Sprawdzone przepisy na karnawał

Gotowanie jest niewątpliwie sztuką. Łączenia i kreacji smaków w uniesieniach kulinarnej fantazji. Ale nie tylko. Gotowanie to również sztuka dokonywania racjonalnych wyborów, ciągłe balansowanie między wartościami odżywczymi i zdrowiem, a oczekiwaniami domowników. Jak skutecznie pogodzić obie kwestie? Postaw na drób!

Fot. Drób to mnóstwo możliwości kulinarnych oraz gotowanie w duchu „zero waste"/ Shutterstock

Wyjątkowymi daniami z kaczki, kurczaka czy indyka nie tylko wprawisz bliskich w zdumienie, nie nadwyrężając przy tym domowego budżetu. Posiłek na bazie drobiu jest również lekkostrawny i dietetyczny, pełen witamin oraz łatwo przyswajalnego białka. Poznaj wszystkie zalety mięsa drobiowego, a następnie daj się porwać w kulinarną podróż dookoła świata.

Czy wiesz jak zdrowe jest mięso drobiowe?

Drób cechuje się wysoką zawartością białka, a niskim poziomem tłuszczów nasyconych, dzięki czemu jest niskokaloryczny. Dodatkowo, tłuszcz znajduje się głównie pod skórą, co umożliwia jego łatwe oddzielenie. Mięso drobiowe to również bogactwo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak: A, E, D, K, oraz rozpuszczalnych w wodzie między innymi B1, B2 i B12. Biorą one udział w syntezie białek w organizmie człowieka w tym białek krwi. Jeśli już o zawartości białka mowa, w 100g mięsa drobiowego znajdziemy go aż 23g, co stanowi ok. 35% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na ten składnik. Co ważne, bez względu na to czy jest gotowane, smażone czy pieczone, każde mięso drobiowe ulega szybkiej denaturacji - termicznemu utrwaleniu struktury białka. Dzięki temu drób zachowuje swoją wartość odżywczą i nie traci cennych substancji. Białko, żelazo, miedź i witaminy trafiają prosto do organizmu.

Praktyczna strona drobiu

Drób to mnóstwo możliwości kulinarnych oraz gotowanie w duchu „zero waste". Mięso jest łatwe w obróbce i w całości wykorzystywane do spożycia z racji braku żył, powięzi czy tłuszczu. Warto podkreślić również wszechstronność drobiu. Kupując udka czy skrzydełka możemy przygotować zupę oraz drugie danie, czyli dwudaniowy pełnowartościowy obiad. Ten gatunek mięsa pozwoli również pogodzić różne upodobania i potrzeby kulinarne, dzięki delikatnemu strukturze, a także łatwej absorpcji innych smaków. W skrócie, filet z indyka na obiad umożliwia przyrządzenie kilku różnych dań dla całej rodziny. W relatywnie krótkim czasie mięso przenika aromatami i smakiem używanych przez nas dodatków: przypraw, sosów, past, warzyw czy owoców. Jednocześnie możemy podawać je dzieciom od 6 miesiąca życia. W wersji gotowanej bez soli jest lekkostrawnym i zdrowym składnikiem jego diety. Na koniec trzeba dodać, że każdy potrafi przygotować danie z drobiu, oczywiście z zachowaniem rozsądku. Może kaczka po staropolsku nie jest najlepszym pomysłem na debiut, ale karaibskie pikantne skrzydełka zrobi nawet amator.

Drób w kuchniach świata

Mięso drobiowe występuje w każdej kuchni, na wszystkich kontynentach. Najlepszym dowodem jego popularności jest fakt, że na liście 50 najsmaczniejszych potraw na świecie, przygotowanych przez amerykańską stację CNN, aż 7 pozycji to właśnie dania z drobiu. Konkurencja była naprawdę duża, bo w rankingu znalazły się również, m.in. cieszące się światową sławą włoska pizza, japońskie sushi czy francuski croissant. Drobiowe przysmaki opanowały wszystkie poziomy sztuki kulinarnej. Od sieciowych fast foodów, modnych food trucków i gwarnych, pachnących jedzeniem azjatyckich ulic, przez domowe kuchnie w każdej szerokości geograficznej, aż po restauracje, w tym również te najlepsze z gwiazdkami Michelin. Globalny popyt na drób wynika z jego smaku i opisywanych wcześniej jego cech, dzięki którym z pomocą określonych dodatków, z jednego gatunku mięsa, możemy przygotować rozgrzewającą azjatycką zupę pho, ale także uznawanego za synonim ostrości kurczaka piri-piri.

Fot. Mięso drobiowe występuje w każdej kuchni, na wszystkich kontynentach / Shutterstock

Podróże kształcą, również w wymiarze kulinarnym. Dzięki dostępowi do internetu nie musimy nawet wychodzić wychodzić z domu, by odkrywać nowe smaki z najdalszych zakątków świata. Zapraszamy na międzynarodową wycieczkę, w której tematem przewodnim jest drób. Poznaj proste przepisy, które zachwycą twoich bliskich, a ciebie zachęca do odkrywania zupełnie nowych kulinarnych lądów.

Gambijska domoda z kurczakiem
Egzotyczne spring rollsy z kaczką
Łatwe marokańskie tagine z kurczakiem

 

 

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
5
Dania główne Kurczak w sosie pomidorowo - miodowym

filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...

Odsłon: 71

30 min
1
Desery Pączki z dziurką

Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...

Odsłon: 2378

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Rumsztyk, sznycel, pulpet, czyli kotlet mielony na różne sposoby

Mięso mielone to prawdziwy klasyk, który w polskiej kuchni występuje w wielu odsłonach. W różnych regionach ma swoje unikalne nazwy i sposoby przyg...

2
Informacje Sałatki odchudzające. Są lekkie, ale sycą i pomagają zrzucić zbędne kilogramy

To idealna propozycja dla każdego, kto chce poprawić swoją kondycję i pozbyć się zbędnych kilogramów. Sałatki odchudzające można przygotować na wie...

9
Informacje Kasza jaglana - przepisy na słodko i słono

Kasza jaglana to uniwersalny składnik, który z powodzeniem można wykorzystać zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Dzięki neutralnemu smako...

9
Informacje Dieta planetarna. Zasady, zalety i wady, przykładowy jadłospis

Interesuje cię zrównoważony styl życia? Chcesz chronić planetę także poprzez zdrowe nawyki żywieniowe? Dieta planetarna to coś, co z pewnością cię...

1