Najlepsze przepisy na ogórki

Dowiedz się jak na pytania internautów odpowiadał Łukasz Konik!

W środę 4.11.2009 roku odbył się czat z Łukaszem Konikiem, kucharzem specjalizujacym się w kuchni molekularnej. Obecnie Łukasz Konik pracuje w Hotelu Verde Montana w Kudowie Zdrój na stanowisku Zastępcy Szefa Kuchni u boku znakomitego Szefa Kuchni Wiesława Bobera.

Czym jest kuchnia molekularna? Gdzie można skosztować dań przyrządzanych tą technika? Na te oraz wiele innych pytań znajdziesz odpowiedzi czytając zapis czata:

okularkiSowy: Panie Łukaszu, czy zwykły śmiertelnik może przygotować sobie potrawy w sposób molekularny?
Łukasz Konik: Tak oczywiście. Cały asortyment potrzebny do przygotowania takich dań jest dostępny w sklepach.

kojotek898: gdzie można zjeść cos z kuchni molekularnej??
Łukasz Konik: Na dobry początek, tylko elementy takiej kuchni są dostępne. W Kudowej Zdrój, w hotelu w którym pracuje są dostępne takie dania w całości.

okularkiSowy: Czy potrawy przygotowane w ten sposób są? zdrowe dla naszego organizmu ?
Łukasz Konik: Tak, są zdrowsze i są lepiej przyrządzone niż zwykłe potrawy. Np. marchew, z której ja gotuję jest kupowana na mazurach, rośnie na polu oddalonym o 10 km od drogi.

misiek_Rysiek: Witam. Czy nie uważa Pan, że kuchnia molekularna, nie jest przeznaczona dla zwykłej domowej kucharki? Przecież skąd ma ona wziąć choćby ciekly azot aby przygotować jakąkolwiek potrawę?
Łukasz Konik: Jest to raczej kuchnia dla osób, które jadły wszystko a chcą spróbować czegoś innego. Więc tak. Nie jest to kuchnia dla zwykłej gospodyni domowej.

Stasio_BoSSSS: Skąd wogóle pomysł na eksperymentowanie w taki dosc nietypowy sposób? Nie wystarczało Panu przygotowywanie naleśników w tradycyjny sposób?
Łukasz Konik: Ja szukam, perfekcyjnego smaku. Chciałbym zrobić ten przysłowiowy naleśnik w PERFEKCYJNY sposób. Cały proces "tworzenia" takiego naleśnika musi być perfekcyjnie przygotowany.

Stasio_BoSSSS: Czy potrawy przygotowywane w sposób tradycyjny i w sposób "naukowy" różnią się w smaku?
Łukasz Konik: Są to smaki nie do opisania. Takich smaków nie odczuwamy na co dzień.

Ry.: Witam jestem z zawodu Kucharzem ale o kuchni molekularnej nie słyszałem czy mógłby pan przybliżyć mi nieco ten temat?
Łukasz Konik: Smażenie w wodzie i gotowanie w ciekłym azocie - to tak w dużym skrócie.

TG26NowRealMC: czy pogłębiasz swoje zainteresowania zawodowe i w jaki sposób?
Łukasz Konik: Tak - szkolę się w Niemczech u znanego kucharza. Spotykamy się przynajmniej raz na kwartał.

moledsista: Czy sa w polsce jakieś restauracje w której potrawy przygotowywane są w sposób molekularny?
Łukasz Konik: Zapraszam do Kudowy Zdrój.

18lat_lodz_BI: Czy produkty, sprzęt i wiedza są gdzieś ogólno dostępne?
Łukasz Konik: Jak na razie w Polsce tylko u mnie. Zajmuję się również szkoleniami.

Generał_Skupuje: witam, co decyduje przede wszystkim o wysokiej cenie potraw z menu kuchni molekularnej?
Łukasz Konik: Pracochłonność kucharza, który przygotowuje potrawę oraz ceny produktów.

Zobacz zapis całego czatu z Łukaszem Konikiem

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy barszcz wiejski

Pożywna zupa na codzienny obiad. Jej głównym składnikiem są buraki, które są...

Odsłon: 58

60 min
1
Ciasta Ciasto jogurtowe z malinami

Puszyste ciasto z dodatkiem słodkich malin to bez wątpienia najlepszy pomysł...

Odsłon: 27625

15 min
40
Ciasta Portokalopita

Nazwa tego cytrusowego ciasta pochodzi od dwóch słów "portokali", czyli pomar...

Odsłon: 15428

15 min
20
30 min
0
Przekąski Tortilla z tuńczykiem

Tortilla z tuńczykiem może wydawać się świetnym pomysłem na szybką przekąskę...

Odsłon: 700

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Zachwycające ciasta z wiśniami. Te przepisy będziesz rozdawać cały sezon

Letnie miesiące obfitują w świeże i soczyste wiśnie, które doskonale komponują się z delikatnymi ciastami, tworząc zachwycającą kombinację smaków....

1
Informacje Jest niskokaloryczny, ma dużo błonnika. Dlaczego warto jeść agrest i jak go wykorzystać w kuchni

Dla jednych owoce te są zbyt kwaśne, dla innych to kwintesencja letniego smaku. Agrest, bo o nim mowa, kryje w sobie mnóstwo właściwości prozdrowot...

0
Informacje Obiady do słoika na wyjazd. Co zabrać na wakacje pod namiotem, biwak lub wycieczkę?

Ze względu na inflację i wzrost cen, coraz więcej Polaków odwołuje wakacje lub szuka niskobudżetowych rozwiązań. Jednym ze sposobów na zaoszczędzen...

24
Informacje Straszyły w PRL-u, a dziś są popularne. Kanapka z metką czy mortadelą?

Mięsne wyroby w PRL-u pozostawiały wiele do życzenia. Jednocześnie były rzadko dostępne, więc gdy już się pojawiały, każdy ich próbował. Czy pamięt...

9