Uczta Smaków - Czas na Wielkanoc

Domowa nalewka krok po kroku

Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek.

Fot.Materiały prasowe

Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie czasochłonne - ponieważ alkohol musi swoje odstać, aby wyciągnąć jak najwięcej aromatu z dodatków. Przygotowanie nalewki na początku jesieni sprawi, że będziemy mogli się nią delektować podczas zimowych wieczorów, co biorąc pod uwagę rozgrzewające właściwości napoju, jest szczególnie istotne.

Nalewka cytrusowo-korzenna

Składniki:

  • 4 duże pomarańcze
  • 4 mandarynki
  • 2 limonki
  • 1 cytryny
  • kawałek imbiru (5 cm)
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 cukier cynamonowy Delecta
  • 500 g cukru
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 500 ml przegotowanej wystudzonej wody
Przygotowania warto rozpocząc od dokładnego wyszorowania, a następnie sparzenia owoców wrzątkiem. Przy robieniu nalewek, ważne jest, aby owoce były dojrzałe i nieobite bądź zepsute - samo odcięcie wadliwej części nie wystarczy. Po umyciu, kroimy owoce w ósemki razem ze skórką. Dodajemy do nich obrany i pokrojony w plasterki imbir, cukier cynamonowy i anyż. Całość wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Następnie, zalewamy wszystko spirytusem i wodą. Owoce macerujemy w alkoholu przez około 10 dni. Codzienne wstrząsanie słojem ułatwi rozpuszczenie cukru. Po tym czasie przefiltrowujemy całość za pomocą gazy opatrunkowej i rozlewamy do butelek.
Nalewka miętowa
Składniki:
  • Sredniej wielkości cytryna
  • 12 gałązek mięty
  • szklanka wody
  • 80 g cukru
  • 1 cukier cytrynowy Delecta
  • 0,7l spirytusu 96%

Na początku płuczemy świeże gałązki mięty i kroimy liście. Następnie podgrzewamy wodę i dodajemy do niej oba cukry i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się cukru i następnie tak przyrządzony „syrop" odstawiamy. Do szklanego, czystego naczynia wkłądamy miętę i przelewamy alkohol, jednocześnie przefiltrowując go przez gazę. Do odfiltrowanej miętówki dodajemy wcześniej przegotowany syrop i mieszamy. Miętówkę zostawiamy na ok. 5 dni, macerując. Dla uzyskania klarowności trunku, po tym czasie można przefiltrować nalewkę ponownie.

Nalewka gruszkowa

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych gruszek
  • 0,5 kg cukru
  • 1 cukier cynamonowy Delecta
  • 4 goździki
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki

Na początku dokładniemy myjemy gruszki, a następnie obieramy je i kroimy w ćwiartki. Wkładamy je do dużego słoika i zasypujemy cukrami. Po 3 dniach dodajemy do nich goździki i całość zalewamy spirytusem i wódką. Nalewkę macerujemy przez minimum 2 tygodnie. Aby trunek był bardziej klarowny,po tym czasie można go przefiltować.

Źródło: Materiały prasowe

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
>60 min
4
60 min
2
Dania główne Tradycyjne kotlety mielone

Moim zdaniem jest to klasyka polskiej kuchni i nie znam osoby, która by ich n...

Odsłon: 495

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Sposoby na idealny biszkopt - wyrośnie, nie pęknie, nie będzie zakalca

Biszkopt to jeden z podstawowych składników wielu ciast i tortów. Jednak czasem nie wyrośnie, pęknie, opadnie lub po prostu będzie zakalcem. Sprawd...

0
Informacje Pomaga na mocny kaszel, przy grypie i zapaleniu oskrzeli. Jak zrobić syrop z chrzanu?

Okres Wielkanocy to moment, kiedy niemal w każdej polskiej kuchni pojawia się chrzan. Możesz wykorzystać go nie tylko do przygotowywania chrzanowyc...

7
Informacje Najzdrowszy chleb na świecie. Biblijny chleb Ezechiela to samo zdrowie, nie zawiera cukru

Nie ma nic lepszego niż świeże, chrupiące i pięknie pachnące pieczywo. Jeśli dodatkowo jest zdrowe i pełne wartościowych składników odżywczych, to...

3
Informacje Zalewajka wraca do łask. Zupa naszych babć nie tylko na Wielkanoc

Zalewajka to najprostsza, a zarazem niezwykle sycąca zupa. Bez wątpienia ma bogatą historię i jest mocno zakorzeniona w kuchni polskiej. Swoją popu...

13