Fot.Materiały prasowe
Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie czasochłonne - ponieważ alkohol musi swoje odstać, aby wyciągnąć jak najwięcej aromatu z dodatków. Przygotowanie nalewki na początku jesieni sprawi, że będziemy mogli się nią delektować podczas zimowych wieczorów, co biorąc pod uwagę rozgrzewające właściwości napoju, jest szczególnie istotne.
Nalewka cytrusowo-korzenna
Składniki:
- 4 duże pomarańcze
- 4 mandarynki
- 2 limonki
- 1 cytryny
- kawałek imbiru (5 cm)
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 cukier cynamonowy Delecta
- 500 g cukru
- 500 ml spirytusu 96%
- 500 ml przegotowanej wystudzonej wody
- Sredniej wielkości cytryna
- 12 gałązek mięty
- szklanka wody
- 80 g cukru
- 1 cukier cytrynowy Delecta
- 0,7l spirytusu 96%
Na początku płuczemy świeże gałązki mięty i kroimy liście. Następnie podgrzewamy wodę i dodajemy do niej oba cukry i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się cukru i następnie tak przyrządzony „syrop" odstawiamy. Do szklanego, czystego naczynia wkłądamy miętę i przelewamy alkohol, jednocześnie przefiltrowując go przez gazę. Do odfiltrowanej miętówki dodajemy wcześniej przegotowany syrop i mieszamy. Miętówkę zostawiamy na ok. 5 dni, macerując. Dla uzyskania klarowności trunku, po tym czasie można przefiltrować nalewkę ponownie.
Nalewka gruszkowa
Składniki:
- 2 kg dojrzałych gruszek
- 0,5 kg cukru
- 1 cukier cynamonowy Delecta
- 4 goździki
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
Na początku dokładniemy myjemy gruszki, a następnie obieramy je i kroimy w ćwiartki. Wkładamy je do dużego słoika i zasypujemy cukrami. Po 3 dniach dodajemy do nich goździki i całość zalewamy spirytusem i wódką. Nalewkę macerujemy przez minimum 2 tygodnie. Aby trunek był bardziej klarowny,po tym czasie można go przefiltować.
Źródło: Materiały prasowe