleka. Po wymieszaniu dolej resztę wody.

Matchę możesz wykorzystać nie tylko jako herbatę do picia. Do czego jeszcze możesz jej użyć?

Matcha latte

Jej przygotowanie różni się od kawowego latte tym, że zamiast kawy, do spienionego mleka dolewa się napar przygotowany z matchy. W ten sposób trzymasz pyszny napój o wyjątkowym kolorze.

Wypieki

Zielonej herbaty w proszku możesz użyć przy pieczeniu ciast. Nada ona wypiekom nie tylko wyjątkowy smak, ale także może urozmaicić ich kolor. Dodaj trochę zielonego proszku do ciastek, ciast czy sernika.

Zielone lody

Zielony proszek możesz wykorzystać przy produkcji lodów domowych. Dodaj odrobinę proszku i stwórz zielone lody. To idealna opcja na upalne dni.


Reklama

 

Bubble Tea z matchą

Do przygotowania Bubble Tea zamiast naparu z liści zielonej herbaty, wykorzystaj matche. Ugotuj tapiokę, zaparz matche, dodaj mleko, trochę miodu i gotowe!

Koktajl

Sproszkowaną zieloną herbatę możesz dodać do koktajlu. Dodaj łyżeczkę matchy do owocowego lub warzywnego koktajlu tworząc bombę witaminową.

Naleśniki

Zielone naleśniki? Czemu nie! Dodaj trochę sproszkowanej matchy do ciasta naleśnikowego, a otrzymasz naleśniki o niesamowitym kolorze i smaku.Okazje cenowe na Matchę znajdziesz w sklepie CośdlaZdrowia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Sok z czerwonej kapusty i jabłek

Zdrowy sok z czerwonej kapusty i jabłek to prawdziwa bomba witaminowa. Napój...

Odsłon: 655

15 min
3
Napoje Sok pomarańczowo- marchewkowy z imbirem

Czas grypy i przeziębień trwa i wiele wskazuje na to, że minie jeszcze sporo...

Odsłon: 205

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Codziennie pij napój z trzech składników. Spala tłuszcz, oczyszcza jelita i świetnie nawadnia

Proces utraty zbędnych kilogramów to nie tylko przestrzeganie diety oraz ćwiczenia. Aby zadbać o zdrowie i figurę, konieczne jest również picie odp...

375
Informacje Obniża ciśnienie krwi, poziom cukru, uspokaja. Zrób i pij codziennie przed śniadaniem

Właściwości koktajli owocowo-warzywnych są nieocenione. Jeśli będziesz pić je regularnie po przebudzeniu, możesz spodziewać się lepszego samopoczuc...

247
Informacje Najpopularniejsze przepisy stycznia

Pierwszy miesiąc nowego roku już minął, więc najwyższy czas na podsumowanie najpopularniejszych przepisów stycznia. 10 receptur cieszyło się szczeg...

8
Informacje Shot z 3 składników na wzmocnienie, odchudzanie i odporność

Picie prozdrowotnych napojów to trend, który warto wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu. Nie tylko będzie świetną alternatywną dla słodzony...

5