Najlepsze przepisy na cukinię

Przede wszystkim, mięso z kurczaka ma niewiele kalorii i jest lekkostrawne, dlatego poleca się je w szczególności osobom będącym na diecie. Najwięcej tłuszczu znajduje się w skórce, dlatego lepiej pozbyć się jej przed pieczeniem lub podsmażaniem.

Kurczak to również bogate źródło białka, podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele.

Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy magnez - wzmacniają strukturę kości, chronią komórki przed wpływem wolnych rodników, zwiększają odporność organizmu na szkodliwe czynniki zewnętrze, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

Jedząc mięso z kurczaka czy indyka dostarczamy komórkom także witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłowy metabolizm, funkcjonowanie układu nerwowego czy transport tlenu we krwi. Dzięki diecie bogatej w te mikroelementy skuteczniej walczymy z chronicznym zmęczeniem, depresją i spadkiem koncentracji.

Ze względu na znikomą ilość szkodliwych toksyn i tłuszczów drobiowe rarytasy powinny jak najczęściej pojawiać się na stołach osób z problemami trawiennymi i pogłębionymi schorzeniami układu krążenia. Menu bogate w mięso kurczaków jest elementem profilaktyki wielu poważnych i śmiertelnych chorób - w tym nowotworów.

Na co zwrócić uwagę, kupując mięso? Przede wszystkim starajmy się dociec, skąd pochodzi. Najlepiej, jeśli przywieziono go z małej farmy, gdzie zwierzęta dokarmia się czystym zbożem, bez dodatków antybiotyków. Prawidłowo wyglądające mięso z kurczaka jest lekko zaróżowione, jędrne w dotyku, bez rolującej się na nim skóry. Warto również spróbować powąchać drób - jeśli wyczuwamy niezbyt przyjemny i drażniący zapach, z pewnością ktoś wcześniej potraktował je szkodliwymi substancjami.

Jak przyrządzać mięso kurczaka? Choć Polacy szczególnie upodobali sobie smażenie na patelni, często w „towarzystwie" sporej ilości niezdrowego tłuszczu, warto zastanowić się nad nieco bardziej przyjaznym sposobem przygotowywania dań na bazie drobiu. Doskonałym rozwiązaniem są, na przykład, wielofunkcyjne urządzenia do smażenia, pieczenia, lub grillowania różnego rodzaju potraw, w tym mięs, przy znikomym udziale tłuszczu. Szybki obieg rozgrzanego powietrza, gwarantuje równomierne smażenie, dzięki czemu potrawa zyskuje idealny kolor i smak - z wierzchu jest chrupiąca, a w środku jędrna i soczysta.

Dowiedz się jak przygotować kofty z kurczaka. Kliknij!

Przepis na koftę z kurczaka na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 27475

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2402

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6217

30 min
4
Dania główne Chili con carne

Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca...

Odsłon: 2157

30 min
6
Przetwory Grzybki marynowane

Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...

Odsłon: 9128

60 min
16
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 8740

>60 min
12