Dieta na urlopie – jak się jej trzymać?

Urlop w hotelowej wersji all inclusive, w rodzimym nadmorskim kurorcie, a może w przydomowym ogródku? Obojętnie jaką formę wypoczynku wybierzesz, nie musisz wracać z wakacji z nadprogramowymi kilogramami. Oczywiście wolne dni sprzyjają folgowaniu, ale można to robić bez późniejszych wyrzutów sumienia.

Fot. 123RF/Picsel
Jak zatem połączyć chęć poznawania lokalnej kuchni z utrzymaniem swojego rozmiaru? Podpowiadamy!

Po pierwsze - ustal schemat

Jedz mniej więcej o tych samych porach dnia - to tak zwane chronożywienie. Brzmi ciekawie, prawda? Chodzi o to, że nasze ciało ma swój wewnętrzny zegar, a jedząc o tych samych porach dnia sprawiamy, że ten zegar działa prawidłowo, co ma zaś wpływ na inne obszary życia, na przykład dobry sen.

Po drugie - wszystko z umiarem

Jeżeli zaczynasz zauważać, że podczas urlopu pochłaniasz „rodzinne" opakowania łakoci w pojedynkę albo z etykiety wynika, że zjedzona przez Ciebie właśnie porcja była „przeznaczona dla czterech osób", nie wpadaj w panikę - mamy na to sposób. Po prostu następnym razem nałóż sobie z tej ogromnej paczki mniejszą porcję na osobny talerz lub do miski - zaoszczędzi Ci to rozważań, czy to już pora przestać jeść czy może nie. Pusty talerz to pusty talerz. Kupowanie produktów w większych opakowaniach przeważnie przekłada się na niższą cenę za porcję, dlatego postaraj się je później rozsądnie wydzielić. Niespożyte od razu porcje możesz przechowywać w hermetycznych opakowaniach.

Po trzecie - planuj posiłki

Aby uniknąć dodatkowych kilogramów podczas urlopu, staraj się planować swoje posiłki. Nie musisz tego robić codziennie, ale spróbuj przemyśleć sprawę przed zakupami spożywczymi - proces wybierania dań i przeglądania przepisów, nawet tych nieskomplikowanych, może okazać się naprawdę ekscytujący. Możesz to zrobić w pojedynkę lub razem z innymi urlopowiczami, co umożliwi wam późniejsze wspólne gotowanie. Prawdopodobnie sam fakt, że gotujesz samodzielnie, a nie podgrzewasz gotowe jedzenie w mikrofali sprawi, że zjesz coś bardziej wartościowego... ale pamiętaj, że zawsze możesz też liczyć na Huel. Marka ma w ofercie wytrawne dania do przyrządzenia na ciepło - Hot&Savoury. Przygotowanie sycącego i pełnowartościowego odżywczo posiłku zajmuje mniej niż 5 minut. Wystarczy wsypać mieszankę do naczynia, zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Choć to danie typu „instant", zawiera tylko naturalne składniki, w tym 24 gramy białka roślinnego oraz wszystkie 26 niezbędnych witamin i minerałów; nie dodano natomiast żadnych sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaku, konserwantów czy barwników. To bardzo wygodny sposób na uzupełnienie wartości odżywczych podczas wakacyjnego wyjazdu!

Po czwarte - prowadź dziennik posiłków

Dotyczy to szczególnie przekąsek - sam fakt, że jesteś na wakacjach prawdopodobnie sprawia, że jesz ich więcej. Nic w tym dziwnego, w końcu kusi nas hotelowy bufet czy pyszności sprzedawane w okolicznych foodtruckach. Jeżeli nie chcesz zupełnie rezygnować z przekąsek, spróbuj przerzucić się na te bardziej wartościowe, np. suszone owoce lub orzechy, które dostarczą Ci o wiele więcej niż puste kalorie. Dziennik posiłków może Ci w tym pomóc, może też sprawić że przestaniesz bezrefleksyjnie sięgać po kolejne łakocie.

Po piąte - pij więcej wody!

Aby zachować szczupłą sylwetkę, musisz pamiętać o uzupełnianiu płynów! Staraj się pić mniej kolorowych napojów i alkoholu. Są one nie tylko kaloryczne, ale i wzmagają apetyt! W efekcie licznik kalorii będzie bił jak szalony, a nawodnienie wcale nie będzie efektywne. Pij więc dużo wody, a oszczędzisz sobie mnóstwo zbędnych kalorii!
Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1142

15 min
19
Sałatki Sałatka z burakiem

Warzywa stanowią doskonały dodatek do naszych potraw. Podawane na różne sposo...

Odsłon: 88

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1