Dowiedz się jak na pytania internautów odpowiadał Łukasz Konik!
W środę 4.11.2009 roku odbył się czat z Łukaszem Konikiem, kucharzem specjalizujacym się w kuchni molekularnej. Obecnie Łukasz Konik pracuje w Hotelu Verde Montana w Kudowie Zdrój na stanowisku Zastępcy Szefa Kuchni u boku znakomitego Szefa Kuchni Wiesława Bobera.
REKLAMA
Czym jest kuchnia molekularna? Gdzie można skosztować dań przyrządzanych tą technika? Na te oraz wiele innych pytań znajdziesz odpowiedzi czytając zapis czata:
okularkiSowy: Panie Łukaszu, czy zwykły śmiertelnik może przygotować sobie potrawy w sposób molekularny?
Łukasz Konik: Tak oczywiście. Cały asortyment potrzebny do przygotowania takich dań jest dostępny w sklepach.
kojotek898: gdzie można zjeść cos z kuchni molekularnej??
Łukasz Konik: Na dobry początek, tylko elementy takiej kuchni są dostępne. W Kudowej Zdrój, w hotelu w którym pracuje są dostępne takie dania w całości.
okularkiSowy: Czy potrawy przygotowane w ten sposób są? zdrowe dla naszego organizmu ?
Łukasz Konik: Tak, są zdrowsze i są lepiej przyrządzone niż zwykłe potrawy. Np. marchew, z której ja gotuję jest kupowana na mazurach, rośnie na polu oddalonym o 10 km od drogi.
misiek_Rysiek: Witam. Czy nie uważa Pan, że kuchnia molekularna, nie jest przeznaczona dla zwykłej domowej kucharki? Przecież skąd ma ona wziąć choćby ciekly azot aby przygotować jakąkolwiek potrawę?
Łukasz Konik: Jest to raczej kuchnia dla osób, które jadły wszystko a chcą spróbować czegoś innego. Więc tak. Nie jest to kuchnia dla zwykłej gospodyni domowej.
Stasio_BoSSSS: Skąd wogóle pomysł na eksperymentowanie w taki dosc nietypowy sposób? Nie wystarczało Panu przygotowywanie naleśników w tradycyjny sposób?
Łukasz Konik: Ja szukam, perfekcyjnego smaku. Chciałbym zrobić ten przysłowiowy naleśnik w PERFEKCYJNY sposób. Cały proces "tworzenia" takiego naleśnika musi być perfekcyjnie przygotowany.
Stasio_BoSSSS: Czy potrawy przygotowywane w sposób tradycyjny i w sposób "naukowy" różnią się w smaku?
Łukasz Konik: Są to smaki nie do opisania. Takich smaków nie odczuwamy na co dzień.
Ry.: Witam jestem z zawodu Kucharzem ale o kuchni molekularnej nie słyszałem czy mógłby pan przybliżyć mi nieco ten temat?
Łukasz Konik: Smażenie w wodzie i gotowanie w ciekłym azocie - to tak w dużym skrócie.
TG26NowRealMC: czy pogłębiasz swoje zainteresowania zawodowe i w jaki sposób?
Łukasz Konik: Tak - szkolę się w Niemczech u znanego kucharza. Spotykamy się przynajmniej raz na kwartał.
moledsista: Czy sa w polsce jakieś restauracje w której potrawy przygotowywane są w sposób molekularny?
Łukasz Konik: Zapraszam do Kudowy Zdrój.
18lat_lodz_BI: Czy produkty, sprzęt i wiedza są gdzieś ogólno dostępne?
Łukasz Konik: Jak na razie w Polsce tylko u mnie. Zajmuję się również szkoleniami.
Generał_Skupuje: witam, co decyduje przede wszystkim o wysokiej cenie potraw z menu kuchni molekularnej?
Łukasz Konik: Pracochłonność kucharza, który przygotowuje potrawę oraz ceny produktów.
