Dania jednogarnkowe

Dodaj sobie energii

Napoje energetyczne są wśród młodych ludzi prawie równie popularne jak kawa. Mimo, iż faktycznie dodają energii, należy być z nimi ostrożnym - spożywanie ich w zbyt dużych ilościach może nam zaszkodzić.

Fot. 123RF/Picsel

Napoje energetyczne i izotoniczne pojawiły się na rynku w ciągu ostatnich kilkunastu lat i zrobiły oszałamiającą karierę. Producenci reklamują je jako idealny środek dla osób w stanie wzmożonej aktywności fizycznej bądź psychicznej, jako wzmacniające koncentrację i przeciwdziałające zmęczeniu. Szczególnie popularne są wśród studentów i kierowców, a młodzi ludzie często spożywają na imprezach wraz z alkoholem, aby móc bawić się dłużej.

Historia napojów energetycznych ma swój początek w roku 1901, kiedy w Szkocji rozpoczęto sprzedaż Irn Bru, napóju o lekko cytrynowym smaku i pomarańczowym kolorze, zawierającego kofeinę. Później pojawiały się różne napoje dodające energii, ale prawdziwy rozkwit ich produkcji miał miejsce w latach 90'. Pierwszym napojem energetycznym, produkowanym na skalę masową, była Jolt Cola, która trafiła do sklepów w roku 1985 - była to cola z dodatkową ilością kofeiny, przeznaczona głównie dla naukowców i studentów. Josta - owocowy napój, zawierający kofeinę i guaranę, który pojawił się na rynku w 1995 roku, był pierwszym napojem energetycznym produkowanym przez wielką korporację - PepsiCo. Później na półki sklepowe trafiły: Red Bull i Power Horse, oraz wiele, wiele innych napojów znanych nam dziś.

Energetyczne i izotoniczne

Czym różnią się napoje energetyczne od izotonicznych? Pierwsze przeznaczone są dla osób, który wykonują wzmożony wysiłek fizyczny lub psychiczny, i potrzebują dodatkowego źródła energii. Zawierają duże ilości silnie pobudzającej kofeiny i tauryny, która przyspiesza regenerację mięsni po wysiłku, a także pomaga w nauce. Napoje izotoniczne zaś mają za zadanie dostarczyć organizmowi wodę i elektrolity, które wydalone zostały podczas wysiłku fizycznego, są również źródłem witamin, minerałów i węglowodanów. Napoje te mają niską zawartość cukru i dwutlenku węgla, a przeznaczone są głównie dla sportowców. Nie są tak popularne i powszechnie spotykane jak napoje energetyczne.

Bezpieczne czy nie?

Obecnie napoje energetyczne spożywają przede wszystkim ludzie młodzi, nawet nastolatki, a - jak wykazują badania, to szczególnie dla nich mogą być one niebezpieczne. Przede wszystkim, napoje te mogą być szkodliwe dla serca - picie ich w dużych ilościach może prowadzić do arytmii i podwyższenia ciśnienia krwi - z tego powodu osoby, cierpiące na dolegliwości sercowe, w ogóle nie powinny ich konsumować. Z tego powodu również kobiety w ciąży i osoby do 16 roku życia powinny unikać napoi energetycznych.

Napoje energetyczne niszczą również uzębienie - przede wszystkim szkliwo. Odpowiedzialny za to jest obecny w nich kwas cytrynowy, używany jako regulator kwasowości. Częste spożywanie napojów energetycznych powoduje nadwrażliwość zębów i niszczenie szkliwa, które, rozmiękłe przez kwasy, jest bardziej podatne na ścieranie. Można jednak temu zapobiec - po każdym spożyciu napoju energetycznego należy odczekać około 30 minut i wyszczotkować zęby - zmniejszy to szkodliwe działanie kwasów.

Nade wszystko jednak powinniśmy unikać łączenia napojów energetycznych z alkoholem. Wypicie nawet małego drinka o takim składzie może mieć fatalne konsekwencje. Dzięki zawartości kofeiny pijący ma wrażenie, że może wypić więcej alkoholu, nie męczy się tak szybko i dłużej pozostaje aktywny, co może prowadzić do wycieńczenia organizmu. Ponadto, zarówno alkohol jak i napoje energetyczne silnie odwadniają organizm, a przy dużym spożyciu alkoholu może to prowadzić do jego zatrucia. Unikajmy takich koktajli, a unikniemy przykrych konsekwencji.

Oczywiście, napoje energetyczne spożywane rozsądnie nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Nie stanowią jednak rozwiązania na upalne dni - zamiast zaspokajać nasze pragnienie, odwadniają organizm. Lepiej sięgnąć po wodę czy sok, a napoje energetyczne pić tylko, gdy faktycznie potrzebujemy pobudzenia.

Wykorzystano:
Daily Mail

Science Daily

Wikipedia

Wikipedia

Science Daily

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Racuchy z bananami

Moje dzisiejsze racuchy przygotowałam na kefirze, dodatkowo wzbogaciłam je o...

Odsłon: 44

15 min
1
Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 193

30 min
2
30 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

3
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5