Dania jednogarnkowe

Dieta na trądzik

Trądzik jest zmorą wielu osób: Cierpią na niego i nastolatki, i osoby dorosłe. Jak z nim walczyć? Co jeść, żeby pozbyć się nieestetycznych krostek?

Dieta ma wpływ na zdrowie skóry i całego organizmu.    Fot. 123RF.COM/PICSEL


Czym jest trądzik?

Trądzik to zaskórniki, grudki i krostki, powszechnie zwane pryszczami, które pojawiają się nie tylko na twarzy, ale i na szyi, plecach, dekolcie i ramionach. Przyczyny trądziku mogą być różne. przyjmuje się, że w wieku pokwitania są to wahania hormonalne, później może to być niezdrowa dieta, stres i brak ruchu. Mechanizm powstawania trądziku nadal nie jest jednak do końca zbadany.

Bezpośredni wpływ diety na trądzik również nie jest do końca znany - pojawiają się zarówno badania potwierdzające, że dieta może pogarszać lub poprawiać stan skóry trądzikowej, oraz badania temu zaprzeczające. Nikt nie ma jednak wątpliwości, że dieta wpływa na ogólne zdrowie organizmu i skóry. Może więc pomóc w leczeniu trądziku.


Co jeść, żeby opanować stres? Kliknij!

kobieta jedząca sałatę


Co jeść, a czego nie, aby uniknąć pryszczy, wyprysków oraz krost?


Czego unikać?

Pokarmy bogate w tłuszcze bardzo często zaostrzają przebieg trądziku. Dlatego dobrym krokiem w kierunku zdrowej cery jest wyeliminowanie niezdrowych tłuszczów, których źródłami są fast foody, smażone mięsa i inne tłuste, niezdrowe produkty.

Negatywnie na zdrowie skóry wpływa dieta nabiałowa, która jest bogata w mleko, sery i inne produkty mleczne. Nabiał powoduje nadaktywność gruczołów łojowych oraz rozwój zaskórników.

Cukier jest jednym z najbardziej szkodliwych produktów, które jemy. Regularne spożywanie może powodować częste pojawianie się stanów zapalnych. Osoby z problemami skórnymi powinny ograniczyć napoje oraz produkty z dużą ilością cukru.

Mięso, a w szczególności sklepowe wędliny, również powinny być ograniczane w diecie, ponieważ mają w sobie bardzo dużo soli. Sól zatrzymuje wodę, przez co w organizmie zalegają toksyny.


Czy sól zabija? Kliknij!

solniczka i sól


A co wolno?

Przede wszystkim dużo wody, która wypłukuje toksyny z organizmu oraz nawilża skórę od środka. Dla ludzi z trądzikiem ważne są produkty z dużą ilością cynku oraz z witaminą A oraz E, a także D. To właśnie pochodne witaminy A - retinoidy - są stosowane w terapii trądziku. Zarówno witamina A, jak i D, działają jak hormony, wpływając korzystnie na skórę.

W cynk bogate są produkty takie jak jaja, wątróbka, groszek, migdały, pierś z kurczaka, orzechy oraz produkty zbożowe.

Witaminy A i E znajdują się owocach takich jak morele, brzoskwinie, czarne jagody,oraz w warzywach - marchwi, papryce, szpinaku, pomidorach i brokułach. Witamina D z kolei to głównie ryby.


Za co kochamy brokuły? Kliknij!

brokuły


Aby nasz organizm działał prawidłowo, należy spożywać zdrowe tłuszcze nienasycone, które można znaleźć w awokado, oliwkach, siemieniu lnianym, orzechach i rybach.


Jak przygotowywać potrawy?

Przede wszystkim nie powinno się ich smażyć. Najlepiej gotować na parze lub piec z małą zawartością tłuszczu. Warzywa powinny być spożywane na surowo, lub powinny być bardzo krótko gotowane. Chodzi o to, aby nie utraciły wartości odżywczych. Osoby borykające się z trądzikiem nie powinny doprawiać na ostro potraw, ponieważ ostre przyprawy sprzyjają zwiększonej produkcji sebum.

dodaj przepisZnasz przepisy na dania korzystnie wpływające na cerę, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Lepiej sięgać po przekąski takie jak orzechy, pestki słonecznika niż po czekoladę, w której znajduje się dużo cukru i tłuszczu.


Dieta na piękną, promienną skórę. Kliknij!

kobieta

Zobacz też: 10 superproduktów na zdrowe i piękne włosy

Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Wytrawne tarty na cieście francuskim. 5 pomysłów na oryginalny farsz

Należysz do grupy osób, które zawsze wybierają tarty w słodkiej odsłonie? W takim razie powinieneś chociaż raz spróbować wykonać wytrawną wersję. C...

2
Informacje Placuszki zamiast owsianki na śniadanie. Smakowitości na dobry początek dnia – poznaj najlepsze przepisy

Nie masz pomysłu na pożywne śniadanie, które zapewni ci długotrwałą sytość? Jeśli przejadła ci się owsianka, a na myśl o jajecznicy dostajesz gęsie...

4
Informacje Napoje na wzmocnienie odporności. Pij codziennie, choroby będą cię omijać

Domowe sposoby na wzmacnianie odporności to temat, który co roku wraca jak bumerang. I nic w tym dziwnego - w końcu każdy chciałby zabezpieczyć się...

15
Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

3