Najlepsze przepisy na ogórki

Drób w roli głównej - poznaj dania z różnych części świata

Gotowanie jest niewątpliwie sztuką. Łączenia i kreacji smaków w uniesieniach kulinarnej fantazji. Ale nie tylko. Gotowanie to również sztuka dokonywania racjonalnych wyborów, ciągłe balansowanie między wartościami odżywczymi i zdrowiem, a oczekiwaniami domowników. Jak skutecznie pogodzić obie kwestie? Postaw na drób!

Fot. Drób to mnóstwo możliwości kulinarnych oraz gotowanie w duchu „zero waste"/ Shutterstock

Wyjątkowymi daniami z kaczki, kurczaka czy indyka nie tylko wprawisz bliskich w zdumienie, nie nadwyrężając przy tym domowego budżetu. Posiłek na bazie drobiu jest również lekkostrawny i dietetyczny, pełen witamin oraz łatwo przyswajalnego białka. Poznaj wszystkie zalety mięsa drobiowego, a następnie daj się porwać w kulinarną podróż dookoła świata.

Czy wiesz jak zdrowe jest mięso drobiowe?

Drób cechuje się wysoką zawartością białka, a niskim poziomem tłuszczów nasyconych, dzięki czemu jest niskokaloryczny. Dodatkowo, tłuszcz znajduje się głównie pod skórą, co umożliwia jego łatwe oddzielenie. Mięso drobiowe to również bogactwo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak: A, E, D, K, oraz rozpuszczalnych w wodzie między innymi B1, B2 i B12. Biorą one udział w syntezie białek w organizmie człowieka w tym białek krwi. Jeśli już o zawartości białka mowa, w 100g mięsa drobiowego znajdziemy go aż 23g, co stanowi ok. 35% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na ten składnik. Co ważne, bez względu na to czy jest gotowane, smażone czy pieczone, każde mięso drobiowe ulega szybkiej denaturacji - termicznemu utrwaleniu struktury białka. Dzięki temu drób zachowuje swoją wartość odżywczą i nie traci cennych substancji. Białko, żelazo, miedź i witaminy trafiają prosto do organizmu.

Praktyczna strona drobiu

Drób to mnóstwo możliwości kulinarnych oraz gotowanie w duchu „zero waste". Mięso jest łatwe w obróbce i w całości wykorzystywane do spożycia z racji braku żył, powięzi czy tłuszczu. Warto podkreślić również wszechstronność drobiu. Kupując udka czy skrzydełka możemy przygotować zupę oraz drugie danie, czyli dwudaniowy pełnowartościowy obiad. Ten gatunek mięsa pozwoli również pogodzić różne upodobania i potrzeby kulinarne, dzięki delikatnemu strukturze, a także łatwej absorpcji innych smaków. W skrócie, filet z indyka na obiad umożliwia przyrządzenie kilku różnych dań dla całej rodziny. W relatywnie krótkim czasie mięso przenika aromatami i smakiem używanych przez nas dodatków: przypraw, sosów, past, warzyw czy owoców. Jednocześnie możemy podawać je dzieciom od 6 miesiąca życia. W wersji gotowanej bez soli jest lekkostrawnym i zdrowym składnikiem jego diety. Na koniec trzeba dodać, że każdy potrafi przygotować danie z drobiu, oczywiście z zachowaniem rozsądku. Może kaczka po staropolsku nie jest najlepszym pomysłem na debiut, ale karaibskie pikantne skrzydełka zrobi nawet amator.

Drób w kuchniach świata

Mięso drobiowe występuje w każdej kuchni, na wszystkich kontynentach. Najlepszym dowodem jego popularności jest fakt, że na liście 50 najsmaczniejszych potraw na świecie, przygotowanych przez amerykańską stację CNN, aż 7 pozycji to właśnie dania z drobiu. Konkurencja była naprawdę duża, bo w rankingu znalazły się również, m.in. cieszące się światową sławą włoska pizza, japońskie sushi czy francuski croissant. Drobiowe przysmaki opanowały wszystkie poziomy sztuki kulinarnej. Od sieciowych fast foodów, modnych food trucków i gwarnych, pachnących jedzeniem azjatyckich ulic, przez domowe kuchnie w każdej szerokości geograficznej, aż po restauracje, w tym również te najlepsze z gwiazdkami Michelin. Globalny popyt na drób wynika z jego smaku i opisywanych wcześniej jego cech, dzięki którym z pomocą określonych dodatków, z jednego gatunku mięsa, możemy przygotować rozgrzewającą azjatycką zupę pho, ale także uznawanego za synonim ostrości kurczaka piri-piri.

Fot. Mięso drobiowe występuje w każdej kuchni, na wszystkich kontynentach / Shutterstock

Podróże kształcą, również w wymiarze kulinarnym. Dzięki dostępowi do internetu nie musimy nawet wychodzić wychodzić z domu, by odkrywać nowe smaki z najdalszych zakątków świata. Zapraszamy na międzynarodową wycieczkę, w której tematem przewodnim jest drób. Poznaj proste przepisy, które zachwycą twoich bliskich, a ciebie zachęca do odkrywania zupełnie nowych kulinarnych lądów.

Gambijska domoda z kurczakiem
Egzotyczne spring rollsy z kaczką
Łatwe marokańskie tagine z kurczakiem

 

 

 

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1

Przepis dnia

Desery Torcik truskawkowo-migdałowy

Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...

Odsłon: 986

>60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

9
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9