Zobacz zapis całego czatu z Łukaszem Konikiem
okularkiSowy: Panie Łukaszu, czy zwykły śmiertelnik może przygotować sobie potrawy w sposób molekularny?
Łukasz Konik: Tak oczywiście. Cały asortyment potrzebny do przygotowania takich dań jest dostępny w sklepach.
kojotek898: gdzie można zjeść cos z kuchni molekularnej??
Łukasz Konik: Na dobry początek, tylko elementy takiej kuchni są dostępne. W Kudowej Zdrój, w hotelu w którym pracuje są dostępne takie dania w całości.
okularkiSowy: Czy potrawy przygotowane w ten sposób są? zdrowe dla naszego organizmu ?
Łukasz Konik: Tak, są zdrowsze i są lepiej przyrządzone niż zwykłe potrawy. Np. marchew, z której ja gotuję jest kupowana na mazurach, rośnie na polu oddalonym o 10 km od drogi.
misiek_Rysiek: Witam. Czy nie uważa Pan, że kuchnia molekularna, nie jest przeznaczona dla zwykłej domowej kucharki? Przecież skąd ma ona wziąć choćby ciekly azot aby przygotować jakąkolwiek potrawę?
Łukasz Konik: Jest to raczej kuchnia dla osób, które jadły wszystko a chcą spróbować czegoś innego. Więc tak. Nie jest to kuchnia dla zwykłej gospodyni domowej.
Stasio_BoSSSS: Skąd wogóle pomysł na eksperymentowanie w taki dosc nietypowy sposób? Nie wystarczało Panu przygotowywanie naleśników w tradycyjny sposób?
Łukasz Konik: Ja szukam, perfekcyjnego smaku. Chciałbym zrobić ten przysłowiowy naleśnik w PERFEKCYJNY sposób. Cały proces "tworzenia" takiego naleśnika musi być perfekcyjnie przygotowany.
Stasio_BoSSSS: Czy potrawy przygotowywane w sposób tradycyjny i w sposób "naukowy" różnią się w smaku?
Łukasz Konik: Są to smaki nie do opisania. Takich smaków nie odczuwamy na co dzień.
Ry.: Witam jestem z zawodu Kucharzem ale o kuchni molekularnej nie słyszałem czy mógłby pan przybliżyć mi nieco ten temat?
Łukasz Konik: Smażenie w wodzie i gotowanie w ciekłym azocie - to tak w dużym skrócie.
TG26NowRealMC: czy pogłębiasz swoje zainteresowania zawodowe i w jaki sposób?
Łukasz Konik: Tak - szkolę się w Niemczech u znanego kucharza. Spotykamy się przynajmniej raz na kwartał.
moledsista: Czy sa w polsce jakieś restauracje w której potrawy przygotowywane są w sposób molekularny?
Łukasz Konik: Zapraszam do Kudowy Zdrój.
18lat_lodz_BI: Czy produkty, sprzęt i wiedza są gdzieś ogólno dostępne?
Łukasz Konik: Jak na razie w Polsce tylko u mnie. Zajmuję się również szkoleniami.
Generał_Skupuje: witam, co decyduje przede wszystkim o wysokiej cenie potraw z menu kuchni molekularnej?
Łukasz Konik: Pracochłonność kucharza, który przygotowuje potrawę oraz ceny produktów.
Zobacz zapis całego czatu z Łukaszem Konikiem
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Dania główne
Pierogi ruskie do zamrożenia
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 479
4
Dania główne
Udka z pieczarkami i cebulkami marynowanymi
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 204
2
Przekąski
Kotlety z soczewicy o smaku falafla
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
- Śródziemnomorska
- Żydowska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Kotlety
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 119
4
Sałatki
Surówka z czerwonej kapusty
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
- Wielkanoc
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Kukurydza
- Jabłka
- Przyprawy
- Surówki
- Dla zdrowia
Odsłon: 171
3
REKLAMA